Kizártnak tartja a 40 százalékos nyugdíjemelést a miniszterelnök Romániában

2021. 01. 14., 15:00

Jóváhagyta szerdai ülésén a román kormány azt a jogszabályt, amely 2300 lejben szabja meg a bruttó minimálbér összegét 2021-re – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök.

A kormány által korábban bejelentetteknek megfelelően, a 2020-as infláció, illetve a 2021-re előre vetített inflációs ráta feletti mértékben, 3,1 százalékkal nő a minimálbér ebben az évben – írja a Krónika.

Az emelés már január 1-jétől érvényes, hiszen a januári béreket februárban fizetik ki, tehát van idő alkalmazni a jogszabályt” – mondta a kormányfő.

Florin Cîţu – reagálva az alkotmánybíróság szerdai döntésére, amely szerint nem mond ellent a román alaptörvénynek a nyugdíjak 40 százalékos emelését előíró jogszabály – leszögezte ugyanakkor, hogy Románia 2020-ban nem engedhetett meg magának egy 40 százalékos nyugdíjemelést, és ugyanez érvényes 2021-re is.

„Növelni fogjuk a nyugdíjakat, de az általunk megszabott ütemterv szerint” – fogalmazott a kormányfő.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS