Jól járnának a leggazdagabb nyugdíjasok Szerbiában

2019. 09. 03., 13:15

Az újabb nyugdíjemelés legkésőbb 2020. január 1-jén várható Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vučić államelnök.

Mint Siniša Mali szerb pénzügyminiszter korábban már közölte, ,,svájci modell” alapján számolják majd ki a nyugdíjak összegét. A belgrádi sajtó azt is kiszámolta, hogy pontosan mennyi többletet hozhat az új modell szerinti nyugdíjemelés – írja a Magyar Szó.

A svájci modell azt jelenti, hogy a nyugdíjak két gazdasági paraméter mozgásának függvényében növekednének –  50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolnák össze a nyugdíjemelést.

Figyelembe véve ezeknek a mutatóknak a legfrissebb értékeit, a mintegy 1,7 millió szerbiai nyugdíjasnak átlag 5,5 százalékkal növekedne a havi járandósága. Aki eddig 15.000 dinár nyugdíjat kapott, 835 dinárral kapna többet.

A 25.000 dináros nyugdíjnál ez az összeg 1375 dinárt tenne ki, 50.000 dinárosnál 2750 dinárt, a 70.000 dináros nyugdíjnál pedig 3870 dinárt.

A legmagasabb szerbiai nyugdíj jelenleg 132 000 dinár. Ennyit 29 személy kap havonta, nekik január 1-jétől 7260 dinárral jutna több.

A szerb kormány tavaly novemberben növelte legutóbb a nyugdíjak összegét. Az emelés akkor átlag 11,3 százalékos volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS