Jól járnának a leggazdagabb nyugdíjasok Szerbiában

2019. 09. 03., 13:15

Az újabb nyugdíjemelés legkésőbb 2020. január 1-jén várható Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vučić államelnök.

Mint Siniša Mali szerb pénzügyminiszter korábban már közölte, ,,svájci modell” alapján számolják majd ki a nyugdíjak összegét. A belgrádi sajtó azt is kiszámolta, hogy pontosan mennyi többletet hozhat az új modell szerinti nyugdíjemelés – írja a Magyar Szó.

A svájci modell azt jelenti, hogy a nyugdíjak két gazdasági paraméter mozgásának függvényében növekednének –  50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolnák össze a nyugdíjemelést.

Figyelembe véve ezeknek a mutatóknak a legfrissebb értékeit, a mintegy 1,7 millió szerbiai nyugdíjasnak átlag 5,5 százalékkal növekedne a havi járandósága. Aki eddig 15.000 dinár nyugdíjat kapott, 835 dinárral kapna többet.

A 25.000 dináros nyugdíjnál ez az összeg 1375 dinárt tenne ki, 50.000 dinárosnál 2750 dinárt, a 70.000 dináros nyugdíjnál pedig 3870 dinárt.

A legmagasabb szerbiai nyugdíj jelenleg 132 000 dinár. Ennyit 29 személy kap havonta, nekik január 1-jétől 7260 dinárral jutna több.

A szerb kormány tavaly novemberben növelte legutóbb a nyugdíjak összegét. Az emelés akkor átlag 11,3 százalékos volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS