Jól járnának a leggazdagabb nyugdíjasok Szerbiában

2019. 09. 03., 13:15

Az újabb nyugdíjemelés legkésőbb 2020. január 1-jén várható Szerbiában – jelentette be Aleksandar Vučić államelnök.

Mint Siniša Mali szerb pénzügyminiszter korábban már közölte, ,,svájci modell” alapján számolják majd ki a nyugdíjak összegét. A belgrádi sajtó azt is kiszámolta, hogy pontosan mennyi többletet hozhat az új modell szerinti nyugdíjemelés – írja a Magyar Szó.

A svájci modell azt jelenti, hogy a nyugdíjak két gazdasági paraméter mozgásának függvényében növekednének –  50 százalékban az infláció növekedésével, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolnák össze a nyugdíjemelést.

Figyelembe véve ezeknek a mutatóknak a legfrissebb értékeit, a mintegy 1,7 millió szerbiai nyugdíjasnak átlag 5,5 százalékkal növekedne a havi járandósága. Aki eddig 15.000 dinár nyugdíjat kapott, 835 dinárral kapna többet.

A 25.000 dináros nyugdíjnál ez az összeg 1375 dinárt tenne ki, 50.000 dinárosnál 2750 dinárt, a 70.000 dináros nyugdíjnál pedig 3870 dinárt.

A legmagasabb szerbiai nyugdíj jelenleg 132 000 dinár. Ennyit 29 személy kap havonta, nekik január 1-jétől 7260 dinárral jutna több.

A szerb kormány tavaly novemberben növelte legutóbb a nyugdíjak összegét. Az emelés akkor átlag 11,3 százalékos volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS