Ennyivel lesz több a minimálbér jövőre Romániában

2019. 12. 14., 14:00

Mintegy hét százalékkal növelik jövőre a bruttó minimálbért Romániában, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára tavaly bevezetett differenciált minimálbér is megmarad, de ennek értékét már nem emelik – döntött pénteki esti ülésén a román kormány.

A kormányhatározat szerint jövő évtől a jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó (havi 167 órás átlagos munkaidőre alkalmazott) munkavállaló számára, ami 14,04 lejes órabért jelent – olvasható a Krónikán.

Romániában 2018-tól kezdődően a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárult az alkalmazottakra, így a 2230 lejes bruttó minimálbér 1346 lejes nettó fizetést eredményez és 2280 lejes költséget jelent a munkáltató számára.

A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére, ami 1413 lejes nettó fizetést eredményez és 2403 lejbe kerül a munkáltatónak.

A munkaügyi miniszter péntek este azt mondta: a kormány mind a szakszervezetekkel, mind a munkáltatókkal egyeztetett, és a minimálbér növelésének 7,2 százalékos mértéke az inflációt és a termelékenység növekedésének arányát tükrözi.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS