A koronavírus-világjárvány begyűrűzése után teret hódított a házhoz szállítás, az étterem-tulajdonosok nagy része ezentúl sem akar erről a bevált receptről lemondani. Az étlap módosítása is szerepel a tervekben, az infláció miatt pedig azok is drágítani készülnek, akik eddig nem tették meg ezt.
Elkerülhetetlen lesz a drágítás a vendéglátóiparban, az étterem-tulajdonosok arra számítanak, hogy növekednek a vendégek elvárásai, ugyanakkor az üzleti tervben továbbra is alapoznak a házhoz szállításra – derül ki a Gault&Millau étteremkalauz romániai felméréséből, amelyet a Krónika idéz.
A reprezentatív közvélemény-kutatás nemrég eredményei szerint az éttermek 62 százaléka tervezi az étlap módosítását, 33 százalék készül a drágításra, 23 százalék pedig csökkenti a tevékenységét.
Az étteremkalauz kérdőívét az ország több mint tíz városából mintegy száz vendéglátós töltötte ki. A válaszok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az éttermek mintegy 45 százalékában a házhoz szállítás továbbra is fontos eleme marad a tevékenységnek.
Úgy értékelik, a következő három hónapban a legnagyobb kihívás a vendégforgalom csökkenése lehet, másrészt a kulcsfontosságú alkalmazottak elveszítésétől is tartanak. Ez utóbbi amiatt következhet be, hogy a képzett munkaerő egy része elvándorolt, másrészt a járványhelyzetben sokan átképezték magukat, és más ágazatokban próbáltak szerencsét.
A vállalkozók attól is félnek, hogy a beszállítóik növelni fogják az áraikat. Bizakodásra ad viszont okot, hogy a vendégek viselkedésében is változásokra számítanak, 47 százalék arra számít, hogy az emberek több időt töltenek majd étteremben, 73 százalék pedig úgy számol, hogy növekszik a kereslet a minőségi alapanyagok iránt.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.