Bővülhet az energiaár-kompenzálásban részesülők köre Romániában

2022. 10. 12., 10:19

Kedvezményes számlázási kategóriába kerülhetnek azok a romániai fogyasztók, akik idén kevesebb áramot fogyasztanak, mint tavaly.

Módosulhat Romániában az árkompenzáláskor figyelembe vett villamosenergia-korlátok számítási képlete, a szenátus által elfogadott változatban nem csak a tavalyi átlagos fogyasztást, hanem az ideit is figyelembe vennék, amikor meghatározzák, ki milyen árkompenzálásra jogosult – írja aKrónika.

„A szenátus által jóváhagyott jogszabályjavaslat arról szól, hogy akik a tavalyi átlagfogyasztás szerint kaptak korlátozott áron energiát, továbbra is részesülnek ebben a kedvezményben, viszont azok is megkapják, akiknek az idei havi átlagfogyasztása nem haladja meg a 100, illetve a 300 kilowattórát” – mondta Nagy-Bege Zoltán, az energiaár-szabályozó hatóság alelnöke.

A változat korrigálná azt is, hogy sokan azért nem vásárolhatták korlátozott áron az energiát, mert tavaly különböző okokból nem volt releváns fogyasztásuk, vagy sokat fogyasztottak, vagy nagyon keveset, vagy nem fogyasztottak, vagy nem tartoztak egyik kategóriába sem.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében mindazok a háztartások, amelyeknek a tavalyi átlagos havi fogyasztása nem haladta meg a 100 kilowattórát, maximum 0,68 lejt fizetnek az elektromos energia kilowattórájáért. A 100 és 300 kilowattóra közötti tavalyi átlagos fogyasztás esetén szeptember 1-jétől 255 kilowattórára kapják meg a támogatott 0,80 lejes árat, ezen felül a különbözetre a piaci árat kell fizetniük.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS