Ezt adják és ezt kérik bankok a még szocho-mentes betétekért

2023. 06. 20., 09:22

Napjai maradtak azoknak, akik egy gyors befektetéssel még el akarják kerülni, hogy a kamatjövedelmük után szochót is kelljen fizetniük. Több banknál is elérhető 10 százaléknál magasabb betéti kamat, de a lekötési időre és az elvárt plusz feltételekre is érdemes figyelnie annak, aki menekíti a pénzét a kiterjesztett adó elől – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Július 1-je vízválasztó lesz a lakossági megtakarításokban. Az szja szerint kamatjövedelemnek számító haszon után ugyanis az eddigi 15 százalék személyi jövedelemadón (kamatadón) túl már 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szochót) is kell fizetni. Ezzel a megtakarításból szerzett jövedelem 28 százaléka landol már az államkasszában, ellentétben az állampapírokkal, amelyeknél egyáltalán nem kell adózni a jóváírt kamatok után. Aki azonban még június 30-ig leköti a pénzét bankbetétben, befektetési jegyet vagy kötvényt vesz, illetve így adózó biztosítást köt, az ezekre a befektetésekre még megúszhatja az új adót.

A last minute lehetőségre a bankok, biztosítók közül többen is akciókat hirdettek az ügyfeleknek a még szocho-mentes befektetésekre. A bankbetétek esetén érdemes arra figyelni, különösen a rövid futamidőknél, hogy a későbbi, újbóli lekötésre már nemcsak az szja-t kell kifizetni, hanem a szochót is. Vagyis aki 3 vagy 6 hónapos lekötést választ, majd újra szeretné lekötni a pénzét, csak az első, még július elseje előtt indított időszakra tudja elkerülni a szochót - hívják fel a figyelmet a Bank360.hu szakértői.

Több bank kínál 10 százalék feletti kamatot

A nagybankok továbbra sem hajtanak az átlagos lakossági ügyfelek pénzére, náluk csak elvétve található olyan lekötött betét ajánlat, amelyik átlépi az 1 százalékos kamatot. Egy ilyen speciális ajánlat az OTP Banké, amely csak abban az esetben ad 8 százalékos kamatot, ha a lekötött pénz korábban Egyéves Állampapírban volt, amely 2023. június 19. és 2023. június 30. között jár le. A leköthető minimum 100 000 forint, a futamidő pedig 6 hónap.

A kisebb bankok között azonban vannak olyanok is, amelyek akár 10 százalék feletti kamatot is kínálnak lekötött betét esetén. A magasabb hozamért van, ahol elég csak aláírni a szerződést és oda vinni a pénzt, míg máshol bankváltás és aktív számlahasználat az alapfeltétel. Összegyűjtöttük, közülük hol mit kell vállalni a magasabb kamatért.

A Cetelem a megtakarítási számláján már látra szóló, tehát nem lekötött pénzre 9 százalék éves kamatot ad, az EBKM (egységes betéti kamatmutató) 9,38 százalék. Ennél magasabb kamatot érhetünk el nála, ha egy vagy két évre kötjük le a pénzünket. A rövidebb, 12 hónapos lekötésért 10,50 százalékot kínál a Cetelem, a kétévesért pedig 12 százalékot (az EBKM 11,36 százalék). A betétlekötésnek egy feltétele van: még ne legyen Cetelem Takarékszámlánk.

A Gránit Bank kínálja most a legmagasabb induló kamatot egyéves lekötésre, ehhez azonban több feltételt is teljesíteni kell. A KamatMax Plusz betét kamata a mindenkori MNB alapkamat két százalékponttal csökkentett értéke, ami jelenleg 11 százalék, és ennyi is marad addig, amíg nem kezdi el az MNB csökkenteni az alapkamatot. (A jegybank egyelőre nem ezt, hanem az irányadó kamatot vágja, és a várhatóan őszre érhet el oda, hogy már az alapkamatot is mérsékli.) A lekötési idő 12 hónap, a minimum leköthető összeg pedig 50 000 forint.

A 11 százalékos kamat feltétele, hogy a betétkötés teljes ideje alatt rendelkezzünk a banknál vezetett számlával, illetve aktivált betéti kártyával. Az akció 2023. június 13. és július 10. között tart, a szochót azonban csak akkor tudjuk elkerülni, ha még július 1. előtt megkötjük a szerződést. Az egyéves lekötés alatt kapott kamatunk várhatóan változni fog az alapkamat csökkenésével párhuzamosan, ezért a tényleges mértéke csak a futamidő végén derül ki véglegesen.

Szintén a Gránit Banknál érhető el a rövidebb futamidejű, 6 hónapos KamatMax betét, 9 százalékos kamattal. Ehhez az aktív számla- és bankkártya használat mellett azt is kikötik, hogy havonta legalább 20 000 forint összértékben, összesen legalább 120 000 forintért kell vásárolni a Gránittól kapott kártyával.

A MagNet Banknál az előbbi ajánlatokhoz képest magasabb a leköthető minimum összeg. A Prizma betétnél az alsó határ 500 ezer forint, és három futamidő közül választhatunk. Három hónapos lekötés esetén az EBKM 11 százalék, félévesnél 10,50 százalék, egy évet vállalva pedig 10,85 százalékkal számolhatunk. Csak új forrás köthető le ennél a betétnél.

Ugyancsak a MagNet Banknál érhető el az Aktív Plusz Közösségi betét, amelynél 1 millió forint a minimum leköthető összeg és legalább három évet kell vállalni, hogy megkaphassuk a kiemelt, 9 százalékos kamatot és 8,90 százalékos EBKM-et. A Prizmához hasonlóan itt is csak új forrást lehet lekötni, emellett a számlanyitás is feltétel a banknál. Aktív számlahasználatot várnak el, illetve az első kamatfizetési időszak alatt havonta legalább 30 ezer forint összértékben kell a MagNet Bank kártyával vásárolni. A normál kamat ennél a betétnél a mindenkori jegybanki alapkamathoz van kötve, jelenleg 6,25 százalék (EBKM 6,18 százalék).

A Duna Takarék Bank abban az esetben kínál a többi betéti ajánlatához képest magasabb, 8 százalékos kamatot, ha a számlatulajdonos a banknál vette fel a babaváró hitelt. A kedvezményt rajtuk kívül az igénylők valamelyik szülője is igénybe veheti. A lekötési idő mindössze három hónap, a maximum leköthető összeg pedig a többi bankkal összehasonlítva alacsonynak mondható, 20 millió forint. A Babaváró lekötött betét csak új forrásra vehető igénybe.

Az Oberbank Top betétje akár 100 ezer forintos lekötéssel elérhető, és különböző futamidők közül választhatunk. A bruttó kamat és az EBKM 3-12 hónapos lekötések között 7,25-6,50 százalék között van. Ennél magasabb kamatot akkor ad a bank, ha legalább 8 millió forintot tudunk lekötni. Ebben az esetben a kamat és az EBKM 1-12 hónapos futamidők között 7,75-10,75 százalék. Lejárat előtti felbontás esetén az esedékes kamat felét írják jóvá. Ismétlődő betétlekötés nem lehetséges.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS