Ez a bank már elérte a karbonsemlegességet

2021. 12. 28., 19:31

A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére, ami azt jelenti, hogy a működéséből eredő károsanyag-kibocsátást teljes mértékben semlegesíti. A felelős magatartás azonban itt nem áll meg: a pénzintézet 2015-höz képest drasztikusan, 80 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását 2030-ig, ami jelenleg 56 százalékon áll, valamint korszerűsíti a fiókhálózat energetikai működését és az autóflottáját, ami már jelenleg is több mint 200 hibrid autóból áll.

 A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére. Ez azt jelenti, hogy a működéséből származó károsanyag-kibocsátást úgynevezett offset, azaz széndioxid-semlegesítő projektek – mint például az újra-erdősítés vagy a fenntartható mezőgazdaság – támogatásával semlegesíti.

„Ahhoz, hogy felelősen és hitelesen ellensúlyozni tudjuk a károsanyag-kibocsátásunkat, három feltételnek kell eleget tenni. Egyrészt pontosan meg kell ismerni a cég teljes karbon-lábnyomát, ami rendkívül aprólékos és munkaigényes feladat. A belső mérés akkor lesz hiteles, ha ezt külső cég is ellenőrzi és auditálja. Végül pedig a kiegyenlítéshez szükséges karbonkreditet minőségi, valóban fenntartható projektben kell megvásárolni” – magyarázta Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője.

A felelős magatartás azonban nem lehet teljes csupán a széndioxid-semlegesítő projektek támogatásával. Az igazi eredmény eléréséhez szükség van a károsanyag-kibocsátás tényleges csökkentésére is. A K&H ezért 2030-ra 80 százalékára csökkenti a széndioxid-kibocsátást a 2015-ös szinthez képest, ami jelenleg 56 százalékon áll. Ehhez többek között olyan fejlesztések vannak folyamatban, mint az országos fiókhálózat energetikai korszerűsítése, illetve a hibrid autókra való átállás az autóflottában, ami már jelenleg is több mint 200 ilyen autót számlál.

A környezeti és társadalmi értékek megóvását szolgáló felelős magatartás a K&H esetében túlmutat a saját működés szabályozásán. A munkatársak és az ügyfelek körében a K&H ösztönzi a fenntarthatósági elvek alkalmazását és finanszírozási tevékenységét is ehhez igazítva alakítja át. Így például idén beszüntette az új olaj- és gázlelőhelyek kiaknázását és a meglévők korszerűsítését célzó projektek finanszírozását, miközben minél nagyobb szerepet vállal a fenntartható beruházások támogatásában.

A megújuló energiatermelés finanszírozásában már most az egyik piacvezető, az év során mintegy 100 milliárd forintot nyújtott ilyen fejlesztések megvalósítására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS