Ez a bank már elérte a karbonsemlegességet

2021. 12. 28., 19:31

A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére, ami azt jelenti, hogy a működéséből eredő károsanyag-kibocsátást teljes mértékben semlegesíti. A felelős magatartás azonban itt nem áll meg: a pénzintézet 2015-höz képest drasztikusan, 80 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását 2030-ig, ami jelenleg 56 százalékon áll, valamint korszerűsíti a fiókhálózat energetikai működését és az autóflottáját, ami már jelenleg is több mint 200 hibrid autóból áll.

 A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére. Ez azt jelenti, hogy a működéséből származó károsanyag-kibocsátást úgynevezett offset, azaz széndioxid-semlegesítő projektek – mint például az újra-erdősítés vagy a fenntartható mezőgazdaság – támogatásával semlegesíti.

„Ahhoz, hogy felelősen és hitelesen ellensúlyozni tudjuk a károsanyag-kibocsátásunkat, három feltételnek kell eleget tenni. Egyrészt pontosan meg kell ismerni a cég teljes karbon-lábnyomát, ami rendkívül aprólékos és munkaigényes feladat. A belső mérés akkor lesz hiteles, ha ezt külső cég is ellenőrzi és auditálja. Végül pedig a kiegyenlítéshez szükséges karbonkreditet minőségi, valóban fenntartható projektben kell megvásárolni” – magyarázta Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője.

A felelős magatartás azonban nem lehet teljes csupán a széndioxid-semlegesítő projektek támogatásával. Az igazi eredmény eléréséhez szükség van a károsanyag-kibocsátás tényleges csökkentésére is. A K&H ezért 2030-ra 80 százalékára csökkenti a széndioxid-kibocsátást a 2015-ös szinthez képest, ami jelenleg 56 százalékon áll. Ehhez többek között olyan fejlesztések vannak folyamatban, mint az országos fiókhálózat energetikai korszerűsítése, illetve a hibrid autókra való átállás az autóflottában, ami már jelenleg is több mint 200 ilyen autót számlál.

A környezeti és társadalmi értékek megóvását szolgáló felelős magatartás a K&H esetében túlmutat a saját működés szabályozásán. A munkatársak és az ügyfelek körében a K&H ösztönzi a fenntarthatósági elvek alkalmazását és finanszírozási tevékenységét is ehhez igazítva alakítja át. Így például idén beszüntette az új olaj- és gázlelőhelyek kiaknázását és a meglévők korszerűsítését célzó projektek finanszírozását, miközben minél nagyobb szerepet vállal a fenntartható beruházások támogatásában.

A megújuló energiatermelés finanszírozásában már most az egyik piacvezető, az év során mintegy 100 milliárd forintot nyújtott ilyen fejlesztések megvalósítására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS