Ez a bank már elérte a karbonsemlegességet

2021. 12. 28., 19:31

A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére, ami azt jelenti, hogy a működéséből eredő károsanyag-kibocsátást teljes mértékben semlegesíti. A felelős magatartás azonban itt nem áll meg: a pénzintézet 2015-höz képest drasztikusan, 80 százalékkal csökkenti a széndioxid-kibocsátását 2030-ig, ami jelenleg 56 százalékon áll, valamint korszerűsíti a fiókhálózat energetikai működését és az autóflottáját, ami már jelenleg is több mint 200 hibrid autóból áll.

 A K&H a hazai bankszektorban az elsők között érte el a karbonsemlegességet az idei év végére. Ez azt jelenti, hogy a működéséből származó károsanyag-kibocsátást úgynevezett offset, azaz széndioxid-semlegesítő projektek – mint például az újra-erdősítés vagy a fenntartható mezőgazdaság – támogatásával semlegesíti.

„Ahhoz, hogy felelősen és hitelesen ellensúlyozni tudjuk a károsanyag-kibocsátásunkat, három feltételnek kell eleget tenni. Egyrészt pontosan meg kell ismerni a cég teljes karbon-lábnyomát, ami rendkívül aprólékos és munkaigényes feladat. A belső mérés akkor lesz hiteles, ha ezt külső cég is ellenőrzi és auditálja. Végül pedig a kiegyenlítéshez szükséges karbonkreditet minőségi, valóban fenntartható projektben kell megvásárolni” – magyarázta Suba Levente, a K&H Fenntarthatósági programjának vezetője.

A felelős magatartás azonban nem lehet teljes csupán a széndioxid-semlegesítő projektek támogatásával. Az igazi eredmény eléréséhez szükség van a károsanyag-kibocsátás tényleges csökkentésére is. A K&H ezért 2030-ra 80 százalékára csökkenti a széndioxid-kibocsátást a 2015-ös szinthez képest, ami jelenleg 56 százalékon áll. Ehhez többek között olyan fejlesztések vannak folyamatban, mint az országos fiókhálózat energetikai korszerűsítése, illetve a hibrid autókra való átállás az autóflottában, ami már jelenleg is több mint 200 ilyen autót számlál.

A környezeti és társadalmi értékek megóvását szolgáló felelős magatartás a K&H esetében túlmutat a saját működés szabályozásán. A munkatársak és az ügyfelek körében a K&H ösztönzi a fenntarthatósági elvek alkalmazását és finanszírozási tevékenységét is ehhez igazítva alakítja át. Így például idén beszüntette az új olaj- és gázlelőhelyek kiaknázását és a meglévők korszerűsítését célzó projektek finanszírozását, miközben minél nagyobb szerepet vállal a fenntartható beruházások támogatásában.

A megújuló energiatermelés finanszírozásában már most az egyik piacvezető, az év során mintegy 100 milliárd forintot nyújtott ilyen fejlesztések megvalósítására.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS