Elérheti a 30 milliárd forintot idén a SZÉP kártya forgalma az egyik nagybanknál

2022. 11. 28., 14:17

Idén év végéig a K&H SZÉP kártyás fizetések értéke megközelítheti a 30 milliárd forintot. Ebben három tényező is szerepet játszik: az elfogadóhelyek számának folyamatos bővülése, a tavaszi élelmiszervásárlási lehetőség és az alszámlák közötti átjárhatóság. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy végleges is marad, hiszen a tavaly óta csupán formálisan létező alszámlák meg is szűnnek.

Az idei év meglehetősen mozgalmas volt a SZÉP kártya használat szabályozásának szempontjából: év végéig meghosszabbították az alszámlák közötti átjárhatóságot, februártól júniusig élelmiszervásárlásra is fel lehetett használni a juttatást és egy új, az idei év október 15-ig feltöltött és a jövő év tavaszáig fel nem használt juttatásokra fizetendő egyszeri díjat is bevezettek, így ösztönözve a keretösszegek elköltését.

Mindezek eredményeként az első 10 hónapban a K&H SZÉP kártya költések értéke megközelítette a 24 milliárd forintot és az év végéig elérheti akár a 30 milliárdot is, ami jelentős növekedést jelentene a tavalyi, közel 28 milliárd forintos éves forgalomhoz képest. Az intenzív felhasználást az is segíti, hogy a mintegy 283 ezer kártyabirtokos országosan már 39 ezer elfogadóhelyen használhatja fel a juttatást.

A három alszámla közül jellemzően a vendéglátás alszámla forgalma volt a legnagyobb, ezt követte a szálláshely, végül pedig a szabadidő alszámla használata. Az idei eddigi K&H SZÉP kártya forgalom esetében ez azt jelentette, hogy a vendéglátás alszámla forgalma 60 százalékot tett ki, míg a szálláshelyé 31, a szabadidőé pedig 9 százalékot. Az, hogy a jövőben nem lesznek alszámlák, a kártyabirtokosok számára duplán kényelmessé teszi a használatot. Ezzel ugyanis nemcsak az egyenleg felhasználása egyszerűsödik, de arról sem kell nyilatkozni év elején, hogy a keretet hogyan szeretnék megosztani a három alszámla között.

A munkáltatóknak továbbra is a változatlan adókedvezmény miatt lehet érdekük a juttatási forma alkalmazása. Igaz, az október 6-ai kormányhatározat alapján a 2022. október 15. után jóváírt összegek már csak egy évig használhatók fel, és utána egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak, de a juttatási forma még a módosítással együtt is segíthet a jövőben ellensúlyozni az erőteljes reálbér-csökkenést.

A 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek 2023. május 31-ig használhatók fel díjterhelés nélkül.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-24 11:10:00
„Az Európai Tanács rendelete előmozdítja a digitális címkék használatát az uniós termésnövelő anyagokon, ugyanakkor szükség esetére megtartja a fizikai címkéket. Emellett javítja a címkék olvashatóságát, valamint egyszerűsíti a forgalmazók címkézési kötelezettségeit.”
2024-07-24 09:00:17
Az nem kérdés, hogy csak a legjobb minőségű cseh alapanyagokat, malátákat, prémium Saaz komlót és a főzde saját kútjából származó vizet használják a sör elkészítéséhez.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS