Elérheti a 30 milliárd forintot idén a SZÉP kártya forgalma az egyik nagybanknál

2022. 11. 28., 14:17

Idén év végéig a K&H SZÉP kártyás fizetések értéke megközelítheti a 30 milliárd forintot. Ebben három tényező is szerepet játszik: az elfogadóhelyek számának folyamatos bővülése, a tavaszi élelmiszervásárlási lehetőség és az alszámlák közötti átjárhatóság. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy végleges is marad, hiszen a tavaly óta csupán formálisan létező alszámlák meg is szűnnek.

Az idei év meglehetősen mozgalmas volt a SZÉP kártya használat szabályozásának szempontjából: év végéig meghosszabbították az alszámlák közötti átjárhatóságot, februártól júniusig élelmiszervásárlásra is fel lehetett használni a juttatást és egy új, az idei év október 15-ig feltöltött és a jövő év tavaszáig fel nem használt juttatásokra fizetendő egyszeri díjat is bevezettek, így ösztönözve a keretösszegek elköltését.

Mindezek eredményeként az első 10 hónapban a K&H SZÉP kártya költések értéke megközelítette a 24 milliárd forintot és az év végéig elérheti akár a 30 milliárdot is, ami jelentős növekedést jelentene a tavalyi, közel 28 milliárd forintos éves forgalomhoz képest. Az intenzív felhasználást az is segíti, hogy a mintegy 283 ezer kártyabirtokos országosan már 39 ezer elfogadóhelyen használhatja fel a juttatást.

A három alszámla közül jellemzően a vendéglátás alszámla forgalma volt a legnagyobb, ezt követte a szálláshely, végül pedig a szabadidő alszámla használata. Az idei eddigi K&H SZÉP kártya forgalom esetében ez azt jelentette, hogy a vendéglátás alszámla forgalma 60 százalékot tett ki, míg a szálláshelyé 31, a szabadidőé pedig 9 százalékot. Az, hogy a jövőben nem lesznek alszámlák, a kártyabirtokosok számára duplán kényelmessé teszi a használatot. Ezzel ugyanis nemcsak az egyenleg felhasználása egyszerűsödik, de arról sem kell nyilatkozni év elején, hogy a keretet hogyan szeretnék megosztani a három alszámla között.

A munkáltatóknak továbbra is a változatlan adókedvezmény miatt lehet érdekük a juttatási forma alkalmazása. Igaz, az október 6-ai kormányhatározat alapján a 2022. október 15. után jóváírt összegek már csak egy évig használhatók fel, és utána egyszeri 15 százalékos díjterhelést kell alkalmaznia a kibocsátóknak, de a juttatási forma még a módosítással együtt is segíthet a jövőben ellensúlyozni az erőteljes reálbér-csökkenést.

A 2022. október 15-ig feltöltött egyenlegek 2023. május 31-ig használhatók fel díjterhelés nélkül.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-07 15:41:00
Azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet, sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól egy támogató eljárásra. Egy NAV meghívó sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Vagy nincs mitől félni? A kérdésre dr. Gondi Anilla, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol.
2023-02-07 09:41:00
Az ingatlanokon vagy más dolgokon fennálló elővásárlási jog sokak által ismert. Azonban egy dolog elidegenítésével kapcsolatosan más jogok is fennállhatnak, amelyekről érdemes tudni. Ezek közé a jogok közé tartozik a vételi jog és eladási jog, amelyről a legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.