A jegybanki kamatvágások ellenére kitartanak a 10 százalék feletti betéti ajánlatok

2023. 07. 28., 10:59

Az MNB irányadó kamata ugyan már 3 százalékkal csökkent, de aki jó helyen keresi, továbbra is találhat 10 százalék feletti lekötött betéti kamatot a bankokban. Az elvárt feltételek azonban eltérőek, vannak olyan konstrukciók is, amelyeknél a hozam majd együtt mérséklődik a most még 13 százalékos alapkamattal. Néhány bank még a lekötés nélkül számlán lévő pénzre is ad 7-8 százalékot – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Még mindig vannak bankok, amelyek 10 százalék feletti betéti kamatokkal csábítják az ügyfeleket. Teszik ezt annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt hónapokhoz hasonlóan a héten ismét egy százalékkal csökkentette az irányadó kamatot, amely így most 15 százalék. Az alapkamat azonban továbbra is 13 százalék, így az ehhez kötött, változó kamatozású betéti konstrukciókat ez egyelőre nem érinti.

A diszkonkincstárjegy átlaghozamának esése miatt a 10 százalék fölötti kamatok legfeljebb egyéves lekötésre már beleütköznek a betéti kamatstopba, ami érinti a 20 millió forint feletti lakossági betéteseket is. Ennél kisebb összegű megtakarítással vagy egyévesnél hosszabb idejű lekötési lehetőségnél azonban ezek az ajánlatok még maradéktalanul kihasználhatók - hívja fel a figyelmet a legmagasabb aktuális betéti kamatokat összegyűjtő Bank360.hu.

A 10 százalékosok klubjába tartozik a Gránit Bank, amely a KamatMax Plusz betétre 13 hónapos lekötésnél 11 százalékos éves kamatot ad bankszámlanyitás esetén. A kamatozás változó, a jegybanki alapkamat mínusz 2 százalék, így az év vége körül csökkenhet. A KamatMax betétnél 6 hónapos lekötéssel 9 százalékos kamatot kínál a Gránit, amely 3 hónapos konstrukciókra 8,5-8,2 százalékot nyújt különböző feltételekkel. A Kamat Plusz bankszámlára viszont megadja a 8 százalékos kamatot lekötés nélkül is, és ez a diákszámlás ügyfelekre is igaz. A hagyományos megtakarítási számlán tartott, nem lekötött pénzre félmillió forint feletti egyenleg esetén 5 százalékos kamatot kínál, alatti 2 százalékkal számolhatunk.

A Cetelem a legmagasabb, 9 százalékos éves kamatot a két évre lekötött betétekre kínálja. Az egy évre lekötött betétek után 8 százalékos kamattal számolhatunk, de akkor sem járunk sokkal rosszabbul, ha egyáltalán nem kötjük le a pénzünket a Cetelemnél, ahol a látra szóló kamat 7 százalék.

A Magnet BankPrizma Forint Betét lehetősége 500 ezer forinttól érhető el, így többet kell felmutatni, mint például a Gránitnál, ahol tizedennyi pénzzel is elkezdhetjük a megtakarítást. A lakossági befektetőknek 3 hónapra 11,12 százalékos az éves kamat, 6 hónapra 10,56, 12 hónapra pedig 10,88 százalék. A Magnetnél más betéti konstrukciókban is elérhető a 7-9 százalékos éves kamat.

Az Oberbank a vastagabb bukszájú ügyfeleknek kínál 10 százaléknál magasabb kamatot. Aki legalább 8 millió forintot köt le, annak 9 hónapra 10,45, 12 hónapra pedig 10,75 százalék a betéti kamat. Rövidebb futamidőkre 7,75-9,75, alacsonyabb összegekre pedig 4,79-7,25 százalékos kamatot kínál a bank a lekötés hosszától függően.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.