Újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program

Újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program
2021. 10. 06., 00:30

Harmincmilliárd forintos keretösszeggel újraindul a Zöld Nemzeti Bajnokok program – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára Szatymazon.

György László a CE Glass Zrt. üzemében tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a hazai vállalkozások az energiahatékonyság, az elektromobilitás, a vízgazdálkodás, a másodnyersanyagok hasznosítása vagy egyszer használatos műanyagok kiváltására irányuló beruházásaikhoz nyerhetnek 20 millió és 1,5 milliárd forint közötti, legfeljebb a költségek 50 százalékát fedező támogatást.

A programban várhatóan 100–150 vállalkozás nyerhet támogatást. Az előminősítésre október 22-ig jelentkezhetnek a cégek, a tanúsítványt megszerző vállalkozások pedig novemberben nyújthatják be pályázataikat. A sikeresen pályázó vállalkozások feltételesen vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el a fejlesztéseikhez. Vállalniuk kell, hogy a magyar gazdaság átlagánál kétszer gyorsabb növekedést érnek el, amennyiben ez nem teljesül, a támogatás arányos részét vissza kell fizetniük.

A program 14 milliárd forintos keretösszegből megvalósult első körében 63 projekt kapott támogatást. Köztük a CE Glass Zrt., amely 400 millió forintos támogatással 815 millió forintos beruházást valósít meg, és ennek köszönhetően negyedével bővíti foglalkoztatotti létszámát.

Varga Gusztáv vezérigazgató hangsúlyozta, Szeged határában Közép-Európa egyik legkorszerűbb üvegfeldolgozó-üzemét alakítják ki. A vállalkozás 2200 négyzetméterrel bővíti termelőcsarnokát és két korszerű gép beszerzésével kétszeresére növeli a lamináló kapacitást, ötszörösére a laminált üvegtermékek csiszolási kapacitását. A fejlesztésnek köszönhetően 40 százalékkal csökken a selejtarány, a fajlagos energiafelhasználás pedig a felére mérséklődik.

Varga Gusztáv több mint százéves hagyomány folytatásaként 1989-ben nyitotta meg Szilánk néven képkeretező és üvegező műhelyét Szegeden. A vállalkozás az évek során nagykereskedelemmel, üvegfeldolgozással, szigetelőüveg-előállítással és üvegipari gépek gyártásával bővítette tevékenységi körét, és kilépett a nemzetközi piacra. A tevékenységét CE Glass néven folytató vállalkozás új termelő és logisztikai központját Szeged határában, Szatymazon 2012-ben adták át. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS