Új, 50 milliárdos GINOP-felhívásról lehet véleményt mondani

2020. 05. 03., 11:00

A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásaként a tárca társadalmi vitára bocsátotta a magyar vállalkozások 97 százalékát kitevő mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) hatékonyságnövelő, munkahelymegtartó programját, amelyben első körben 50 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre pályázat útján – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban a mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatására május közepétől lehet majd pályázni a www.palyazat.gov.hu oldalon online, a vállalkozói információs portál (www.vali.ifka.hu) pedig segítséget nyújt a vállalkozások számára felmerülő kérdések esetén.

Első körben az 50 milliárd forint keretből olyan vállalkozásokat támogatnak, amelyek a 2020 áprilisi munkaerőlétszám legalább 90 százalékát megtartják a következő másfél évben. Az ennél az aránynál több munkaerőt megtartó, vagy új munkahelyeket létrehozó cégeket külön is „jutalmazzák” ebben a programban.

A támogatás összege vállalkozásonként 5 millió és 153,5 millió forint között változhat, amelyet az 5-249 fő közötti vállalkozások vehetnek igénybe. A pályázaton 9 főig munkavállalónként 1,5 millió forint, 49 főig 1 millió, 249 főig félmillió forint támogatást lehet igényelni.

Bérekre nem lehet költeni a támogatásból, de minden más hatékonyságnövelő tevékenységre igen.

Eszközök és gépek beszerzésére, automatizált termelési rendszerek, gyártási technológiák fejlesztésére legalább a támogatás 20 százalékát kell fordítani, ezen felül viszont nagy szabadság áll a vállalkozások rendelkezésére a támogatás felhasználásában. Költhetnek 50 százalékban digitalizációra, 50 százalékban energiahatékonyságra, 50 százalékban infrastrukturális, termelő ingatlanberuházásra, 20 százalékban képzésre, 20 százalékban szakértői szolgáltatásra, 20 százalékban technológiához kapcsolódó licensz vásárlásra, azaz általánosságban immateriális javakra, 10 százalékban bérleti díjra és forgóeszközre, 1 százalékban pedig akár rezsire is.

Magyarország minden régiójában, így Budapesten és Pest megyében is lehet majd a forrásra pályázni.

A támogatás intenzitása 70 százalékos lesz, vagyis minden 100 forint hatékonyságnövelő és munkahelymegtartó beruházáshoz 70 forint támogatást ad az állam. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS