Túl sok az egyajánlatos közbeszerzés

2022. 01. 25., 13:33

Lezárult „A közbeszerzések terén a verseny alacsony szintjével leginkább érintett szektorokban a korlátozott verseny mögött álló okok felmérése és a verseny szintjének javítását célzó intézkedések megfogalmazása” című (RRF-9.3.1-2022 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás kiírásának célja „meghatározott szektorokban a közbeszerzési verseny alacsony szintje mögött álló tényezők feltárására vonatkozó kutatás elvégzése, az alapján tanulmány elkészítése, és akcióterv kialakítása – olvasható az egyeztetésre bocsátott tervezetben. A feladatot a Miniszterelnökség fogja elvégezni, amely 2022. február 20. és március 20. között nyújthatja be támogatási kérelmét a keretösszegként rendelkezésre álló 359 268 765 forintra.

A felhívás a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg.

Javítani kell

Az Európai Bizottság által évente közzétett, közbeszerzésekre vonatkozó Egységes Piaci Eredménytáblában szereplő indikátorok között kiemelkedő szerepet kap az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A 2019. évi eredménytábla szerint Magyarország „az egyajánlatos közbeszerzések aránya vonatkozásában 40 százalékos eredményt ért el”. Magyarország vállalta, hogy az egyajánlatos közbeszerzések arányát 2024-ig 15 százalék alá csökkenti (az Egységes Piaci Eredménytábla módszertana szerint számolva).

Az egyajánlatos közbeszerzések csökkentése, illetve a verseny növelése érdekében szükséges a közbeszerzésekben a verseny hiányát befolyásoló tényezők azonosítása, felmérése. A versenyt befolyásoló tényezők nagymértékben függenek az adott ágazat jellemzőitől, így a kiválasztott szektorokban ágazat-specifikus elemzés elkészítése szükséges, amely részletesen elemezi a verseny nem megfelelő érvényesülésének okait adott szektorban annak érdekében, hogy megfogalmazhatóak legyenek azon beavatkozási lehetőségek és javaslatok, amelyek mentén a verseny szintének javítását szolgáló akcióterv összeállításra kerülhet. Az intézkedés során létrejövő elemzés és akcióterv az egyajánlatos közbeszerzések arányának csökkentésére irányuló kormányzati intézkedések szakmai megalapozását hivatott szolgálni – áll a felhívástervezetben.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS