Túl sok az egyajánlatos közbeszerzés

2022. 01. 25., 13:33

Lezárult „A közbeszerzések terén a verseny alacsony szintjével leginkább érintett szektorokban a korlátozott verseny mögött álló okok felmérése és a verseny szintjének javítását célzó intézkedések megfogalmazása” című (RRF-9.3.1-2022 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás kiírásának célja „meghatározott szektorokban a közbeszerzési verseny alacsony szintje mögött álló tényezők feltárására vonatkozó kutatás elvégzése, az alapján tanulmány elkészítése, és akcióterv kialakítása – olvasható az egyeztetésre bocsátott tervezetben. A feladatot a Miniszterelnökség fogja elvégezni, amely 2022. február 20. és március 20. között nyújthatja be támogatási kérelmét a keretösszegként rendelkezésre álló 359 268 765 forintra.

A felhívás a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg.

Javítani kell

Az Európai Bizottság által évente közzétett, közbeszerzésekre vonatkozó Egységes Piaci Eredménytáblában szereplő indikátorok között kiemelkedő szerepet kap az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A 2019. évi eredménytábla szerint Magyarország „az egyajánlatos közbeszerzések aránya vonatkozásában 40 százalékos eredményt ért el”. Magyarország vállalta, hogy az egyajánlatos közbeszerzések arányát 2024-ig 15 százalék alá csökkenti (az Egységes Piaci Eredménytábla módszertana szerint számolva).

Az egyajánlatos közbeszerzések csökkentése, illetve a verseny növelése érdekében szükséges a közbeszerzésekben a verseny hiányát befolyásoló tényezők azonosítása, felmérése. A versenyt befolyásoló tényezők nagymértékben függenek az adott ágazat jellemzőitől, így a kiválasztott szektorokban ágazat-specifikus elemzés elkészítése szükséges, amely részletesen elemezi a verseny nem megfelelő érvényesülésének okait adott szektorban annak érdekében, hogy megfogalmazhatóak legyenek azon beavatkozási lehetőségek és javaslatok, amelyek mentén a verseny szintének javítását szolgáló akcióterv összeállításra kerülhet. Az intézkedés során létrejövő elemzés és akcióterv az egyajánlatos közbeszerzések arányának csökkentésére irányuló kormányzati intézkedések szakmai megalapozását hivatott szolgálni – áll a felhívástervezetben.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS