Túl sok az egyajánlatos közbeszerzés

2022. 01. 25., 13:33

Lezárult „A közbeszerzések terén a verseny alacsony szintjével leginkább érintett szektorokban a korlátozott verseny mögött álló okok felmérése és a verseny szintjének javítását célzó intézkedések megfogalmazása” című (RRF-9.3.1-2022 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás kiírásának célja „meghatározott szektorokban a közbeszerzési verseny alacsony szintje mögött álló tényezők feltárására vonatkozó kutatás elvégzése, az alapján tanulmány elkészítése, és akcióterv kialakítása – olvasható az egyeztetésre bocsátott tervezetben. A feladatot a Miniszterelnökség fogja elvégezni, amely 2022. február 20. és március 20. között nyújthatja be támogatási kérelmét a keretösszegként rendelkezésre álló 359 268 765 forintra.

A felhívás a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (rövidítve HEE, vagy az angol Recovery and Resilience Facility nyomán RFF) keretében jelenik meg.

Javítani kell

Az Európai Bizottság által évente közzétett, közbeszerzésekre vonatkozó Egységes Piaci Eredménytáblában szereplő indikátorok között kiemelkedő szerepet kap az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A 2019. évi eredménytábla szerint Magyarország „az egyajánlatos közbeszerzések aránya vonatkozásában 40 százalékos eredményt ért el”. Magyarország vállalta, hogy az egyajánlatos közbeszerzések arányát 2024-ig 15 százalék alá csökkenti (az Egységes Piaci Eredménytábla módszertana szerint számolva).

Az egyajánlatos közbeszerzések csökkentése, illetve a verseny növelése érdekében szükséges a közbeszerzésekben a verseny hiányát befolyásoló tényezők azonosítása, felmérése. A versenyt befolyásoló tényezők nagymértékben függenek az adott ágazat jellemzőitől, így a kiválasztott szektorokban ágazat-specifikus elemzés elkészítése szükséges, amely részletesen elemezi a verseny nem megfelelő érvényesülésének okait adott szektorban annak érdekében, hogy megfogalmazhatóak legyenek azon beavatkozási lehetőségek és javaslatok, amelyek mentén a verseny szintének javítását szolgáló akcióterv összeállításra kerülhet. Az intézkedés során létrejövő elemzés és akcióterv az egyajánlatos közbeszerzések arányának csökkentésére irányuló kormányzati intézkedések szakmai megalapozását hivatott szolgálni – áll a felhívástervezetben.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.
2022-06-28 10:27:00
Nehézségekbe ütközhet, ha a lakást jogtalanul elfoglaló személy, volt bérlő vagy más használó nem kívánja elhagyni az ingatlant. Ekkor jogi úton kell őt kiköltöztetni. Bizonyos esetekben ez valóban hosszabb pereskedést jelenhet a bíróságon. Ám vannak olyan esetek, amikor peres eljárás mellőzésével is kiüríthető a lakás.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS