Szeptemberben jelenik meg a következő Biodiversa+ pályázati felhívás

2022. 07. 06., 16:23

A kutatási konzorciumoknak minimum három, a közös felhívást finanszírozó országból – de ebből minimum kettő uniós tagállamból vagy társult államból – jövő kutatási csoportból kell állnia.

A Biodiversa+ európai partnerség a nyarat követően jelenteti meg új transznacionális felhívását a következő témában: A biológiai sokféleségnek és az ökoszisztémák változásainak a tudomány és a társadalom érdekében történő hatékonyabb transznacionális monitorozása (Improved transnational monitoring of biodiversity and ecosystem change for science and society).

A felhívás a következő három – nem kizárólagos – kutatási témát fedi le:

– A biológiai sokféleség megfigyelésére vonatkozó adatok gyűjtésére és kezelésére szolgáló módszerek és eszközök innovációja és harmonizációja (Innovation and harmonisation of methods and tools for collection and management of biodiversity monitoring data).

– A biológiai sokféleség állapotára, dinamikájára és tendenciáira vonatkozó ismerethiányok kezelése a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása érdekében (Addressing knowledge gaps on biodiversity status, dynamics, and trends to reverse biodiversity loss).

– A biológiai sokféleségre vonatkozóan rendelkezésre álló monitorozási adatok hasznosítása (Making use of available biodiversity monitoring data).

Valamennyi környezettel (legyen az szárazföldi, édesvízi/vizes élőhely vagy tengeri) kapcsolatban lehet pályázni.

A felhívás a tervek szerint hivatalosan 2022. szeptember 8-án jelenik meg. A pályázás két lépcsőben zajlik, az előpályázatot 2022. november elejéig lehet benyújtani. Az előpályázatok értékelését követően a teljes pályázatok benyújtásának határideje 2023. április eleje lesz.

A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt, 2022. szeptember elején jelennek meg.

A kutatási konzorciumoknak minimum három, a közös felhívást finanszírozó országból – de ebből minimum kettő uniós tagállamból vagy társult államból – jövő kutatási csoportból kell állnia.

A felhívás tervezett összköltségvetése meghaladja a 40 millió eurót. A következő 33 ország jelezte előzetes szándékát a közös felhívás finanszírozásában való részvételre: Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Írország Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Marokkó, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország és Tunézia.

A pályázatokat a következő kritériumok alapján értékelik:

– az első lépcsőben (előpályázati szakasz): pályázati felhívás tárgyterületébe illeszkedés (fit to the scope of the call), a kutatás újdonságtartalma (novelty of the research) és a hatás (impact);

– a második lépcsőben (teljes pályázat szakasza): (tudományos) kiválóság (Scientific Excellence), a megvalósítás minősége és hatékonysága (quality and efficiency of the implementation) és a hatás (impact), többek között a várt szakpolitikai és társadalmi hatás valamint az érdekeltek bevonásával kapcsolatos megközelítés vonatkozásában.

Mindkét lépcső esetében elvárt, hogy a konzorcium bemutassa a projekt nemzetközi hozzáadott értékét. Az alkalmazandó értékelési kritériumokat részleteikben is közzéteszik a felhívás szeptemberi hivatalos megjelenésekor.

További információk

Konzorciumi partnert keres vagy formálódó projekthez csatlakozna? Használja a Biodiversa+ Partner Search Tool segítségét, amely itt érhető el!

A potenciális résztvevő országokra vonatkozó frissített lista a Biodiversa+ honlapon lesz elérhető.

Az érdekelt felek bevonására vonatkozó kézikönyv: Biodiversa Stakeholder Engagement Handbook.

A kutatási projektek szakpolitikai aspektusával és a szakpolitikai szereplők bevonásával foglalkozó útmutató: Biodiversa Policy Guide.

A lakosság mobilizálását elősegítő eszköztár: Biodiversa Citizen Science Toolkit.

2022. szeptember 20-án, 15:00 – 16:30 között a partnerség információs webináriumot tart potenciális pályázók számára. Regisztráció itt: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_PLvkR4IwStmNmKXEjl4rHQ

A fentieken túl érdemes figyelemmel kísérni a a Biodiversa+ honlapját és regisztrálni a Biodiversa+ levelezési listájára, így naprakész információkhoz lehet jutni a várható nagyobb kutatásfinanszírozási lehetőségekről – javasolja a

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-21 17:10:00
A bizalmi vagyonkezelés az angolszász jogterületen több évszázados múltra visszatekintő jogintézmény, Magyarországon 2014-től elérhető, mint a családi vagyontervezés, a generációváltás, generációs vagyonátruházás egyik kiváló eszköze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS