Szeptemberben jelenik meg a következő Biodiversa+ pályázati felhívás

2022. 07. 06., 16:23

A kutatási konzorciumoknak minimum három, a közös felhívást finanszírozó országból – de ebből minimum kettő uniós tagállamból vagy társult államból – jövő kutatási csoportból kell állnia.

A Biodiversa+ európai partnerség a nyarat követően jelenteti meg új transznacionális felhívását a következő témában: A biológiai sokféleségnek és az ökoszisztémák változásainak a tudomány és a társadalom érdekében történő hatékonyabb transznacionális monitorozása (Improved transnational monitoring of biodiversity and ecosystem change for science and society).

A felhívás a következő három – nem kizárólagos – kutatási témát fedi le:

– A biológiai sokféleség megfigyelésére vonatkozó adatok gyűjtésére és kezelésére szolgáló módszerek és eszközök innovációja és harmonizációja (Innovation and harmonisation of methods and tools for collection and management of biodiversity monitoring data).

– A biológiai sokféleség állapotára, dinamikájára és tendenciáira vonatkozó ismerethiányok kezelése a biológiai sokféleség csökkenésének visszafordítása érdekében (Addressing knowledge gaps on biodiversity status, dynamics, and trends to reverse biodiversity loss).

– A biológiai sokféleségre vonatkozóan rendelkezésre álló monitorozási adatok hasznosítása (Making use of available biodiversity monitoring data).

Valamennyi környezettel (legyen az szárazföldi, édesvízi/vizes élőhely vagy tengeri) kapcsolatban lehet pályázni.

A felhívás a tervek szerint hivatalosan 2022. szeptember 8-án jelenik meg. A pályázás két lépcsőben zajlik, az előpályázatot 2022. november elejéig lehet benyújtani. Az előpályázatok értékelését követően a teljes pályázatok benyújtásának határideje 2023. április eleje lesz.

A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt, 2022. szeptember elején jelennek meg.

A kutatási konzorciumoknak minimum három, a közös felhívást finanszírozó országból – de ebből minimum kettő uniós tagállamból vagy társult államból – jövő kutatási csoportból kell állnia.

A felhívás tervezett összköltségvetése meghaladja a 40 millió eurót. A következő 33 ország jelezte előzetes szándékát a közös felhívás finanszírozásában való részvételre: Ausztria, Belgium, Brazília, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Elefántcsontpart, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izrael, Írország Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Marokkó, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország és Tunézia.

A pályázatokat a következő kritériumok alapján értékelik:

– az első lépcsőben (előpályázati szakasz): pályázati felhívás tárgyterületébe illeszkedés (fit to the scope of the call), a kutatás újdonságtartalma (novelty of the research) és a hatás (impact);

– a második lépcsőben (teljes pályázat szakasza): (tudományos) kiválóság (Scientific Excellence), a megvalósítás minősége és hatékonysága (quality and efficiency of the implementation) és a hatás (impact), többek között a várt szakpolitikai és társadalmi hatás valamint az érdekeltek bevonásával kapcsolatos megközelítés vonatkozásában.

Mindkét lépcső esetében elvárt, hogy a konzorcium bemutassa a projekt nemzetközi hozzáadott értékét. Az alkalmazandó értékelési kritériumokat részleteikben is közzéteszik a felhívás szeptemberi hivatalos megjelenésekor.

További információk

Konzorciumi partnert keres vagy formálódó projekthez csatlakozna? Használja a Biodiversa+ Partner Search Tool segítségét, amely itt érhető el!

A potenciális résztvevő országokra vonatkozó frissített lista a Biodiversa+ honlapon lesz elérhető.

Az érdekelt felek bevonására vonatkozó kézikönyv: Biodiversa Stakeholder Engagement Handbook.

A kutatási projektek szakpolitikai aspektusával és a szakpolitikai szereplők bevonásával foglalkozó útmutató: Biodiversa Policy Guide.

A lakosság mobilizálását elősegítő eszköztár: Biodiversa Citizen Science Toolkit.

2022. szeptember 20-án, 15:00 – 16:30 között a partnerség információs webináriumot tart potenciális pályázók számára. Regisztráció itt: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_PLvkR4IwStmNmKXEjl4rHQ

A fentieken túl érdemes figyelemmel kísérni a a Biodiversa+ honlapját és regisztrálni a Biodiversa+ levelezési listájára, így naprakész információkhoz lehet jutni a várható nagyobb kutatásfinanszírozási lehetőségekről – javasolja a

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS