Nyugat-balkáni projektek: ezek a cégek osztoztak 400 millió forinton

2021. 03. 17., 18:15

Ismét fokozott érdeklődés övezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatási felhívását, amelynek célja, hogy segítse a nyugat-balkáni régió országainak klímavédelmi törekvéseit, egyúttal bővítse a hazai kis- és középvállalkozások exportlehetőségeit.

„A projektek értékelése során szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a magyar környezetipari cégek és a felsőoktatási intézmények egyaránt jól haladnak az alacsony kibocsátású és körforgásos gazdaság felé történő átmenetet támogató innovatív megoldások kidolgozásában, amelyekkel üzletileg is életképes beruházások külpiaci előkészítését alapozzák meg” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A program 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar cégeket és a felsőoktatás szereplőit olyan innovatív megoldások kidolgozásában, amelyek hozzájárulnak az alacsony károsanyag kibocsátású, körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által második alkalommal meghirdetett felhívásra a támogatási keretet többszörösen meghaladó összegre nyújtottak be magas színvonalú kérelmet, ezért a tárca még idén újabb felhívás kiírását tervezi.

A támogatott projektek:

 • Ex Ante Kft. és Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség N. Kft. – Jelentős, Albániában és Montenegróban található tengerhajózási és kapcsolódó közlekedési infrastrukturális létesítmények klímavédelmi célokat szolgáló megújítására, revitalizációjára irányuló megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv készítése. (33 millió forint)
 • Smart Energy Investment Kft. – Smart City tanulmányterv – Valjevo város közvilágítási infrastruktúra modernizálása és felhasználása a SMART megoldások kiépítésére, energia hatékonyság és CO2 kibocsátás csökkentésének elérése. (29 millió forint)
 • PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. – A pogradeci szennyvíztisztító telep működésének optimalizálása és fenntarthatóságának javítása tudásátadással és kapacitásfejlesztésse.l (43,5 millió forint)
 • Knot Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Pristinai Vízmű, Koszovó, hálózatmenedzsment optimalizálásának és nem számlázott víz csökkentésének pilot projektje. (38,674 millió forint)
 • Water&Soil Kft. – Megvalósíthatósági előtanulmány a Water Retainer piacra lépésének előkészítésére Albániában. (14,4 millió forint)
 • BDL Környezetvédelmi Tervező Szolgáltató és Tanácsadó Kft. – Csantavér, Meggyes, Zentaörs szennyvízelvezetőés tisztító rendszer megvalósításának beruházást előkészítő megvalósíthatósági tanulmány készítése. (10,466 millió forint)
 • Civil Planning Trade Mérnöki Szolgáltató Kft. – Energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségek Topolya községben (43 millió forint)
 • PROFES Környezetbiztonsági Programiroda Kft. – Biztonsági irányítási rendszer bevezetése a szerbiai üzemeltetők számára, a súlyos ipari balesetekből származó veszélyes anyagok kibocsátásának elkerüléséért. (28 millió forint)
 • Controlsoft Kft. – Hatástanulmány webSCADA alapú folyamatirányító és távvezérlő rendszer telepítési lehetőségeiről a koszovói hét regionális vízközmű vállalat üzemeltetési területén (29,5 millió forint)
 • Kaposszekcsői AgrárBiogáz Kft. – Előzetes megvalósíthatósági tanulmány és költséghaszon elemzés készítése 1,2 MW kapacitású Biogáz Erőmű létesítéséhez a 13 Jul Plantaze Borászati Kombinát területén Montenegróban (18,5 millió forint)
 • LAC IMPEX Kft. – Mezőgazdaság vízháztartásának modellezése a Vajdaságban (43,5 millió forint)
 • Pécsi Tudományegyetem – „Cleantech” tudásközpont létrehozása BoszniaHercegovinában (37 millió forint)
 • Adept Enviro Kft. – Montenegrói klímapolitika megalapozását és végrehajtását segítő eszközök kifejlesztése (31,46 millió forint)
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-06 16:22:00
Sokan találkozhattak már az elővásárlási joggal, különösen ingatlan adásvételi szerződések esetén. Az ingatlanok néha nem pénzbeli ellenérték, hanem más ellenszolgáltatás fejében cserélnek gazdát. Ilyen esetekben élhet a jogával az elővásárlási jog jogosultja? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS