Nyugat-balkáni projektek: ezek a cégek osztoztak 400 millió forinton

2021. 03. 17., 18:15

Ismét fokozott érdeklődés övezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatási felhívását, amelynek célja, hogy segítse a nyugat-balkáni régió országainak klímavédelmi törekvéseit, egyúttal bővítse a hazai kis- és középvállalkozások exportlehetőségeit.

„A projektek értékelése során szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a magyar környezetipari cégek és a felsőoktatási intézmények egyaránt jól haladnak az alacsony kibocsátású és körforgásos gazdaság felé történő átmenetet támogató innovatív megoldások kidolgozásában, amelyekkel üzletileg is életképes beruházások külpiaci előkészítését alapozzák meg” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A program 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar cégeket és a felsőoktatás szereplőit olyan innovatív megoldások kidolgozásában, amelyek hozzájárulnak az alacsony károsanyag kibocsátású, körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által második alkalommal meghirdetett felhívásra a támogatási keretet többszörösen meghaladó összegre nyújtottak be magas színvonalú kérelmet, ezért a tárca még idén újabb felhívás kiírását tervezi.

A támogatott projektek:

 • Ex Ante Kft. és Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség N. Kft. – Jelentős, Albániában és Montenegróban található tengerhajózási és kapcsolódó közlekedési infrastrukturális létesítmények klímavédelmi célokat szolgáló megújítására, revitalizációjára irányuló megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv készítése. (33 millió forint)
 • Smart Energy Investment Kft. – Smart City tanulmányterv – Valjevo város közvilágítási infrastruktúra modernizálása és felhasználása a SMART megoldások kiépítésére, energia hatékonyság és CO2 kibocsátás csökkentésének elérése. (29 millió forint)
 • PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. – A pogradeci szennyvíztisztító telep működésének optimalizálása és fenntarthatóságának javítása tudásátadással és kapacitásfejlesztésse.l (43,5 millió forint)
 • Knot Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Pristinai Vízmű, Koszovó, hálózatmenedzsment optimalizálásának és nem számlázott víz csökkentésének pilot projektje. (38,674 millió forint)
 • Water&Soil Kft. – Megvalósíthatósági előtanulmány a Water Retainer piacra lépésének előkészítésére Albániában. (14,4 millió forint)
 • BDL Környezetvédelmi Tervező Szolgáltató és Tanácsadó Kft. – Csantavér, Meggyes, Zentaörs szennyvízelvezetőés tisztító rendszer megvalósításának beruházást előkészítő megvalósíthatósági tanulmány készítése. (10,466 millió forint)
 • Civil Planning Trade Mérnöki Szolgáltató Kft. – Energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségek Topolya községben (43 millió forint)
 • PROFES Környezetbiztonsági Programiroda Kft. – Biztonsági irányítási rendszer bevezetése a szerbiai üzemeltetők számára, a súlyos ipari balesetekből származó veszélyes anyagok kibocsátásának elkerüléséért. (28 millió forint)
 • Controlsoft Kft. – Hatástanulmány webSCADA alapú folyamatirányító és távvezérlő rendszer telepítési lehetőségeiről a koszovói hét regionális vízközmű vállalat üzemeltetési területén (29,5 millió forint)
 • Kaposszekcsői AgrárBiogáz Kft. – Előzetes megvalósíthatósági tanulmány és költséghaszon elemzés készítése 1,2 MW kapacitású Biogáz Erőmű létesítéséhez a 13 Jul Plantaze Borászati Kombinát területén Montenegróban (18,5 millió forint)
 • LAC IMPEX Kft. – Mezőgazdaság vízháztartásának modellezése a Vajdaságban (43,5 millió forint)
 • Pécsi Tudományegyetem – „Cleantech” tudásközpont létrehozása BoszniaHercegovinában (37 millió forint)
 • Adept Enviro Kft. – Montenegrói klímapolitika megalapozását és végrehajtását segítő eszközök kifejlesztése (31,46 millió forint)
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.