Nyugat-balkáni projektek: ezek a cégek osztoztak 400 millió forinton

2021. 03. 17., 18:15

Ismét fokozott érdeklődés övezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatási felhívását, amelynek célja, hogy segítse a nyugat-balkáni régió országainak klímavédelmi törekvéseit, egyúttal bővítse a hazai kis- és középvállalkozások exportlehetőségeit.

„A projektek értékelése során szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a magyar környezetipari cégek és a felsőoktatási intézmények egyaránt jól haladnak az alacsony kibocsátású és körforgásos gazdaság felé történő átmenetet támogató innovatív megoldások kidolgozásában, amelyekkel üzletileg is életképes beruházások külpiaci előkészítését alapozzák meg” – mondta Steiner Attila körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

A program 400 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti a magyar cégeket és a felsőoktatás szereplőit olyan innovatív megoldások kidolgozásában, amelyek hozzájárulnak az alacsony károsanyag kibocsátású, körforgásos gazdaságra történő átálláshoz.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium háttérintézményeként működő Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. által második alkalommal meghirdetett felhívásra a támogatási keretet többszörösen meghaladó összegre nyújtottak be magas színvonalú kérelmet, ezért a tárca még idén újabb felhívás kiírását tervezi.

A támogatott projektek:

 • Ex Ante Kft. és Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség N. Kft. – Jelentős, Albániában és Montenegróban található tengerhajózási és kapcsolódó közlekedési infrastrukturális létesítmények klímavédelmi célokat szolgáló megújítására, revitalizációjára irányuló megvalósíthatósági tanulmány és üzleti terv készítése. (33 millió forint)
 • Smart Energy Investment Kft. – Smart City tanulmányterv – Valjevo város közvilágítási infrastruktúra modernizálása és felhasználása a SMART megoldások kiépítésére, energia hatékonyság és CO2 kibocsátás csökkentésének elérése. (29 millió forint)
 • PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Kft. – A pogradeci szennyvíztisztító telep működésének optimalizálása és fenntarthatóságának javítása tudásátadással és kapacitásfejlesztésse.l (43,5 millió forint)
 • Knot Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – Pristinai Vízmű, Koszovó, hálózatmenedzsment optimalizálásának és nem számlázott víz csökkentésének pilot projektje. (38,674 millió forint)
 • Water&Soil Kft. – Megvalósíthatósági előtanulmány a Water Retainer piacra lépésének előkészítésére Albániában. (14,4 millió forint)
 • BDL Környezetvédelmi Tervező Szolgáltató és Tanácsadó Kft. – Csantavér, Meggyes, Zentaörs szennyvízelvezetőés tisztító rendszer megvalósításának beruházást előkészítő megvalósíthatósági tanulmány készítése. (10,466 millió forint)
 • Civil Planning Trade Mérnöki Szolgáltató Kft. – Energiahatékonysági és megújuló energetikai fejlesztési lehetőségek Topolya községben (43 millió forint)
 • PROFES Környezetbiztonsági Programiroda Kft. – Biztonsági irányítási rendszer bevezetése a szerbiai üzemeltetők számára, a súlyos ipari balesetekből származó veszélyes anyagok kibocsátásának elkerüléséért. (28 millió forint)
 • Controlsoft Kft. – Hatástanulmány webSCADA alapú folyamatirányító és távvezérlő rendszer telepítési lehetőségeiről a koszovói hét regionális vízközmű vállalat üzemeltetési területén (29,5 millió forint)
 • Kaposszekcsői AgrárBiogáz Kft. – Előzetes megvalósíthatósági tanulmány és költséghaszon elemzés készítése 1,2 MW kapacitású Biogáz Erőmű létesítéséhez a 13 Jul Plantaze Borászati Kombinát területén Montenegróban (18,5 millió forint)
 • LAC IMPEX Kft. – Mezőgazdaság vízháztartásának modellezése a Vajdaságban (43,5 millió forint)
 • Pécsi Tudományegyetem – „Cleantech” tudásközpont létrehozása BoszniaHercegovinában (37 millió forint)
 • Adept Enviro Kft. – Montenegrói klímapolitika megalapozását és végrehajtását segítő eszközök kifejlesztése (31,46 millió forint)
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS