Lefújta a kormány a napelem pályázat novemberi újraindulását

Lefújta a kormány a napelem pályázat novemberi újraindulását
2022. 10. 17., 18:52

Mégsem lehet novembertől újra jelentkezni az ingyenmilliókkal kecsegtető napelem támogatásra, lefújták a pályázat második körét. Csak akkor nyitják meg újra ezt a támogatási lehetőséget, ha hozzáférünk az uniós helyreállítási alap pénzeihez – írja Bank360.hu.

Szépen csomagolva és kicsit elrejtve, de szakminisztérium bejelentette, hogy a korábbi közléssel és kiírással szemben mégsem lehet novemberben jelentkezni a napelem pályázat újabb körére. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca közleményében úgy fogalmaz: tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. 

Ugyanő jelentette be szeptember elején, hogy bár az első támogatási körben érkezett pályázatok elbírálása még zajlik, de novembertől megnyílik az újabb pályázati forduló. Meg is jelent az új pályázati kiírás, amely alapján november 28-ától kezdődően lehetett volna jelentkezni a nagyon népszerű támogatásra, amire a rezsiemelés miatt alighanem még jobban megnőtt volna az érdeklődés.

Aki ez alapján már elkezdett tervezni, kivitelezőt keresni, hogy felhasználja a 2,9 millió vagy akár 11,3 millió ingyen forintot jelentő támogatást, az most behúzhatja a féket. A tervezésben már a kormány múlt heti bejelentése is megakaszthatta, hiszen ez alapján az új napelem-telepítéseknél egyelőre nem lesz lehetőség a villamosenergia-hálózatba való betáplálásra. Aki még nem adta be az új rendszerének a hálózatba csatlakozásához szükséges engedélykérelmét, az mostantól csak saját felhasználásra termelhet áramot a napelemével.

Ez ugyan egyszerűsíti a megvalósítást, az adminisztrációt, de sokat ront a beruházása megtérülésén. Mivel az áramszolgáltató nem veszi át a megtermelt, de éppen fel nem használt áramot, az vagy veszendőbe megy, vagy csak további milliókért kiépített saját tárolókapacitással hasznosítható - írja a Bank360.hu

A betáplálásnál az áramszolgáltató szaldóst elszámolást készít, tehát a felhasználónak adott árammennyiségből levonja azt, amennyit ő táplált a rendszerbe. Mivel a napelem sokszor olyankor termel áramot, amikor a háztartás saját felhasználása ennél kisebb, betáplálási lehetőség nélkül sok pénztől esik el a fogyasztó, hiszen így teljesen ki kell fizetnie azt az áramot, amit a szolgáltatótól kap.  

Ezt a helyzetet írja most le úgy az államtitkár közleménye, hogy egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat. A betáplálási lehetőséget ugyanis addig blokkolja a kormány az újonnan telepített napelemeknél, amíg meg nem valósítja az ehhez szükség hálózat- és rendszerfejlesztéseket. Ezt viszont az uniós helyreállítási alapjának pénzéből tenné, amíg ehhez nem fér hozzá, nem indulnak el a szükséges beruházások. 

Most erre való hivatkozással állítják le a napelem pályázat második fordulóját is. A pályázat első körére több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig több mint 25 ezer pályázó kapta meg a támogatói okiratot. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul Steiner Attila mostani ígérete szerint.

Milyen fejlesztést lehet megvalósítani a napelem pályázat pénzéből?

A napelem pályázat keretében kétféle beruházás valósítható meg a Bank360.hu ismertetése szerint:

– tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,

– tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlátos napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje

Az elsőre legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, a másodikra bruttó 11,3 millió forint igényelhető. A pályázathoz nem kell önrészt felmutatni, de természetesen saját pénzből kell állni, ha a költség meghaladja a támogatás összegét.

Az ingyenmilliókat nem kaphatja meg akárki. A pályázat első körében csak olyan nagykorú magánszemélyek igényelhették, akiknek a 2020-as szja bevallása szerinti összevont jövedelme egy főre jutó összege éves összege nem haladta meg a 4,85 millió forintot.

A pályázati kiírás szerint előnyben részesülnek a pályázók a 18 év alatti gyerekek számának függvényében, valamint arra is pluszpontokat lehetett kapni, ha valaki hátrányos, támogatandó településről jelentkezett. 

Végül az első körben úgy döntöttek, hogy ettől függetlenül minden érvényes pályázatot benyújtó megkapja a támogatást. Könnyen lehet azonban, hogy a második kör későbbre tolódott kiírásánál nagyobb érdeklődés esetén már valóban kellenek ezek a plusz pontok a biztos nyeréshez.

A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Mennyi áramot termel a nap a magyaroknak?

Az elmúlt években a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett Magyarországon. Mostanra a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszerese, 3,3 GW a működő napelemes energiatermelési képessége.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 15:10:00
Húsz százalék fölötti átlagos hozam, rekord összegű befizetés és kifizetés: ez a nyugdíjpénztárak 2023-as mérlege. A reálhozam megvolt, a tagság viszont egyre csak öregszik – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS