Lefújta a kormány a napelem pályázat novemberi újraindulását

Lefújta a kormány a napelem pályázat novemberi újraindulását
2022. 10. 17., 18:52

Mégsem lehet novembertől újra jelentkezni az ingyenmilliókkal kecsegtető napelem támogatásra, lefújták a pályázat második körét. Csak akkor nyitják meg újra ezt a támogatási lehetőséget, ha hozzáférünk az uniós helyreállítási alap pénzeihez – írja Bank360.hu.

Szépen csomagolva és kicsit elrejtve, de szakminisztérium bejelentette, hogy a korábbi közléssel és kiírással szemben mégsem lehet novemberben jelentkezni a napelem pályázat újabb körére. Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca közleményében úgy fogalmaz: tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés. 

Ugyanő jelentette be szeptember elején, hogy bár az első támogatási körben érkezett pályázatok elbírálása még zajlik, de novembertől megnyílik az újabb pályázati forduló. Meg is jelent az új pályázati kiírás, amely alapján november 28-ától kezdődően lehetett volna jelentkezni a nagyon népszerű támogatásra, amire a rezsiemelés miatt alighanem még jobban megnőtt volna az érdeklődés.

Aki ez alapján már elkezdett tervezni, kivitelezőt keresni, hogy felhasználja a 2,9 millió vagy akár 11,3 millió ingyen forintot jelentő támogatást, az most behúzhatja a féket. A tervezésben már a kormány múlt heti bejelentése is megakaszthatta, hiszen ez alapján az új napelem-telepítéseknél egyelőre nem lesz lehetőség a villamosenergia-hálózatba való betáplálásra. Aki még nem adta be az új rendszerének a hálózatba csatlakozásához szükséges engedélykérelmét, az mostantól csak saját felhasználásra termelhet áramot a napelemével.

Ez ugyan egyszerűsíti a megvalósítást, az adminisztrációt, de sokat ront a beruházása megtérülésén. Mivel az áramszolgáltató nem veszi át a megtermelt, de éppen fel nem használt áramot, az vagy veszendőbe megy, vagy csak további milliókért kiépített saját tárolókapacitással hasznosítható - írja a Bank360.hu

A betáplálásnál az áramszolgáltató szaldóst elszámolást készít, tehát a felhasználónak adott árammennyiségből levonja azt, amennyit ő táplált a rendszerbe. Mivel a napelem sokszor olyankor termel áramot, amikor a háztartás saját felhasználása ennél kisebb, betáplálási lehetőség nélkül sok pénztől esik el a fogyasztó, hiszen így teljesen ki kell fizetnie azt az áramot, amit a szolgáltatótól kap.  

Ezt a helyzetet írja most le úgy az államtitkár közleménye, hogy egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése, a növekvő kapacitás befogadására pedig nagymértékű hálózatfejlesztés indulhat. A betáplálási lehetőséget ugyanis addig blokkolja a kormány az újonnan telepített napelemeknél, amíg meg nem valósítja az ehhez szükség hálózat- és rendszerfejlesztéseket. Ezt viszont az uniós helyreállítási alapjának pénzéből tenné, amíg ehhez nem fér hozzá, nem indulnak el a szükséges beruházások. 

Most erre való hivatkozással állítják le a napelem pályázat második fordulóját is. A pályázat első körére több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig több mint 25 ezer pályázó kapta meg a támogatói okiratot. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul Steiner Attila mostani ígérete szerint.

Milyen fejlesztést lehet megvalósítani a napelem pályázat pénzéből?

A napelem pályázat keretében kétféle beruházás valósítható meg a Bank360.hu ismertetése szerint:

– tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás fedezését célzó napelemes rendszer létesítése,

– tetőszerkezetre helyezett, kapacitáskorlátos napelemes rendszer létesítése, fűtési rendszer elektrifikálása hőszivattyúval, villamosenergia tároló beépítése és nyílászáró cseréje

Az elsőre legfeljebb bruttó 2,9 millió forint, a másodikra bruttó 11,3 millió forint igényelhető. A pályázathoz nem kell önrészt felmutatni, de természetesen saját pénzből kell állni, ha a költség meghaladja a támogatás összegét.

Az ingyenmilliókat nem kaphatja meg akárki. A pályázat első körében csak olyan nagykorú magánszemélyek igényelhették, akiknek a 2020-as szja bevallása szerinti összevont jövedelme egy főre jutó összege éves összege nem haladta meg a 4,85 millió forintot.

A pályázati kiírás szerint előnyben részesülnek a pályázók a 18 év alatti gyerekek számának függvényében, valamint arra is pluszpontokat lehetett kapni, ha valaki hátrányos, támogatandó településről jelentkezett. 

Végül az első körben úgy döntöttek, hogy ettől függetlenül minden érvényes pályázatot benyújtó megkapja a támogatást. Könnyen lehet azonban, hogy a második kör későbbre tolódott kiírásánál nagyobb érdeklődés esetén már valóban kellenek ezek a plusz pontok a biztos nyeréshez.

A beruházás csak a regisztrált kivitelező listából választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg. A támogatási kérelem benyújtásának feltétele a kivitelezővel megkötött előszerződés.

Mennyi áramot termel a nap a magyaroknak?

Az elmúlt években a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett Magyarországon. Mostanra a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszerese, 3,3 GW a működő napelemes energiatermelési képessége.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 14:18:29
Nem csupán az országon áthaladó ukrán gabonát, hanem az ide érkezett termények minőségét is folyamatosan ellenőrzik. A kormány célja továbbra is az, hogy csak kiváló minőségű és biztonságos élelmiszer kerüljön a magyar emberekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-06-07 11:18:38
Rekordot döntött idén az első három hónapban az utasbiztosítások díjbevétele. Azok a magyarok, akiknek telik rá, ismét utaznak, és többet költenek erre, mint korábban bármikor – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS