Élvonal – Kutatási Kiválósági Program: megvan a 10 győztes

2022. 09. 12., 14:22

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezelésében 2022. március 1-jén meghirdetett „Élvonal – Kutatási Kiválósági Program” keretében 10 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 270 és 320 millió forint közötti, összesen 3 milliárd forintnyi támogatást.

A kutatási támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a pályázó a következő öt évben olyan világszínvonalú eredményeket ígérő kutatási projektet valósítson meg Magyarországon, amely hozzásegíti az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetésre kerülő kutatás-támogatási programokban való sikeres részvételhez.

A pályázati kiírás kiválasztási kritériuma – az előző évek gyakorlatához hasonlóan – a vezető kutató korábbi sikeres nemzetközi megmérettetése volt. A programra 19 érvényes pályázatot nyújtottak be több mint 6,2 milliárd forint támogatási igénnyel. 9 pályázat az élettelen természettudományok, 5 pályázat a környezettudományok területéről érkezett, 3 pályázat a bölcsészet- és társadalomtudományok, 2 pályázat pedig az orvosi és biológiai tudományok területéről.

A támogatói döntés az NKFI Hivatal által felkért értékelő testület bírálata, valamint a pályázók személyes projekt bemutató prezentációi alapján született meg. Az értékelő testület megvizsgálta a benyújtott pályázatokat a pályázati kiírás kiválasztási kritériumainak való megfelelőség szempontjából, és mind a 19 pályázatot benyújtóját felkérte, hogy személyes meghallgatáson prezentálják projektjavaslatukat. Az értékelő testület a prezentációkat követően rangsorolta a pályázatokat, és 10 pályázat támogatására tett javaslatot a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter számára.

Ennek alapján a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter kijelölése szerint eljárva az innovációért felelős helyettes államtitkár döntött a következő 10 kiemelkedő kutatói pályázat támogatásáról, összesen 3 milliárd forint támogatási összeggel:

 

NKFIH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.
2024-12-11 21:11:00
Kiemelkedő vándorlási többlet és tranzakciószám jellemzi a közép-magyarországi régiót, amely az ingatlanpiac motorjaként egyben az ország legdrágább térsége is – derül ki az Otthon Centrum harmadik negyedévre vonatkozó elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS