Élvonal – Kutatási Kiválósági Program: megvan a 10 győztes

2022. 09. 12., 14:22

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kezelésében 2022. március 1-jén meghirdetett „Élvonal – Kutatási Kiválósági Program” keretében 10 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 270 és 320 millió forint közötti, összesen 3 milliárd forintnyi támogatást.

A kutatási támogatás lehetőséget teremt arra, hogy a pályázó a következő öt évben olyan világszínvonalú eredményeket ígérő kutatási projektet valósítson meg Magyarországon, amely hozzásegíti az Európai Kutatási Tanács (ERC) által meghirdetésre kerülő kutatás-támogatási programokban való sikeres részvételhez.

A pályázati kiírás kiválasztási kritériuma – az előző évek gyakorlatához hasonlóan – a vezető kutató korábbi sikeres nemzetközi megmérettetése volt. A programra 19 érvényes pályázatot nyújtottak be több mint 6,2 milliárd forint támogatási igénnyel. 9 pályázat az élettelen természettudományok, 5 pályázat a környezettudományok területéről érkezett, 3 pályázat a bölcsészet- és társadalomtudományok, 2 pályázat pedig az orvosi és biológiai tudományok területéről.

A támogatói döntés az NKFI Hivatal által felkért értékelő testület bírálata, valamint a pályázók személyes projekt bemutató prezentációi alapján született meg. Az értékelő testület megvizsgálta a benyújtott pályázatokat a pályázati kiírás kiválasztási kritériumainak való megfelelőség szempontjából, és mind a 19 pályázatot benyújtóját felkérte, hogy személyes meghallgatáson prezentálják projektjavaslatukat. Az értékelő testület a prezentációkat követően rangsorolta a pályázatokat, és 10 pályázat támogatására tett javaslatot a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter számára.

Ennek alapján a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter kijelölése szerint eljárva az innovációért felelős helyettes államtitkár döntött a következő 10 kiemelkedő kutatói pályázat támogatásáról, összesen 3 milliárd forint támogatási összeggel:

 

NKFIH

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS