EIT Climate-KIC Accelerator program: február 28-ig lehet jelentkezni

2019. 02. 22., 17:02

Március elején választja ki a következő 10 legígéretesebb projektet az EIT Climate-KIC magyarországi partnere, a PANNON Pro Innovations Kft.

A két szervezet a KPMG tanácsadó céggel együttműködve olyan projektek beindításán dolgozik, amelyek csökkentik a globális széndioxid kibocsátást és üzleti értelemben is sikeressé válhatnak.

A Climate-KIC a legnagyobb startupokat támogató közösség, amelynek célja a kisebb széndioxid kibocsátással járó technológiák felkarolása. A szervezet összeköti a projekteket az akadémiai világgal és az üzleti szférával, hogy hatékonyan támogassa azok megvalósítását a tudományos illetve technikai háttér biztosításával és a szükséges finanszírozás megszerzésével, és olyan menedzsment tudás átadásával, amellyel a jó kezdeményezések üzleti értelemben is sikeressé válhatnak. A csoport magyarországi partnere a PANNON Pro Innovations Kft., amely az első, 2013-as EIT Climate-KIC Accelerator program meghirdetése óta 130 startup vállalkozásnak szervezett több mint 700 óra tanácsadást profi mentorokkal, valamint több mint 1 millió euró vissza nem térítendő támogatást biztosított.

A most futó projektek közül a KPMG szakemberei nagy jövőt jósolnak a Waste Lamb néven futó projektnek, amely a textiliparban keletkező gyapjú hulladék újrahasznosítását oldja meg azzal, hogy abból jó áron értékesíthető akusztikai paneleket állít elő. Ugyancsak nagy sikere lehet annak a magyar fejlesztésnek, amely dobozos megoldást kínál a közlekedési csomópontok optimális áteresztő képességének vezérlésére. A rendszer képes arra, hogy a hagyományos idő alapú vezérlés helyett a forgalomhoz igazítsa a közlekedési lámpák működését, így minimalizálva a közlekedésben résztvevő járművek várakozási idejét és széndioxid kibocsátását. A megoldás érdekessége, hogy a rendszer nem igényli az adott település előzetes felmérését, hanem bármikor és bárhol bevethető megoldást nyújt a városvezetésnek.

A TranSIT nevű megoldás a világ távoli pontjain elhelyezkedő bányák energiahatékonyságának növelését tűzte ki célul. A projekt lényege, hogy bevonja a bányák energia ellátásába az ott használt, illetve az ott kitermelt alapanyagok elszállítására szolgáló hagyományos üzemanyaggal működő gépek és járművek által megtermelt és eddig kárba veszett energiát. A rendszer képes kezelni és optimalizálni a bányák energia ellátásába bevont megújuló energia ingadozásait és a jellemzően dízel meghajtású eszközök által megtermelt energiát, így jelentősen csökkenti a bányák széndioxid kibocsátását.

Az EIT Climate-KIC Accelerator programra február 28-ig lehet még jelentkezni. A pályázók közül a zsűri március közepéig kiválasztja a 10 legígéretesebbet, akikkel azután megindulhat a közös munka – olvasható a KPMG közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS