Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás

Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás
2022. 08. 05., 12:17

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CETP 27 ország 50 nemzeti és regionális KFI programfinanszírozó szervezete számára teszi lehetővé az energetikai prioritásaik összehangolását, valamint összesen 210 millió eurós nemzeti költségvetésük koordinált felhasználását két közös pályázati felhívás során 2022-ben és 2023-ban.

A felhívás keretében kiválasztásra került projekteket a következő országok nemzeti/regionális finanszírozó szervei fogják közvetlenül támogatni: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország. Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét.

A CETP pályázati lehetőségei a partnerség honlapján kerülnek majd kiírásra. A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt jelennek meg. A pozitív nemzetközi elbírálásban részesülő magyar pályázóknak az NKFI Hivatal kapcsolódó hazai pályázatán keresztül kell majd a finanszírozást igényelniük.

A CETP első felhívása tematikus modulokból áll a hét fő tématerület (Transition Initiative) mentén, amelyek a következők:

– TRI 1: Integrált nulla-kibocsátású energiarendszer

– TRI 2: Továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák

– TRI 3: A klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és CCU/CCS technológiákkal

– TRI 4: Hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások

– TRI 5: Integrált regionális energiarendszerek

– TRI 6: Integrált ipari energiarendszerek

– TRI 7: Integráció az épített környezetbe

2022. szeptember 13-án kerül megrendezésre a CETP hivatalos megnyitó eseménye, ahol bemutatásra kerülnek az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségek is. Továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapon, illetve hírlevélben tájékoztat az NKFIH.

További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS