Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás

Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás
2022. 08. 05., 12:17

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CETP 27 ország 50 nemzeti és regionális KFI programfinanszírozó szervezete számára teszi lehetővé az energetikai prioritásaik összehangolását, valamint összesen 210 millió eurós nemzeti költségvetésük koordinált felhasználását két közös pályázati felhívás során 2022-ben és 2023-ban.

A felhívás keretében kiválasztásra került projekteket a következő országok nemzeti/regionális finanszírozó szervei fogják közvetlenül támogatni: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország. Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét.

A CETP pályázati lehetőségei a partnerség honlapján kerülnek majd kiírásra. A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt jelennek meg. A pozitív nemzetközi elbírálásban részesülő magyar pályázóknak az NKFI Hivatal kapcsolódó hazai pályázatán keresztül kell majd a finanszírozást igényelniük.

A CETP első felhívása tematikus modulokból áll a hét fő tématerület (Transition Initiative) mentén, amelyek a következők:

– TRI 1: Integrált nulla-kibocsátású energiarendszer

– TRI 2: Továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák

– TRI 3: A klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és CCU/CCS technológiákkal

– TRI 4: Hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások

– TRI 5: Integrált regionális energiarendszerek

– TRI 6: Integrált ipari energiarendszerek

– TRI 7: Integráció az épített környezetbe

2022. szeptember 13-án kerül megrendezésre a CETP hivatalos megnyitó eseménye, ahol bemutatásra kerülnek az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségek is. Továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapon, illetve hírlevélben tájékoztat az NKFIH.

További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 10., 11:53
Elindult a megújult Széchenyi Kártya MAX program, a konkrét hitelkérelmek benyújtására is megnyílt a lehetőség. A hiteleket a köztartozásmentes, legalább egy teljes lezárt éves működési múlttal rendelkező kis- és középvállalkozások igényelhetik – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.
2022-08-13 17:13:00
Borúsabban látják a nyugdíjaskori helyzetüket a magyarok – derül ki a K&H negyedévente rendszeresen megjelenő biztos jövő reprezentatív felméréséből, amely az idei második negyedévben többek között azt vizsgálta, hogy milyen nyugdíjkorhatárra számítanak a jövő nyugdíjasai.
2022-08-13 09:45:00
Egy müncheni söröző vendégei napraforgóolajjal is fizethetnek a „folyékony kenyérért”, így nem kerül veszélybe a betevő rántott szelet sem.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS