Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás

Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás
2022. 08. 05., 12:17

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CETP 27 ország 50 nemzeti és regionális KFI programfinanszírozó szervezete számára teszi lehetővé az energetikai prioritásaik összehangolását, valamint összesen 210 millió eurós nemzeti költségvetésük koordinált felhasználását két közös pályázati felhívás során 2022-ben és 2023-ban.

A felhívás keretében kiválasztásra került projekteket a következő országok nemzeti/regionális finanszírozó szervei fogják közvetlenül támogatni: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország. Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét.

A CETP pályázati lehetőségei a partnerség honlapján kerülnek majd kiírásra. A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt jelennek meg. A pozitív nemzetközi elbírálásban részesülő magyar pályázóknak az NKFI Hivatal kapcsolódó hazai pályázatán keresztül kell majd a finanszírozást igényelniük.

A CETP első felhívása tematikus modulokból áll a hét fő tématerület (Transition Initiative) mentén, amelyek a következők:

– TRI 1: Integrált nulla-kibocsátású energiarendszer

– TRI 2: Továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák

– TRI 3: A klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és CCU/CCS technológiákkal

– TRI 4: Hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások

– TRI 5: Integrált regionális energiarendszerek

– TRI 6: Integrált ipari energiarendszerek

– TRI 7: Integráció az épített környezetbe

2022. szeptember 13-án kerül megrendezésre a CETP hivatalos megnyitó eseménye, ahol bemutatásra kerülnek az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségek is. Továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapon, illetve hírlevélben tájékoztat az NKFIH.

További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS