Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás

Clean Energy Transition Partnerség: szeptemberben nyílik meg az első pályázati felhívás
2022. 08. 05., 12:17

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg. Pályázni két lépcsőben lehet, az első körös beadási határidő 2022 novembere, majd várhatóan 2023 januárjában születik döntés arról, hogy mely pályázatok kerültek be a második körbe.

A CETP célja, hogy elősegítse a tiszta energiára való átállást Európában, valamint, hogy koordinált módon összefogja a nemzeti és regionális KFI finanszírozásokat az átálláshoz szükséges technológiák és rendszermegoldások széles skálája mentén. A tiszta energiára való átállás az ipar, az állami szervezetek, a kutatók és a polgárok közös erőfeszítését igényli.

A CETP 27 ország 50 nemzeti és regionális KFI programfinanszírozó szervezete számára teszi lehetővé az energetikai prioritásaik összehangolását, valamint összesen 210 millió eurós nemzeti költségvetésük koordinált felhasználását két közös pályázati felhívás során 2022-ben és 2023-ban.

A felhívás keretében kiválasztásra került projekteket a következő országok nemzeti/regionális finanszírozó szervei fogják közvetlenül támogatni: Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Németország, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország és Törökország. Magyarországon a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el a nemzeti finanszírozó szerv szerepét.

A CETP pályázati lehetőségei a partnerség honlapján kerülnek majd kiírásra. A pályaműveket (kizárólag angol nyelven) elektronikus úton kell benyújtani. A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt jelennek meg. A pozitív nemzetközi elbírálásban részesülő magyar pályázóknak az NKFI Hivatal kapcsolódó hazai pályázatán keresztül kell majd a finanszírozást igényelniük.

A CETP első felhívása tematikus modulokból áll a hét fő tématerület (Transition Initiative) mentén, amelyek a következők:

– TRI 1: Integrált nulla-kibocsátású energiarendszer

– TRI 2: Továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák

– TRI 3: A klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és CCU/CCS technológiákkal

– TRI 4: Hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások

– TRI 5: Integrált regionális energiarendszerek

– TRI 6: Integrált ipari energiarendszerek

– TRI 7: Integráció az épített környezetbe

2022. szeptember 13-án kerül megrendezésre a CETP hivatalos megnyitó eseménye, ahol bemutatásra kerülnek az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségek is. Továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapon, illetve hírlevélben tájékoztat az NKFIH.

További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS