Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására

Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására
2023. 03. 07., 19:39

Elérhetővé vált a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatásáról szóló 2023. évi pályázati kiírás. Az önkormányzatok április 3-ig nyújthatják be a pályázatokat, amelyekről a belügyminiszter június 15-ig dönt.

A kéményseprő-ipari szolgáltatást 2016. július 1-jétől közfeladatként a katasztrófavédelmi szerv biztosítja országosan a lakosság részére, díjmentesen. Ugyanakkor a kormány rezsicsökkentési törekvéseit garantáló átalakítás idején az önkormányzatok dönthettek úgy a még hatályos közszolgáltatási szerződések esetében, hogy nem térnek át a katasztrófavédelmi szerv által biztosított szolgáltatásra, hanem fenntartják a szerződésüket annak lejártáig a kéményseprőipari közszolgáltatást végzővel, akinek a szolgáltatást a lakosság részére ingyenesen kell biztosítania.

A lakossági ingyenes kéményseprési szolgáltatás biztosításához a közszolgáltatási szerződések lejártáig a központi költségvetés biztosít fedezetet, illetve nyújt támogatást az érintett önkormányzatok részére.

A közszolgáltatást ellátó önkormányzatok száma 2022-re 183-ról 95-re csökkent, hasonlóképpen változott a közszolgáltatási szerződés keretében ellátott önkormányzatok száma is, 1318-ról 472-re. Az érintett önkormányzatoknak folyósított támogatás összege 2022-ben meghaladta a 443 millió forintot.

Az önkormányzatok pályázatait 2023. április 3-ig várja a tárca. A pályázati kiírás elérhető itt. (Belügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-17 12:46:54
Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS