Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására

Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására
2023. 03. 07., 19:39

Elérhetővé vált a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatásáról szóló 2023. évi pályázati kiírás. Az önkormányzatok április 3-ig nyújthatják be a pályázatokat, amelyekről a belügyminiszter június 15-ig dönt.

A kéményseprő-ipari szolgáltatást 2016. július 1-jétől közfeladatként a katasztrófavédelmi szerv biztosítja országosan a lakosság részére, díjmentesen. Ugyanakkor a kormány rezsicsökkentési törekvéseit garantáló átalakítás idején az önkormányzatok dönthettek úgy a még hatályos közszolgáltatási szerződések esetében, hogy nem térnek át a katasztrófavédelmi szerv által biztosított szolgáltatásra, hanem fenntartják a szerződésüket annak lejártáig a kéményseprőipari közszolgáltatást végzővel, akinek a szolgáltatást a lakosság részére ingyenesen kell biztosítania.

A lakossági ingyenes kéményseprési szolgáltatás biztosításához a közszolgáltatási szerződések lejártáig a központi költségvetés biztosít fedezetet, illetve nyújt támogatást az érintett önkormányzatok részére.

A közszolgáltatást ellátó önkormányzatok száma 2022-re 183-ról 95-re csökkent, hasonlóképpen változott a közszolgáltatási szerződés keretében ellátott önkormányzatok száma is, 1318-ról 472-re. Az érintett önkormányzatoknak folyósított támogatás összege 2022-ben meghaladta a 443 millió forintot.

Az önkormányzatok pályázatait 2023. április 3-ig várja a tárca. A pályázati kiírás elérhető itt. (Belügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS