Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására

Április 3-ig pályázhatnak az önkormányzatok a kéményseprés támogatására
2023. 03. 07., 19:39

Elérhetővé vált a kéményseprő-ipari közszolgáltatás helyi önkormányzat általi ellátásának támogatásáról szóló 2023. évi pályázati kiírás. Az önkormányzatok április 3-ig nyújthatják be a pályázatokat, amelyekről a belügyminiszter június 15-ig dönt.

A kéményseprő-ipari szolgáltatást 2016. július 1-jétől közfeladatként a katasztrófavédelmi szerv biztosítja országosan a lakosság részére, díjmentesen. Ugyanakkor a kormány rezsicsökkentési törekvéseit garantáló átalakítás idején az önkormányzatok dönthettek úgy a még hatályos közszolgáltatási szerződések esetében, hogy nem térnek át a katasztrófavédelmi szerv által biztosított szolgáltatásra, hanem fenntartják a szerződésüket annak lejártáig a kéményseprőipari közszolgáltatást végzővel, akinek a szolgáltatást a lakosság részére ingyenesen kell biztosítania.

A lakossági ingyenes kéményseprési szolgáltatás biztosításához a közszolgáltatási szerződések lejártáig a központi költségvetés biztosít fedezetet, illetve nyújt támogatást az érintett önkormányzatok részére.

A közszolgáltatást ellátó önkormányzatok száma 2022-re 183-ról 95-re csökkent, hasonlóképpen változott a közszolgáltatási szerződés keretében ellátott önkormányzatok száma is, 1318-ról 472-re. Az érintett önkormányzatoknak folyósított támogatás összege 2022-ben meghaladta a 443 millió forintot.

Az önkormányzatok pályázatait 2023. április 3-ig várja a tárca. A pályázati kiírás elérhető itt. (Belügyminisztérium)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS