7,8 milliárd forint Covid-19 vakcinákra, gyógyszerekre és tesztekre

2022. 08. 05., 14:17

Augusztus 5-én zárul le a „Covid-19 elleni védekezéshez, az EU keretszerződéseiből beszerzett anyagok és eszközök költsége” című (EFOP-2.5.1-22) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelenő felhívás „átfogó, stratégiai célja a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása a Covid-19 járványhelyzetben, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése”.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 799 975 342 forint – ez egyúttal a vissza nem térítendő támogatás maximális összege; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívástervezet szerint támogatási kérelmet „Magyarországon központi hivatalként működő, egészségügyi ellátórendszerhez kapcsolódó feladatokat ellátó magyar központi költségvetési szerv” nyújthat be; a kiíró 2 db. támogatott támogatási kérelemmel számol.

Feltehetően az uniós források körüli bizonytalanság az oka, hogy a tervezet pontos határidőket sem tartalmaz, csupán annyit tudunk meg, hogy „támogatási kérelmek benyújtására felhívás megjelenését követő 30. naptól a 60. napig van lehetőség”.

A „támogatható tevékenységek”: Covid-19 vírusfertőzés kezelését szolgáló készítmény beszerzése, Covid-19 vírusfertőzés elleni oltóanyag beszerzése, valamint SARS-CoV-2 (Covid-19) fertőzöttség kimutatására szolgáló orvostechnikai eszköz beszerzése.

A Covid-19-világjárvány 2020 februárjától számos kihívást támaszt Magyarország közszolgáltatási rendszereivel szemben, és a leginkább érintett egészségügyi ellátó rendszer mellett kihat további területekre is, ahol sürgető beavatkozások váltak szükségessé – olvashatjuk „A felhívás indokoltsága és célja” című pontban. Az Egészségügyi Világszervezet szerint (is) „kulcsfontosságúvá vált a járványügyi rendszer rezilienciájának javítása, a pandémiás készültségi szint fokozása, a minőségi egészségügyi adatok időben történő elérése, a válaszadás gyorsasága és minősége, valamint az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása”.

A gyorstesztekről szólva a tervezet felidézi: 2021. januárjában az Európai Tanács megállapította annak szükségességét, hogy szélesebb körben alkalmazzák az antigén gyorsteszteket, továbbá meghatározták a Covid-19- teszteredmények kölcsönös elismerésének Európa-szerte érvényes közös keretét. „Ez az Európa-szerte érvényes közös keret fontos eszköz, amely segít visszafogni a vírus terjedését, és hozzájárul a belső piac zavartalan működéséhez. A tanúsított egészségügyi szervek által végzett tesztek eredményének kölcsönös elismerése nagy jelentőséggel bír, mivel megkönnyíti a tagállamok közötti mozgást, a határokon átnyúló kontaktkövetést és a betegek kezelését.”

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS