7,8 milliárd forint Covid-19 vakcinákra, gyógyszerekre és tesztekre

2022. 08. 05., 14:17

Augusztus 5-én zárul le a „Covid-19 elleni védekezéshez, az EU keretszerződéseiből beszerzett anyagok és eszközök költsége” című (EFOP-2.5.1-22) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelenő felhívás „átfogó, stratégiai célja a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása a Covid-19 járványhelyzetben, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése”.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 799 975 342 forint – ez egyúttal a vissza nem térítendő támogatás maximális összege; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívástervezet szerint támogatási kérelmet „Magyarországon központi hivatalként működő, egészségügyi ellátórendszerhez kapcsolódó feladatokat ellátó magyar központi költségvetési szerv” nyújthat be; a kiíró 2 db. támogatott támogatási kérelemmel számol.

Feltehetően az uniós források körüli bizonytalanság az oka, hogy a tervezet pontos határidőket sem tartalmaz, csupán annyit tudunk meg, hogy „támogatási kérelmek benyújtására felhívás megjelenését követő 30. naptól a 60. napig van lehetőség”.

A „támogatható tevékenységek”: Covid-19 vírusfertőzés kezelését szolgáló készítmény beszerzése, Covid-19 vírusfertőzés elleni oltóanyag beszerzése, valamint SARS-CoV-2 (Covid-19) fertőzöttség kimutatására szolgáló orvostechnikai eszköz beszerzése.

A Covid-19-világjárvány 2020 februárjától számos kihívást támaszt Magyarország közszolgáltatási rendszereivel szemben, és a leginkább érintett egészségügyi ellátó rendszer mellett kihat további területekre is, ahol sürgető beavatkozások váltak szükségessé – olvashatjuk „A felhívás indokoltsága és célja” című pontban. Az Egészségügyi Világszervezet szerint (is) „kulcsfontosságúvá vált a járványügyi rendszer rezilienciájának javítása, a pandémiás készültségi szint fokozása, a minőségi egészségügyi adatok időben történő elérése, a válaszadás gyorsasága és minősége, valamint az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása”.

A gyorstesztekről szólva a tervezet felidézi: 2021. januárjában az Európai Tanács megállapította annak szükségességét, hogy szélesebb körben alkalmazzák az antigén gyorsteszteket, továbbá meghatározták a Covid-19- teszteredmények kölcsönös elismerésének Európa-szerte érvényes közös keretét. „Ez az Európa-szerte érvényes közös keret fontos eszköz, amely segít visszafogni a vírus terjedését, és hozzájárul a belső piac zavartalan működéséhez. A tanúsított egészségügyi szervek által végzett tesztek eredményének kölcsönös elismerése nagy jelentőséggel bír, mivel megkönnyíti a tagállamok közötti mozgást, a határokon átnyúló kontaktkövetést és a betegek kezelését.”

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS