7,8 milliárd forint Covid-19 vakcinákra, gyógyszerekre és tesztekre

2022. 08. 05., 14:17

Augusztus 5-én zárul le a „Covid-19 elleni védekezéshez, az EU keretszerződéseiből beszerzett anyagok és eszközök költsége” című (EFOP-2.5.1-22) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megjelenő felhívás „átfogó, stratégiai célja a jó minőségű és hatékony egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének javítása a Covid-19 járványhelyzetben, a betegellátás minőségének javítása, valamint a betegek és hozzátartozóik elégedettségének növelése”.

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 7 799 975 342 forint – ez egyúttal a vissza nem térítendő támogatás maximális összege; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

A felhívástervezet szerint támogatási kérelmet „Magyarországon központi hivatalként működő, egészségügyi ellátórendszerhez kapcsolódó feladatokat ellátó magyar központi költségvetési szerv” nyújthat be; a kiíró 2 db. támogatott támogatási kérelemmel számol.

Feltehetően az uniós források körüli bizonytalanság az oka, hogy a tervezet pontos határidőket sem tartalmaz, csupán annyit tudunk meg, hogy „támogatási kérelmek benyújtására felhívás megjelenését követő 30. naptól a 60. napig van lehetőség”.

A „támogatható tevékenységek”: Covid-19 vírusfertőzés kezelését szolgáló készítmény beszerzése, Covid-19 vírusfertőzés elleni oltóanyag beszerzése, valamint SARS-CoV-2 (Covid-19) fertőzöttség kimutatására szolgáló orvostechnikai eszköz beszerzése.

A Covid-19-világjárvány 2020 februárjától számos kihívást támaszt Magyarország közszolgáltatási rendszereivel szemben, és a leginkább érintett egészségügyi ellátó rendszer mellett kihat további területekre is, ahol sürgető beavatkozások váltak szükségessé – olvashatjuk „A felhívás indokoltsága és célja” című pontban. Az Egészségügyi Világszervezet szerint (is) „kulcsfontosságúvá vált a járványügyi rendszer rezilienciájának javítása, a pandémiás készültségi szint fokozása, a minőségi egészségügyi adatok időben történő elérése, a válaszadás gyorsasága és minősége, valamint az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása”.

A gyorstesztekről szólva a tervezet felidézi: 2021. januárjában az Európai Tanács megállapította annak szükségességét, hogy szélesebb körben alkalmazzák az antigén gyorsteszteket, továbbá meghatározták a Covid-19- teszteredmények kölcsönös elismerésének Európa-szerte érvényes közös keretét. „Ez az Európa-szerte érvényes közös keret fontos eszköz, amely segít visszafogni a vírus terjedését, és hozzájárul a belső piac zavartalan működéséhez. A tanúsított egészségügyi szervek által végzett tesztek eredményének kölcsönös elismerése nagy jelentőséggel bír, mivel megkönnyíti a tagállamok közötti mozgást, a határokon átnyúló kontaktkövetést és a betegek kezelését.”

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS