Megkezdte az önvezető teherautók közúti tesztelését a TuSimple

Megkezdte az önvezető teherautók közúti tesztelését a TuSimple
2023. 06. 08., 14:41

Az autonóm áruszállító járműveket fejlesztő, tőzsdén jegyzett cég mostantól rendszeres próbaüzemet végez egy japán gyorsforgalmi úton. A helyszín megjelölésével el is dőlt, hogy inkább az ázsiai piacokra koncentrálnak az USA helyett.

A Tokiót, Nagoját és Oszakát összekötő japán Tomei gyorsforgalmi útra telepített tesztelés azt sugallja, hogy a TuSimple megduplázza az Ázsiára összpontosító üzletágát – mérlegel a cég közleményére hivatkozva a TechCrunch. A portál emlékeztet: a kínai érdekeltségekkel rendelkező vállalatnak az Egyesült Államokban szabályozási ellenőrzésnek kellett alávetnie magát, a kínai államapparátushoz és a kommunista párthoz fűződő kapcsolatai miatt. A TuSimple azóta vissza is táncolt az USÁ-ból, és a világ túlsó felére tekintett.

Japán érett piacot jelent a TuSimple számára, hiszen a szigetország nyitott az autonóm járművek tesztelésére. A helyi kormányzat 2022 áprilisában még törvényt is módosított azért, hogy 4. szintű autonóm (vagyis magas szinten automatizált, emberi beavatkozást bizonyos körülmények között biztonsági probléma esetén sem igénylő) járművek közlekedhessenek az utakon. Ez egyébként a japán állam válaszainak egyike a népesség elöregedése okozta krónikus munkaerőhiányra.

Az év elején a Nikkei pénzügyi lap arról számolt be, hogy Japán 2024-ben önvezető sávot tervez indítani a Tomei gyorsforgalmi úttal párhuzamosan futó New Tomei gyorsforgalmi út egyes szakaszain, és 2026-ban engedélyezi a 4-es szintű autonóm teherautók kereskedelmi célú üzemeltetését. A sávot állítólag érzékelőkkel és kamerákkal szerelik fel az útviszonyok megfigyelésére, míg az adatforgalomról 5G hálózat fog gondoskodni.

„Az önvezető technológia ígéretes megoldást jelent a japán logisztikai iparágat sújtó sofőrhiány problémájára – mondta Cheng Lu, a TuSimple elnök-vezérigazgatója egy nyilatkozatban. – Célunk, hogy aktívan építsünk üzleti partnerségeket a helyi vállalatokkal, és fejlesszük a helyi vásárlói igényeket kielégítő technológiákat.”

A TuSimple amerikai székhelyű vállalatként pozícionálja magát, de a hatósági bejelentések szerint leányvállalatai vannak Kínában, Hongkongban és Japánban. A vállalat munkája utóbbi országban 2021 során kezdődött, amikor a vállalat egy helyi japán OEM teherautójának felhasználásával elvégezte AV-rendszerének biztonsági validálási és tesztelési feladatait. A rendszeres tesztüzemek a Tomei gyorsforgalmi úton 2023 januárjában kezdődtek.

A TuSimple kevés részletet osztott meg a Japánban futtatott tesztjeiről. Nem válaszolt arra vonatkozó újságírói kérdésekre sem, hogy hány teherautó vesz részt a tesztelésben, milyen autópályaszakaszon tervezik a tesztelést, illetve a TuSimple milyen OEM-partnerekkel dolgozik együtt a felkelő nap országában. Azt szintén nem erősítették meg, hogy milyen napszakokban tervezi közforgalomba engedni a tesztjáratokat – igaz, a technológiát bemutató promóciós videóban nappali és éjszakai utakat egyaránt mutatnak.

A vállalat eddig azt sem magyarázta meg, hogy milyen jelentőséggel bír a kvázi Japánba költözés, mert ezzel a lépéssel egyértelművé tette az amerikai tevékenységektől való eltávolodást. Ezt jelzik a cégnél megindult leépítések is: csak a múlt hónapban kb. 330 amerikai alkalmazottól vettek búcsút, amit egy decemberi, 25 százalékos elbocsátási hullám előzött meg. A létszámcsökkentésre egyébként alig néhány héttel azután került sor, hogy a TuSimple és a Navistar között meghiúsult egy célzottan félautonóm teherautók fejlesztésére irányuló megállapodás, ami veszélybe sodorta a vállalat egyéb kereskedelmi partnerségeit is. Tavaly a TuSimple-nek közel 7000 foglalása volt Navistar-építésű teherautókra, többek között olyan ügyfelektől, mint a DHL Supply Chain. Az üzlet részeként a TuSimple 100 autonóm teherautó szállítását ígérte a DHL-nek, de nem tudni, hogy ezek után teljesíti-e, mert ebben a témában sem adtak ki közleményt. A TuSimple-t nem mellesleg fenyegeti a Nasdaqról történő kivezetés, mivel nem nyújtotta be időben az utolsó két negyedéves jelentését.

Gábor János

Fotó: TuSimple

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS