Lidar-szenzorokkal lép nagyot a Mercedes az önvezetés felé

Lidar-szenzorokkal lép nagyot a Mercedes az önvezetés felé
2023. 02. 24., 09:43

A Mercedes-Benz az évtized közepéig járműveinek „széles skálájába” építi be a Luminar önvezetés-támogató érzékelőit – jelentette be a vállalat szerdán, egy kaliforniai befektetői rendezvényen.

A lézerérzékelők segítenek a prémium autógyártó következő generációs vezetéstámogató rendszerének működtetésében. Ez bizonyos autópályákon már lehetővé fogja tenni a kéz és felügyelet nélküli vezetést – írja a The Verge. A lidarok beszállítója az a floridai Luminar lesz, amiben a Mercedesnek is van némi részesedése. A most bejelentett együttműködés mindenesetre nem jelenti azt, hogy a német vállalat növelni akarja tulajdonhányadát (ami alig egyszázalékos) az egyébként több milliárd dollárt érő Luminarban. Az amerikai technológiai vállalat részvényárfolyama ettől függetlenül 27 százalékkal emelkedett a hírre.

A Mercedes a legújabb autógyártó, amely elkötelezte magát amellett, hogy a jövőben tetőtéri lidar-érzékelőkkel felszerelt járműveket fog értékesíteni. Ez a lézeres érzékelő a legtöbb autonóm jármű által használt rendszer kulcsfontosságú eleme: közeli infravörös fényt használ a tárgyak alakjának és távolságának érzékelésére. A lidar a kameraképekkel és más szenzoradatokkal kombinálva teszi lehetővé a járműveknek, hogy „lássák” az úton megjelenő tárgyakat, például autókat, gyalogosokat és kerékpárosokat – persze mindezt GPS vagy hálózati kapcsolat nélkül.

Az üzletkötés a Luminar számára egyet jelent ázsiai gyártási területének növelésével: ez a telephely „szinte teljes egészében a Mercedes szériagyártási programjának lesz alárendelve” – mondta a Luminar szóvivője.

A termelés növelése és a költségek csökkentése kulcsfontosságú cél a partnerség korai szakaszában, és nagy a tét, hiszen a Lidar hihetetlenül drága tartozék: az ágazatvezető Velodyne által forgalmazott tetőtéri változatok akár 75 ezer dollárba (27 millió forintba) kerülhetnek. A Luminar célja az, hogy a fejlett vezetőtámogató rendszerek alkalmazásai esetében a költségeket egységenként 500 dollárra, az autonóm alkalmazások esetében pedig 1000 dollár körüli összegre csökkentse.


Forrás: Luminar

A Mercedes első autógyártók egyike lesz, amelyik a Luminar Iris lidarját építi be a sorozatgyártású járműveibe. Az eszköz szokatlanul hosszú lézerfényhullámokat használ (1550 nanométeres hullámhossz a tipikus 905 nm-rel szemben), így még a kisebb és gyengén tükröződő tárgyakat, például sötét színű autókat, állatokat, úttestre ugró gyerekeket is kiszúrja legkevesebb 250 méterről, míg a nagyobb, fényesebb tárgyakat akár 500 méterről észreveszi.

A Mercedes a Drive Pilot vezetéstámogató rendszerbe szeretné beépíteni a szenzort. Ez egy olyan 3. szintű önvezetési funkció (a hatból), amiben az autó végzi a vezetést, de a vezetőnek készenlétben kell állnia, hogy egy pillanat alatt átvegye az irányítást. A 2. szintű rendszerekkel ellentétben, amilyen a GM Super Cruise vagy a Tesla Autopilot, a 3. szintű rendszer bizonyos körülmények között, például osztott autópályán, nem igényli a vezető felügyeletét. Itt jegyezzük meg, hogy sokan továbbra is aggályosnak tartják a Luminar megoldását és nem feltétlenül érzik úgy, hogy a rendszer megfelelő garanciát jelent a szabályozás nélküli közúti használathoz.

A Mercedes és a Luminar együttműködése nem újdonság, hiszen először tavaly januárban jelentettek be közös munkát - akkor egy csúcskategóriás modell kapcsán. A mostani hír annyiban más, hogy az autógyártó a következő pár évben megtízszerezi a lidar-érzékelők beépítését, ezáltal az autói sokkal szélesebb rétegeiben is elérhető tartozékká válik. Ez a Luminar szerint nagyobb feladat, mint amivel az összes többi OEM-partnere bízta meg eddig.

Megjegyzés: a teljesen autonóm járművekkel ellentétben a Level 3 rendszernek még mindig szüksége van emberi vezetőre, aki készenlétben áll, hogy átvegye az irányítást. A Drive Pilot sem teszi majd lehetővé azt, hogy a sofőrök szundikáljanak vagy a jármű hátsó ülésén tartózkodjanak. A közelmúltban az emberek visszaéltek például a Tesla Autopilotjának laza vezetőfelügyeleti funkcióival, és sok veszélyes helyzetet vagy balesetet okoztak, ami nagyban hátráltatja a technológia bürokratikus útját egy megengedőbb szabályozás felé.

Az úttörő Tesla és az egyre aktívabb Mercedes persze messze nem magányos az autonómiára törekvő gyártók sorában. A Ford  saját 2+ és 3. önvezetési szintű technológia fejlesztésén dolgozik, miközben az Audi, a BMW és a Volvo 3. szintű rendszerek építését jelentette be.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS