Hamarosan indulnak az első hidrogén üzemű repülőjáratok

Hamarosan indulnak az első hidrogén üzemű repülőjáratok
2023. 02. 08., 14:17

A zéró emissziós gépek a Rotterdam és Hága közelében található nemzetközi repülőtérről indulnak útnak európai célpontok felé, akár már jövőre.

A hidrogénüzemű kereskedelmi járatok a repülőket gyártó ZeroAvia, a Shell, valamint a Rotterdam The Hague reptér és a Rotterdam The Hague Innovációs Repülőtér együttműködésében kelhetnek útra hamarosan. A The Engineer úgy tudja, hogy a megállapodás résztvevői elkezdték kidolgozni a koncepciót a hidrogénnel kapcsolatos műveletekre és arra, hogy a jövő év végéig legalább már a bemutató repülések megtörténjenek. Ha minden rendben megy, Rotterdam és Hága egy sor hollandiai és európai városból megközelíthető lesz zéró emissziós repülőjáratokkal. Az első fizető utasok 2025-ben szállhatnak fel.

Az első hidrogénüzemű rotterdami repüléshez a csapat elkezdte megtervezni a földi infrastruktúrát, hiszen a hidrogén, mint üzemanyag tárolása, elosztása és adagolása a megszokottól eltérő megoldásokat igényel.

„Ez a konzorcium, amiben részt vesz a Rotterdam The Hague Innovációs Repülőtér és a Shell is, jókora távolságra rúgja előre a labdát a kereskedelmi célvonal felé” – szemléltette focis példával a megállapodás jelentőségét Arnab Chatterjee, a ZeroAvia infrastruktúráért felelős alelnöke. „Még mindig sok a tennivaló, de a világos mérföldkövek és a célok meghatározása után valóban elkezdődik a kemény munka: az infrastruktúra kiépítése, valamint a szükséges protokollok és szabványok feltárása.”

A rotterdami központú projekt célja az olyan hidrogén-elektromos repülőgépek kiszolgálása és támogatása, mint a gáz halmazállapotú hidrogénnel üzemelő ZeroAvia ZA600-as. Fontos küldetés továbbá a megfelelő szabványok és biztonsági feltételek kialakítása, hogy a hidrogén menedzsment és az újratöltés folyamata kifogástalanul, a lehető legnagyobb hatótávval működjön. A mai, létező technológiák alapján a Rotterdam 250 tengeri mérföldes, vagyis 463 kilométeres körzetében lévő európai nemzetközi repülőterek mindegyike elérhetővé válik, vagyis a zéró emissziós gépek töredékére csökkenthetik a rövidtávú repülések és ingázások karbonlábnyomát.

„Ez a projekt és az együttműködés komoly mérföldkő, hiszen lehetővé teszi egy nehezen villamosítható ágazat, például a légi közlekedés gyors szén-dioxid-mentesítését”  – mutatott rá Oliver Bishop, a Shell Hydrogen vezérigazgatója. „Előttünk a lehetőség az egyik első nemzetközi zéró kibocsátású repülőút támogatására és a multi-üzemanyaggal, illetve multimodális üzemanyaggal kapcsolatos műveletek közúti tesztelésére, élő, repülőtéri környezetben. Hatalmas előrelépés történik a hidrogénrepülésben.”

A ZeroAvia hidrogén-elektromos hajtásláncával működő repülőgépek nem csak Hollandiában kezdik meg a kereskedelmi utak teljesítését, hanem Nagy-Britanniában is – írja a NEW technology. A portál szerint a skóciai Aberdeenből Glasgow-ba tartó járatok szintén 2025-re szerezhetik meg a személyszállítás beindításához szükséges tanúsítványokat. A 600 kW-os ZA600-asok egyszerre várhatóan 9–19 utast fognak szállítani, legfeljebb 560 kilométeres hatótávon.

Gábor János

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-25 08:41:00
2023 júliusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 559 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 385 600 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS