Félelmetesen pontos a Tesla új, teljesen önvezető rendszere

Félelmetesen pontos a Tesla új, teljesen önvezető rendszere
2024. 03. 27., 14:40

Felkerült a világhálóra az egyik első olyan tesztút videója, amit városi környezetben, bonyolult építési területen hajtottak végre a Tesla teljesen önvezető rendszerének legújabb verziójával. Ingyenes próbaidőszak után alapfelszereltséggé válik az egyébként borsos árú szoftver.

Lenyűgöző bizonyítékot mutatott be a Tesla a fejlesztés alatt álló Full Self-Driving (FSD) rendszer képességeiről. A fedélzeti szoftver legfrissebb, 12.3.1-es verziószámú modelljével felvértezett járművet bonyolult útépítési helyszín közelébe vitték, majd a sofőr egyetlen gombnyomással arra utasította, hogy oldja meg önállóan a kijutást. Az ideiglenes tereléseket és elágazódásokat helyben, valós időben küzdötte le a Tesla, miközben gondosan betartott minden jelzést, a felfestésektől a bójákon át a közlekedési lámpákig.

Az egyelőre ellentmondásos véleményeket kiváltó, tesztelési fázisban lévő robotpilóta-rendszer nemrég extra bizalmi lökést kapott az autógyártó céget birtokló Elon Musktól, aki egy többirányú promóciós stratégiának is zöld utat adott a technológia kapcsán. Az FSD egy 12 ezer dollár (kb. 4,4 millió forint) értékű vezetéstámogató rendszer, amihez a népszerűsítés jegyében nemrég egyhónapos ingyenes hozzáférést adtak, csak az amerikai Tesla-tulajdonosoknak.

Az FSD legújabb iterációja, a 12.3.1-es verzió eddig lelkes felhasználói visszajelzéseket kap, arra hivatkozva, hogy jelentős teljesítményjavulást eredményezett, az alábbi bemutató időzítése pedig egybeesik a Tesla tipikus negyedév végi értékesítési kampányával is, ami újabb ösztönzés a potenciális vásárlók számára.

Az FSD V12 próbaverziójához hozzáférő egyik felhasználó az X-en osztotta meg a tapasztalatait, egy videó kíséretében, amit aztán reposztolt a Tesla is. A felvétel az önvezető rendszer éjszakai akadályok kezelésében nyújtott teljesítményét emeli ki: a sofőr úgy dicséri a Béta szoftver képességeit, hogy az „szakértőként kezel egy kaotikus építési szakaszt”, olyan sima utazást kínálva, amit korábbi verziókkal még nem sikerült produkálni.

Az Interesting Engineering a Teslascope szoftverkövető oldalra hivatkozva közli: Musk nagyot lépett előre a Tesla FSD Beta terjesztésével, amikor a cége dolgozóit körlevélben utasította két kulcsfontosságú változtatás végrehajtására. Az egyik az volt, hogy minden, Észak-Amerikában újonnan értékesítésre kerülő Teslában telepíteni és aktiválni kell az FSD V12.3.1-et, a másik pedig az, hogy minden autó átadása előtt rövid tesztútra kell vinni az ügyfeleket, az FSD funkciók bemutatása érdekében.

A tulajdonos parancsa bonyolultabb, mint elsőre hangzik, ugyanis a források szerint az FSD V12 egyelőre nem kompatibilis a 2024-ben gyártott Teslákkal, ráadásul azoknak a kameráknak a kalibrálásához, amelyekre a rendszer támaszkodik, 80-160 kilométernyi vezetésre van szükség. Értelemszerűen két fontos teendője van még a vállalatnak, mire megfelel a fentebb írt utasításoknak: kompatibilis verziót kell készíteni a szoftverből és valahogy megoldani, hogy a vadonatúj kocsikat ne úgy adják át, hogy már beléjük van tekerve kb. 100 kilométer. Erre lehet megoldás a leszállítás előtti FSD Beta demó, amit pl. tesztautókban mutogathatnak, de a Teslascope arról is beszámol, hogy egy kompatibilis verzió, az FSD Beta V12.3.2 már fejlesztés alatt áll, és hamarosan széles körben elérhető lesz. A Tesla állítólag azon dolgozik, hogy az FSD Betát beépítse a Model S, X és Y gyári buildjeibe, sőt, várhatóan a Model 3-ak is részesülnek a frissítésből.

Gábor János

Főoldali kép: Tesla

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS