Nagyvállalatokkal működhetnek együtt az agrár startupok

2023. 06. 29., 19:22

Kiemelt szerepe lehet a startupoknak a lépéskényszerben lévő agráriumban. Ezt hivatott orvosolni az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő NAK TechLab nagyvállalati-startup program. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által életre hívott háromhónapos inkubációs program a mezőgazdasági és élelmiszeripari kihívásokat térképezi fel, amelyekre fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik.

A NAK TechLab program hidat képez az agrár startupok és a hazai agrárium szereplői között annak érdekében, hogy új digitális megoldások szülessenek és gyorsan elterjedjenek a gazdák körében. Ezt a folyamatot ötödik éve támogatja az az inkubációs program, mely során piacvezető agrárvállalatok határoznak meg a szektort érintő kihívásokat.

„Kiemelten fontos az iparágat az innovátorok látókörébe helyeznünk, mellyel biztos belépési pontot kínálunk egy-egy fiatal mérnöknek, közgazdásznak vagy akár matematikusnak a szektorba. Az ő tudásukat és friss látásmódjukat felhasználjuk arra, hogy az ágazat megoldandó problémáira megoldásokat szállítsanak” – emelte ki a program kapcsán Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A piaci szereplők garantálják, hogy a program piacfókuszú, a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatások kerülnek kidolgozásra.

A programhoz csatlakozó nagyvállalatok – többek közt az Axiál Kft., a Claas Hungária Kft., a Bonafarm Csoport, vagy a KITE Zrt. – olyan kihívásokat határoztak meg, amelyek érintik az ágazat teljes vertikumát; a szántóföldi növénytermesztés, a kertészet, az állattenyésztés és élelmiszeripar területét.

Így ilyenek a talajhoz köthető döntéstámogató rendszerek, a szántóföldi növénytermesztés és az öntözéses kertészeti ágazatban hozott újító megoldások, szem előtt tartva a fenntarthatósági követelményeknek megfelelést, valamint feldolgozóipari kihívásokra is várják a jelentkezéseket.

A háromhónapos programba bekerült startupok termékfejlesztők, piaci, valamint ágazati szereplők és agrárszakmai mentorok aktív facilitálása mellett dolgozhatnak, ezzel elősegítve a projektek validációját, mihamarabbi piacra jutását. Az inkubációs program szakmai partnere a Design Terminal.

Jelentkezési határidő: 2023. augusztus 13.

Részletek és jelentkezés: www.naktechlab.hu/inkubaciosprogram

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS