Felvehet hitelt az őstermelők családi gazdasága?

2022. 10. 27., 14:17

Az Agrár Széchenyi Kártyánál őstermelők családi gazdasága (ŐCSG) esetén csak a képviselő jogosult hiteligénylést benyújtani. A hitelbírálatnál viszont a gazdaság teljes bevételét figyelembe veszik.

Az őstermelők családi gazdasága jogi értelemben nem lehet földhasználó, mivel nincs jogalanyisága. Annak ellenére is igaz ez, hogy a törvény a földek rendelkezésre bocsátását írja elő az ŐCSG szerződésben – írja az Agroinform.hu.

A rendelkezésre bocsátás nem földforgalmi értelemben történik, ettől nem változik meg a földhasználó személye és a használat jogcíme sem.

Az agrárhiteleknél általában figyelembe veszik az ŐCSG státuszt. Az Agrár Széchenyi Kártyánál csak a képviselő jogosult hiteligénylést benyújtani, viszont a hitelbírálatnál már a gazdaság teljes bevételét figyelembe veszik.

A szerződést, mivel az ŐCSG nem rendelkezik jogalanyisággal, nem az gazdaság köti, hanem annak képviselője a saját nevében.

Lényeges, hogy a hiteljogviszony létrejöttéhez valamennyi nagykorú ŐCSG tag kezességvállalása szükséges.

További részletek az Agrár Széchenyi Kártya üzletszabályzatában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS