Világítás megtervezése spotlámpák segítségével

Világítás megtervezése spotlámpák segítségével
2022. 08. 03., 05:00

A helyiségek hagyományos megvilágításának módja – az egyetlen, a mennyezetről lelógó központi függőlámpa – sok kívánnivalót hagy maga után.

Ezért érdemesebb lehet inkább áttérni például a mömax spotlámpáinak használatára, amelyeket még azok a személyek is garantáltan értékelni fognak, akik egyáltalán nem bírják a nagy fényt az otthonukban.

Annak meghatározása viszont, hogy hány darabra is van szükség belőlük, nem a legegyszerűbb feladat, mivel ez tényleg nem olyasvalami, amit később könnyedén meg tudsz változtatni. Biztosan nem szeretnéd, hogy az az adott helyiség úgy nézzen ki, mint egy repülőtéri kifutópálya, és azt sem, hogy a konyhai világítás olyan halvány legyen, hogy alig látod majd a vágódeszkát.

Hány spotlámpára van szükséged?

Először is fontos leszögezni, hogy nincs mindenki számára megfelelő mennyiség. A világítással és a belsőépítészettel foglalkozó szakembereknek azonban van néhány ökölszabályuk erre vonatkozólag.

Használd az egyméteres szabályt!

Az első és legegyszerűbb lehetőség az, hogy a spotlámpákat minden irányban egy-egy méter távolságra helyezed el egymástól. Amennyiben pedig szeretnéd elkerülni az árnyékokat, akkor érdemes a mennyezet és a fal találkozásától egy méterre raknod őket.

Oszd el a mennyezet magasságát 2-vel!

Ennél a módszernél annyi a trükk, hogy a lámpák felszerelésekor elosztod a mennyezet magasságát kettővel, hogy elegendő hely maradjon közöttük. Tegyük fel tehát, hogy mondjuk a mennyezet szabványos magassága az otthonodban 2,4 m, akkor a spotlámpákat 1,2 m távolságra kell elhelyezni egymástól.

Ez a praktikus technika garantáltan segít majd elegendő lámpát felszerelni ahhoz, hogy megfelelően megvilágíthasd a szobát anélkül, hogy a lámpák túlzottan elhatalmasodnának.

Nem létezik két egyforma helyiség

Ahogy azt már korábban is írtuk, nincs mindenki számára megfelelő mennyiség. A helyiség színsémái például nagyban befolyásolják a szoba világosságát. Az pedig, hogy hány spotlámpára van szükséged, teljes mértékben a helytől, a kapott természetes fénytől és a kívánt összhatástól függ.

Helyiség funkciójának figyelembe vétele is rendkívül fontos

Az is kulcsfontosságú lehet, hogy átgondold, hogyan fogod használni azt az adott teret. Mivel ez hatással lesz arra, hogyan és hová szereled majd fel a lámpákat.

A konyha tervezésekor például ügyelned kell arra, hogy a főzési és előkészítési területek körül megfelelő világítás legyen, hogy biztonságosan láthasd, amit csinálsz. Egy dimmer kapcsolóval szabályozható spotlámpa felszerelése igazán jó lehet, akár hagymát vágsz, akár vacsorát rendezel.

Míg a fürdőszobában a fényerő-szabályozó funkcióval ellátott spotlámpák lágy fényt adhatnak a pihentető esti fürdőhöz, vagy felerősítheted őket a borongós reggeleken, amikor készülsz az irodába.

Élvezd a spotlámpák által teremtett fényes jövőt az otthonodban!

Ne kínozd tovább magad azzal, hogy rosszul megvilágított helyiségeket használsz! Ehelyett fogadd inkább meg a fent összegyűjtött tippeket, és használd őket!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS