Tízezer boltos hiányzik Magyarországon

2021. 08. 26., 12:00

A járványos időszak Magyarországon is visszavetette a boltos foglalkoztatást, mind 2020-ban, mind 2021-ben, döntő részben a különféle korlátozások, kényszerű boltbezárások miatt. A legfrissebb statisztika szerint a boltos világ még mindig a járvány előtt szint alatt mozog a foglalkoztatásban, 10 ezerrel kisebb a létszám.

A kisebb létszám oka nem csak a járvány, hanem az átalakuló vásárlási szokások és mellette a boltos világ technológiai váltása. Például ha a gyártó előre becsomagolja a tíz deka párizsit, akkor felesleges a csemegepult – írja a blokk.com.

A legnagyobb láncok közül többek áruházaiban, de mellettük számos kisebb boltban is a kedves vásárló maga emeli ki a hűtőből az előrecsomagolt felvágottat, vagy sajtféleséget, így pedig máris kevesebb eladó kell. És ott az önkiszolgáló pénztár is például. A boltbezárás is lefelé tolta a létszámot.

De hát az álláshirdetéseket böngészve kelendő még az eladó, a legnagyobb láncok portáljain is bőséges az álláskínálat, a kisebbek pedig nem restek a kirakatüvegre a nyitvatartás felirat mellé odabiggyeszteni az eladókereső papirocskát.

Az alkalmazottak száma a foglalkoztatottakon belül 2021 első negyedévében 299 ezer fő volt (a vállalkozók mellett), második negyedben már 306 ezer. Tehát a márciusban indított boltzár után emelkedett a létszám.

Az elmúlt évek foglalkoztatási képe is a boltos világ átalakulását tükrözi. 2019-ig évente 5-6 százalékkal nőtt a piac, de közben csökkent a boltok száma és formálódott a kereskedelem. Ennek két ága a meghatározó, az egyik a webáruházak száguldása (évi 30-40 százalékos megugrásokkal), a másik technológia váltás, az önkiszolgálás erősödése.

A Lajtán túl 100 ezer boltos eladó kéne

A járvány előtti munkaerőhiányos esztendőkben számos magyar eladó próbálkozott a határon túl megkeresni a kenyérre valót. Egyes szomszédos országokban a kiránduló magyar vásárlóknak nem is nagyon voltak nyelvi problémáik, ha betértek például egy burgelandi boltba.

Most úgy tűnik, újra felszökött az eladó keresési láz más országokban is. Az uniós foglalkoztatási portálon egy héten belül 44 ezer új bolti eladó állást hirdettek meg különböző országokból. Egy hónapnyi távlaton belül pedig 100 ezer az üres álláshely szám.

Németország a listavezető 52 ezer meghirdetett álláshellyel, de például a szomszédos Ausztriában hat és fél ezer álláslehetőséget kínálnak. Ha pedig valaki eltévedne, 269 magyar hirdetést is talál (ezek a cégek feltehetően a határon túlról is keresnek bolti eladót).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 10:10:00
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-28 09:10:53
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint májusban a vállalkozói szféra és a lakosság kilátásai sem változtak érdemben áprilishoz képest. A GKI konjunktúraindexe hibahatáron belül csökkent. A cégek foglalkoztatási szándékai csak nagyon enyhén javultak, áremelési tervei pedig viszont érezhetően csökkentek. A gazdálkodási környezet kiszámíthatósága valamelyest romlott az előző hónaphoz képest.
2024-05-28 08:00:44
Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS