Süss pizzát akár grillsütőben is, mutatjuk, hogyan készítsd el a tésztát!

Süss pizzát akár grillsütőben is, mutatjuk, hogyan készítsd el a tésztát!
2023. 12. 03., 06:00

A pizza világszerte nagy népszerűségnek örvend, a világ minden táján ismerik, hiszen annak ellenére, hogy egyszerű, kevés alapanyagot igényel, mégis rendkívül változatosan készíthető.

Az olaszok szívügyüknek tartják a tökéletes tésztát, bár Olaszországon belül is régiónként, háztartásonként változik, hogyan készítik. Sokan a római típusú pizzát szeretik és ismerik, de a nápolyi változat is egyre több rajongót szerez magának.

Viszont mivel street foodként Amerikából indult világhódító útjára, természetesen az amerikaiaknak is megvan a maga vastag pizzatésztája, és ma már az ételérzékenységgel küzdő emberekre is gondolva gluténmentes változata is létezik. Tarts velünk, mutatjuk melyik hogy készül!

Pizzasütés otthon?

Sokak szerint otthoni körülmények között nem lehet igazi pizzát sütni, és a hagyományos sütőkben valóban nem az igazi, de a Grillplaza.hu Alfa Forni kemencéiben otthon is tökéletesen készítheted el. A kemencéből találsz faszeneset és gázüzeműt, és akár kompakt mobil változatot is a kis teraszokra.

A tészta összetétele többé-kevésbé megegyezik, hiszen liszt, víz, élesztő, só és olívaolaj alkotja, bár utóbbi szükségességét sokan megkérdőjelezik. A hozzáértők azt sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a liszt ún. 00-s legyen, vagyis a hagyományos fehér búzalisztnél (BL55) jobb minőségű, extra finomra őrölt és többször átszitált, mert csak az ad kellő rugalmasságot a tésztának.

A másik lényeges pont a kelesztés, a pihentetés, ami ideális esetben 12-24 óra vagy akár több nap is lehet, de azt már csak az elvetemült rajongóknak ajánljuk.

És amiért egy pizzasütő kemencére szükség lesz, az a gyors sütést garantáló magas hőfok, ami optimálisan 350-500 Celsius fok, de pizzakő vagy öntöttvas sütőforma használatával alacsonyabb is lehet.

Melyik pizzatészta az igazi?

Amennyiben az autentikus vékonytésztás, ropogós változatot szereted, az olasz tészta receptet mentsd el magadnak. Ha a vastag tésztás amerikai, ún. deep dish pizzáért rajongsz, ugyanúgy kell készítened, csak a sütést alacsonyabb hőfokon és hosszabb ideig kell folytatnod. Ez a típus azoknak való, akik sok szósszal és feltéttel szeretik.

Az egészségtudatos emberek, ha tehetik, a teljes kiőrlésű változatot választják, amely a lisztnek köszönhetően sűrűbb és tömörebb.

Azoknak pedig, akik érzékenységük, betegségük miatt nem fogyaszthatnak glutént, alternatív lisztekből, lisztkeverékekből készült változatot ajánlunk, hogy ne kelljen lemondaniuk erről a finomságról.

Akár grillen is készülhet

Akkor sincs veszve semmi, ha se a tűzhelyed nem alkalmas pizzasütésre, se kemencéd nincs, csak grillsütőd, ugyanis a megfelelő kiegészítők, eszközök segítségével azokon elkészítheted ezt az olasz remekművet. Mind a kamado, mind pedig a Broil King grillekhez vásárolhatsz sütőkő szettet vagy különálló pizzakövet, öntöttvas kupolát.

Vágj bele, hiszen a pizzát mindenki szereti, így nagy sikert arathatsz a házi készítésű finomságokkal kerti összejöveteleken!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS