A pizza világszerte nagy népszerűségnek örvend, a világ minden táján ismerik, hiszen annak ellenére, hogy egyszerű, kevés alapanyagot igényel, mégis rendkívül változatosan készíthető.
Az olaszok szívügyüknek tartják a tökéletes tésztát, bár Olaszországon belül is régiónként, háztartásonként változik, hogyan készítik. Sokan a római típusú pizzát szeretik és ismerik, de a nápolyi változat is egyre több rajongót szerez magának.
Viszont mivel street foodként Amerikából indult világhódító útjára, természetesen az amerikaiaknak is megvan a maga vastag pizzatésztája, és ma már az ételérzékenységgel küzdő emberekre is gondolva gluténmentes változata is létezik. Tarts velünk, mutatjuk melyik hogy készül!
Pizzasütés otthon?
Sokak szerint otthoni körülmények között nem lehet igazi pizzát sütni, és a hagyományos sütőkben valóban nem az igazi, de a Grillplaza.hu Alfa Forni kemencéiben otthon is tökéletesen készítheted el. A kemencéből találsz faszeneset és gázüzeműt, és akár kompakt mobil változatot is a kis teraszokra.
A tészta összetétele többé-kevésbé megegyezik, hiszen liszt, víz, élesztő, só és olívaolaj alkotja, bár utóbbi szükségességét sokan megkérdőjelezik. A hozzáértők azt sem győzik eléggé hangsúlyozni, hogy a liszt ún. 00-s legyen, vagyis a hagyományos fehér búzalisztnél (BL55) jobb minőségű, extra finomra őrölt és többször átszitált, mert csak az ad kellő rugalmasságot a tésztának.
A másik lényeges pont a kelesztés, a pihentetés, ami ideális esetben 12-24 óra vagy akár több nap is lehet, de azt már csak az elvetemült rajongóknak ajánljuk.
És amiért egy pizzasütő kemencére szükség lesz, az a gyors sütést garantáló magas hőfok, ami optimálisan 350-500 Celsius fok, de pizzakő vagy öntöttvas sütőforma használatával alacsonyabb is lehet.
Melyik pizzatészta az igazi?
Amennyiben az autentikus vékonytésztás, ropogós változatot szereted, az olasz tészta receptet mentsd el magadnak. Ha a vastag tésztás amerikai, ún. deep dish pizzáért rajongsz, ugyanúgy kell készítened, csak a sütést alacsonyabb hőfokon és hosszabb ideig kell folytatnod. Ez a típus azoknak való, akik sok szósszal és feltéttel szeretik.
Az egészségtudatos emberek, ha tehetik, a teljes kiőrlésű változatot választják, amely a lisztnek köszönhetően sűrűbb és tömörebb.
Azoknak pedig, akik érzékenységük, betegségük miatt nem fogyaszthatnak glutént, alternatív lisztekből, lisztkeverékekből készült változatot ajánlunk, hogy ne kelljen lemondaniuk erről a finomságról.
Akár grillen is készülhet
Akkor sincs veszve semmi, ha se a tűzhelyed nem alkalmas pizzasütésre, se kemencéd nincs, csak grillsütőd, ugyanis a megfelelő kiegészítők, eszközök segítségével azokon elkészítheted ezt az olasz remekművet. Mind a kamado, mind pedig a Broil King grillekhez vásárolhatsz sütőkő szettet vagy különálló pizzakövet, öntöttvas kupolát.
Vágj bele, hiszen a pizzát mindenki szereti, így nagy sikert arathatsz a házi készítésű finomságokkal kerti összejöveteleken!
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.