Saját „hírügynökség” segíti az áramkereskedők munkáját

Saját „hírügynökség” segíti az áramkereskedők munkáját
2022. 08. 08., 09:19

Mindenki számára természetes, hogy van áram: eszközeink, irodánk, gyáraink, kórházaink működnek, nem kis részben az energiának köszönhetően. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az árammal éppen úgy kereskednek, mint sok más termékkel. A villamos energia kereskedelme pedig óriási információs bázist igényel, piaci információk, politikai nyilatkozatok, illetve még az időjárás ismeretét is – erről beszélgettünk az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedőjének szakértőivel.

A villamosenergia-kereskedők a lehető legszélesebb körű információhalmazt feldolgozva hozzák meg döntéseiket. A villamosenergia-piacon és így az áram árfolyamában sok egyéb piac hatása is megjelenik, ezekre a rész- és mögöttes piacokra is oda kell figyelnie a szektor szereplőinek. Utóbbi körbe tartozik többek közt a szén, a földgáz, vagy éppen az emissziós kvóták piaca.

Az MVM Partnernél egy külön piacelemző csapat feladata, hogy minden apró részletre, hírre, piaci történésre odafigyeljen, ezek alapján pedig elemzéseket és előrejelzéseket adjon a kereskedők, azaz a traderek, illetve a vállalatvezetés számára is. A piacelemzők követik a piaci híreket, folyamatokat, válaszokat keresnek a különböző piacokon megfigyelhető változásokra, illetve elemzik, hogy ezek miként hathatnak a magyarországi piacra, árakra. Az információkból rövid, tömör magyarázatokat adnak a folyamatokra, gyűjtik a hosszú távú adatokat, mindezt a kereskedő kollégák igényeinek megfelelően.

A piacelemzők a legtöbb információt közvetve dolgozzák fel, olyan nemzetközi hírügynökségek alapján, mint a Reuters vagy a Bloomberg, de számos egyéb pénzügyi-gazdasági hírforrást, villamosenergia-piaci hírszolgáltatót, meteorológiai szolgáltatót is igénybe vesznek, illetve időnként a közösségi médiát is használják, hiszen manapság sok esetben egy politikusi Twitter-poszt is képes hatni a piacokra.

A kereskedők munkáját segíti az a hatalmas és régóta épített adatbázis is, amely különböző árinformációkat, volumeneket gyűjt folyamatosan a nap 24 órájában. Ezt az óriási adattömeget saját fejlesztésű szoftverek dolgozzák fel, amely lehetőséget ad a szükséges információk grafikai megjelenítésére is.

A piacelemzők így lényegében egy saját hírügynökségként funkcionálnak a villamosenergia-nagykereskedő szervezetén belül. Összefoglalókat, elemzéseket készítenek, napi 6-8 különböző típusút. Csak néhány példa, hogy mivel foglalkoznak a piacelemző kollégák: hogyan alakult egy adott időszakban a megújuló energia termelése, illetve mi várható a következő időszakban; hogyan változott a villamos energia áramlása az egyes európai országok között; a várható időjárás függvényében hogyan változhat a villamos energia fogyasztása, illetve ez milyen módon befolyásolhatja a piacokat; hogyan alakult az áram termelésének összetétele, azaz milyen erőművek termelték meg a szükséges energiát az árfolyammozgások függvényében. Amennyiben valamilyen hirtelen esemény történik, akkor elsősorban a piaci reakciókat figyelik annak érdekében, hogy megtudják, mi várható a történéseket követően, illetve, hogy milyen folyamatok állnak a háttérben. (X)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS