Saját „hírügynökség” segíti az áramkereskedők munkáját

Saját „hírügynökség” segíti az áramkereskedők munkáját
2022. 08. 08., 09:19

Mindenki számára természetes, hogy van áram: eszközeink, irodánk, gyáraink, kórházaink működnek, nem kis részben az energiának köszönhetően. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az árammal éppen úgy kereskednek, mint sok más termékkel. A villamos energia kereskedelme pedig óriási információs bázist igényel, piaci információk, politikai nyilatkozatok, illetve még az időjárás ismeretét is – erről beszélgettünk az MVM Partner Zrt., az MVM Csoport villamosenergia-nagykereskedőjének szakértőivel.

A villamosenergia-kereskedők a lehető legszélesebb körű információhalmazt feldolgozva hozzák meg döntéseiket. A villamosenergia-piacon és így az áram árfolyamában sok egyéb piac hatása is megjelenik, ezekre a rész- és mögöttes piacokra is oda kell figyelnie a szektor szereplőinek. Utóbbi körbe tartozik többek közt a szén, a földgáz, vagy éppen az emissziós kvóták piaca.

Az MVM Partnernél egy külön piacelemző csapat feladata, hogy minden apró részletre, hírre, piaci történésre odafigyeljen, ezek alapján pedig elemzéseket és előrejelzéseket adjon a kereskedők, azaz a traderek, illetve a vállalatvezetés számára is. A piacelemzők követik a piaci híreket, folyamatokat, válaszokat keresnek a különböző piacokon megfigyelhető változásokra, illetve elemzik, hogy ezek miként hathatnak a magyarországi piacra, árakra. Az információkból rövid, tömör magyarázatokat adnak a folyamatokra, gyűjtik a hosszú távú adatokat, mindezt a kereskedő kollégák igényeinek megfelelően.

A piacelemzők a legtöbb információt közvetve dolgozzák fel, olyan nemzetközi hírügynökségek alapján, mint a Reuters vagy a Bloomberg, de számos egyéb pénzügyi-gazdasági hírforrást, villamosenergia-piaci hírszolgáltatót, meteorológiai szolgáltatót is igénybe vesznek, illetve időnként a közösségi médiát is használják, hiszen manapság sok esetben egy politikusi Twitter-poszt is képes hatni a piacokra.

A kereskedők munkáját segíti az a hatalmas és régóta épített adatbázis is, amely különböző árinformációkat, volumeneket gyűjt folyamatosan a nap 24 órájában. Ezt az óriási adattömeget saját fejlesztésű szoftverek dolgozzák fel, amely lehetőséget ad a szükséges információk grafikai megjelenítésére is.

A piacelemzők így lényegében egy saját hírügynökségként funkcionálnak a villamosenergia-nagykereskedő szervezetén belül. Összefoglalókat, elemzéseket készítenek, napi 6-8 különböző típusút. Csak néhány példa, hogy mivel foglalkoznak a piacelemző kollégák: hogyan alakult egy adott időszakban a megújuló energia termelése, illetve mi várható a következő időszakban; hogyan változott a villamos energia áramlása az egyes európai országok között; a várható időjárás függvényében hogyan változhat a villamos energia fogyasztása, illetve ez milyen módon befolyásolhatja a piacokat; hogyan alakult az áram termelésének összetétele, azaz milyen erőművek termelték meg a szükséges energiát az árfolyammozgások függvényében. Amennyiben valamilyen hirtelen esemény történik, akkor elsősorban a piaci reakciókat figyelik annak érdekében, hogy megtudják, mi várható a történéseket követően, illetve, hogy milyen folyamatok állnak a háttérben. (X)

 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS