Nagyon rosszul állunk globális túlfogyasztásban

2023. 09. 03., 10:43

Már egy hónapja 2024-et írunk – már ami a Föld erőforrásainak felhasználását illeti. Augusztus 2-án volt a globális túlfogyasztás napja. Ez jól rámutat arra, hogy az újrahasznosítás önmagában nem oldja meg az erőforrások túlzott felhasználását és a keletkező hulladék csökkentését. A megoldást sokkal inkább az angol elnevezésekből csak 5R-nek hívott, a vásárlás teljes folyamatát lefedő megközelítés jelenti. Ezekhez ráadásul rendkívül érdekes és innovatív megoldások is születnek, így bárki tehet egy kicsit többet a környezetért. A start it @K&H inkubátorprogram mutat néhány ötletet, hogyan.

Augusztus 2. volt az a nap, amikor elhasználtuk a Föld egy éves készletét.

Magyarországon ennél is aggasztóbb a helyzet, ugyanis a fejlett országokhoz hasonlóan mi is hamarabb, már május 30-án kimerítettük az éves keretet. Ahhoz, hogy ezen javítani tudjunk, nem elég újrahasznosításban gondolkodni, a fogyasztás minden lépését magába foglaló, az angol refuse, reduce, reuse, recycle, rot szavak miatt 5R-nek hívott szemléletre van szükség.

Mit is jelent ez?

  • elutasítani a felesleges vásárlást: kerüld az impulzusvásárlást, és mindig gondold át, hogy valóban szükséged van-e az adott termékre, vagy inkább a vásárlás élményét akarod átélni,
  • csökkenteni az erőforrások felhasználását: tudatosan, azaz minél kevesebbet, közelebbről, tartósabb és környezetbarátabb anyagokból készülve, minél kevesebb csomagolással válassz,
  • újrafelhasználni a már meglévő tárgyainkat: új vásárlás helyett gondolkodj a régi megjavításában, hogy minél tovább eredeti funkciójában tudd használni az, amit már egyszer megvettél,
  • újrahasznosítani a hulladékot: a szelektált hulladékgyűjtés mellett próbáld felhasználni a keletkezett hulladékot,
  • komposztálni a szerves anyagokat: az étel- és növénymaradványok komposztálásával visszajuttathatod a természetbe a fontos tápanyagokat.

„Minderre a startupok innovatív, sok esetben szórakoztató, közösségépítő megoldásokat fejlesztenek. Így bárki tehet a környezetért, akkor is, ha az otthoni gazdálkodás távol áll tőle és inkább a technológia vagy a koncertélmények hozzák lázba” – emelte ki Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

A start it @K&H inkubátor csapatai már számos innovatív megoldással rukkoltak elő a túlfogyasztás csökkentésére. Ilyen például a Redivivum Technology, amely mesterséges intelligencia segítségével automatizálja a használt ruhák válogatását. A Beeco platformja a városlakóknak segít abban, hogy hol és hogyan tudnak rész venni a fenntarthatóbb jövőt segítő kezdeményezésekben. A ONE CUP repohár automatákat gyárt és kölcsönöz a mozik, éttermek, fesztiválok számára. A Munch pedig arra nyújt lehetőséget, hogy kedvezményesen megvásároljuk az éttermek, pékségek, boltok el nem adott, de még fogyasztható ételeit.

„A K&H-nál – amellett, hogy az inkubátorprogrammal támogatjuk és segítjük a fejlődésben ezeket a csapatokat – már második éve a szeptember a fenntarthatóság hónapja számunkra, amikor minél több formában felhívjuk a figyelmet a téma fontosságára. Tavaly épületeinkben lekapcsoltuk a díszfényeket, így az energiamegtakarítás mellett a fényszennyezést is csökkenteni tudtuk. Ezen kívül a digitális fizetések után saját bevételeinkből, tranzakciónként 10 forintot különítettünk el a K&H hűsítő ligetek kezdeményezésünkre, amikor is 100 oktatási intézménybe 555 fát és 1110 cserjét ültetettünk el a 10 millió Fa alapítvány szakmai segítségével” – tette hozzá a szakértő.

A start it @K&H továbbra is segíti a fenntartható megoldásokat fejlesztő csapatok szintlépését: szeptember 10-ig ismét lehet jelentkezni az inkubációs programba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS