Mire van szükség a szalámi házilag történő készítéshez?

Mire van szükség a szalámi házilag történő készítéshez?
2024. 08. 07., 07:00

A szalámi készítése egy komplex folyamat, amelyhez különféle eszközökre és kiegészítőkre van szükség. Itt van egy részletes lista azokról az eszközökről, amelyek segítenek a szalámi sikeres előkészítésében és elkészítésében.

Vágjunk is bele!

A hús és a zsiradék aprításához mindenképpen szükséged lesz néhány éles konyhai késre a Böllér húsipari kések és kiegészítők kategóriájából. Ezeknek az ára igazán széles skálát ölel fel, öttől tizenkétezer forintig terjedhet. Neked kell eldöntened, hogy a büdzsédbe mi fér bele, és mi nem.

A felkockázott darabokat pedig egy húsdaráló segítségével tudod majd finomra darálni, amelynek az elektromos változatai különösen hasznosak, mivel gyorsabb és egyenletesebb darálást biztosítanak. Ha szép mozaikos kolbászt szeretnél, akkor érdemes a felkockázott húst befűszerezve egy éjszakát hidegben, 0°C fok körüli hőmérsékleten pihentetni, és másnap darálni és tölteni.

Aztán jöhet a fűszerezés, amelyhez szükség lesz majd olyan nagyobb edényekre, amelyek alkalmasak a betölteni kívánt mennyiség megkeverésére. Ezek lehetnek akár műanyag vagy üvegtálak is, egy a fontos, lehessen bennük megfelelően keverni.

Miután megtörtént a fűszerezés

Ha szeretnéd, hogy a házi készítésű szalámid úgy nézzen ki és olyan minőségű legyen, mint a boltban kapható termékek, akkor mindenképpen szükséged lesz még egy kézi vagy elektromos kolbásztöltőre is.

A betöltött szalámikat füstre kell tenni, melyhez egy füstölő berendezésre is szükség lesz, vagy vidd el füstölőhöz. A füstöléshez faapríték is kelleni fog, amelyek különböző fafajtákból származnak és ennek megfelelően ízesítik a szalámit.

Egyéb szükséges kiegészítők

A higiénia érdekében nagyon figyelj arra, hogy tiszta kézzel, tiszta eszközökkel dolgozz. Ha nem akarod, hogy megfogja a kezedet a paprika, akkor húzz eldobható kesztyűt. Továbbá ne feledkezz meg a tisztító eszközökről sem, mint például tőkekefe és tisztítószerek a konyhai eszközök és munkafelületek alapos megtisztításához.

A szalámi érlelése és tárolása

A szalámi érlelését szellős, de nem huzatos, hűvös helységben kell végezni. Ha hűtőbe teszed a szalámit, nagyon hamar ki fog száradni, sőt romlást is okozhat. Ami pedig a csomagolást illeti, ha átérett a szalámi, akkor érdemes vákuumtasakba lecsomagolni, hogy a szalámi megőrizze frissességét és ízét.

Néhány tanács a cikk befejezéseképpen

Az alapanyagok minősége kulcsfontosságú. Használj friss, nagy súlyú sertésből származó húst és szalonnát, mivel a zsír hozzájárul a szalámi ízéhez és állagához! A feldolgozás előtt pedig hűtsd le mind a húst, mind a darálót, hogy megakadályozd a zsír kiolvadását és a hús minőségének romlását!

Végül, de nem utolsósorban, fordíts kiemelt figyelmet a szalámi fűszerezésének! Használj jól megválasztott fűszereket, például borsot, fokhagymát, köményt és kiváló minőségű, lehetőleg magyar paprikát! Az ízek egyensúlyának elérése érdekében kövesd a bevált receptúrákat, és ne felejtsd el alaposan összekeverni a fűszereket!

Hozzánk hasonlóan használhatod a fentebb említett webshopban kapható, téliszalámi, parasztkolbász, csípős házikolbász jellegű fűszerkeveréket is, amelytől isteni lesz a szalámi.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 04., 09:04
Az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbitól – a munkanapok számát figyelembe véve – 4,1 százalékkal maradt el az ipari termelés volumene 2024. augusztusban. Az ipari termelés az év első nyolc hónapjában 3,8 százalékkal volt kisebb, mint 2023 azonos időszakában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS