Mitől függ, hogy mennyibe kerül a kötelező biztosítás?

Mitől függ, hogy mennyibe kerül a kötelező biztosítás?
2022. 12. 03., 08:00

Az autóvásárlás során nagyon sok dolog foglalkoztatja az új szerzemény kapcsán a leendő tulajdonosokat, de az egyik legnagyobb misztikumot az jelenti, hogy vajon mennyibe fog kerülni a jármű kötelező biztosítása. A legtöbbünknek alig van elképzelése arról, mi lehet ilyenkor befolyásoló tényező, így a következő cikkben mindenki elolvashatja, hogy mégis mire kell számítania az autóvásárlás után.

Az alapdíj

A biztosítók minden esetben meghatároznak egy egyedi alapdíjat, ami nagyban függ a vásárolt autó kW-ban megadott teljesítményétől, valamint az üzembentartó életkorától is. Erre tevődnek rá a különböző pótdíjak (például a hajtóanyag pótdíj, ami dízel meghajtású autók biztosítási díját terheli), de ebből jönnek le a kedvezmények is (például az éves díjfizetési rendszeresség miatt).

Te is tervezel autót vásárolni, és még nem tudod, hogyan kötöd meg rá a kötelező biztosítást az átírás előtt? Intézd ügyeidet kényelmesen interneten keresztül, és kösd meg a kgfb-t is online!

Mennyit használod az autódat?

A kötelező biztosítás kalkulációjakor meg kell adni azt is, hogy várhatóan évente mennyit fogod használni az autódat. A legtöbb esetben, ha alacsonyabb futásteljesítménnyel számolunk, alacsonyabb díjra lehet számítani. De ezzel természetesen nem szabad trükközni, ha magasabb lesz a kilométeróra állása, mint amivel eredetileg kalkuláltunk, tanácsos azt jelenteni a biztosító felé, nehogy egy nem várt baleset előfordulásakor hátrányba kerüljünk a valótlan állítás miatt.

Ki vezeti az autót?

Az is nagyon sokat számít a biztosítási díj számításakor, hogy az autót rendszeresen vezető személy milyen bizonyítható kvalitásokkal rendelkezik, azaz hány balesetmentesen levezetett évet tudhat maga mögött.

Ennek bizonyítására szolgál a bonus-malus rendszer, ami különböző bónuszokat vagy pótdíjakat tud adni a biztosítási alapdíjhoz. Minden kezdő sofőr A00 kategóriából indul, és minden balesetmentesen levezetett év után feljebb léphet egy szintet egészen B10-ig.

Amennyiben valaki balesetet okoz, akkor 2 szintet esik vissza a bonus-malus rendszerben, így érthető módon nemcsak “ B” szintek vannak, hanem akár “M4-es szintig is vissza lehet csúszni, ha túl sok balesetet okozunk.

Hol élsz?

Természetesen az is tudja befolyásolni a biztosítás díját, hogy Magyarországon belül melyik területen élsz, hol fogod zömében használni az autódat. Ezeket a szorzókat a kárstatisztikák alapján állapítják meg, hiszen ez mutatja, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy akár önhibádon kívül is balesetet szenvedj el.

Kiegészítő biztosítások

Ahogy a legtöbb biztosítási csomag esetén, a kötelező biztosítás mellé is lehet különböző kiegészítőket rendelni, amik nagy terhet tudnak levenni a válladról. Ilyen lehet például a kátyú általi károkozás, ami abban az esetben is térít, ha a rosszul karbantartott utak miatt hibásodik meg a gépjárműved.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS