Mit szól a VOSZ a vasárnap déli 12 órás boltzár-javaslathoz?

2022. 07. 07., 14:23

Az üzletek déli 12 órás bezárását javasolja az egyik kereskedelmi szakszervezet a hét utolsó napjára az ágazat munkaerő-hiányának ellensúlyozására. A VOSZ elnökhelyettese szerint erről majd a piac dönt.

„Bolti eladó – Borsod-Abaúj-Zemplén” – ezzel a két kulcsszóval 195 hirdetést mutat az egyik nagy álláskereső portál. Vagyis kereslet van, de nagyon kevesen jelentkeznek ezekre az álláshirdetésekre – írja a boon.hu.

2022 első negyedévében megközelítőleg 90 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, és ezek csak a hivatalosan lejelentett KSH-adatok, a valós hiány ennél is magasabb lehet.

A vasárnap déli zárással a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a munkaerőhiányt szeretné kezelni, a KASZ szerint az így megspórolt óraszámmal valamelyest kiegyenlíthető lenne a szektorra jellemző munkaerőhiány.

„Nagyon leterheltek a dolgozók. Nagyon fontosnak tartom a javaslatot, hiszen a kereskedelemben munkaerőhiány van, ezáltal legalább a vasárnapot meg tudnánk felezni. Így a dolgozóknak több szabadidejük lenne, több időt tölthetnének például a családdal. A kisebb cégek és kisebb üzletek már többségében zárva tartanak vasárnap, mert sem a forgalom, sem a dolgozói létszám nem indokolja a nyitva tartást” – nyilatkozta Vida Sándor, a KASZ megyetitkára.

A VOSZ megyei elnöke, Ádám Imre szerint erről minden vállalkozásnak magának kellene döntenie. Már csak azért is, mert a vasárnapi nyitva- vagy zárvatartásnak nincsenek jogszabályi akadályai.

„Lehet és kell is erről tárgyalni, érdekeket egyeztetni a munkaadók és munkavállalók között, de ezt a kérdést elsősorban a piacnak kell szabályoznia” – hangsúlyozta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke, országos elnökhelyettes.

„A vállalkozásokat képviselve mi annak a hívei vagyunk, hogy ne korlátozzuk a szabadpiaci versenyt. Minden üzlet döntse el, hogy nyitva akar-e tartani, vagy sem, korlátozni akarja a nyitva tartását, vagy nem, meg tudja-e fizetni az alkalmazottjainak a vásárnapi munkavégzésért járó emelt összegű juttatást, vagy nem tudja megfizetni, illetve üzletileg megéri-e ez neki. Arról már több felmérés született, hogy a lakosság nagy többsége igényli a vasárnap is nyitva lévő boltokat, üzleteket és plázákat” – mondta Ádám Imre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS