Mit szól a VOSZ a vasárnap déli 12 órás boltzár-javaslathoz?

2022. 07. 07., 14:23

Az üzletek déli 12 órás bezárását javasolja az egyik kereskedelmi szakszervezet a hét utolsó napjára az ágazat munkaerő-hiányának ellensúlyozására. A VOSZ elnökhelyettese szerint erről majd a piac dönt.

„Bolti eladó – Borsod-Abaúj-Zemplén” – ezzel a két kulcsszóval 195 hirdetést mutat az egyik nagy álláskereső portál. Vagyis kereslet van, de nagyon kevesen jelentkeznek ezekre az álláshirdetésekre – írja a boon.hu.

2022 első negyedévében megközelítőleg 90 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, és ezek csak a hivatalosan lejelentett KSH-adatok, a valós hiány ennél is magasabb lehet.

A vasárnap déli zárással a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a munkaerőhiányt szeretné kezelni, a KASZ szerint az így megspórolt óraszámmal valamelyest kiegyenlíthető lenne a szektorra jellemző munkaerőhiány.

„Nagyon leterheltek a dolgozók. Nagyon fontosnak tartom a javaslatot, hiszen a kereskedelemben munkaerőhiány van, ezáltal legalább a vasárnapot meg tudnánk felezni. Így a dolgozóknak több szabadidejük lenne, több időt tölthetnének például a családdal. A kisebb cégek és kisebb üzletek már többségében zárva tartanak vasárnap, mert sem a forgalom, sem a dolgozói létszám nem indokolja a nyitva tartást” – nyilatkozta Vida Sándor, a KASZ megyetitkára.

A VOSZ megyei elnöke, Ádám Imre szerint erről minden vállalkozásnak magának kellene döntenie. Már csak azért is, mert a vasárnapi nyitva- vagy zárvatartásnak nincsenek jogszabályi akadályai.

„Lehet és kell is erről tárgyalni, érdekeket egyeztetni a munkaadók és munkavállalók között, de ezt a kérdést elsősorban a piacnak kell szabályoznia” – hangsúlyozta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke, országos elnökhelyettes.

„A vállalkozásokat képviselve mi annak a hívei vagyunk, hogy ne korlátozzuk a szabadpiaci versenyt. Minden üzlet döntse el, hogy nyitva akar-e tartani, vagy sem, korlátozni akarja a nyitva tartását, vagy nem, meg tudja-e fizetni az alkalmazottjainak a vásárnapi munkavégzésért járó emelt összegű juttatást, vagy nem tudja megfizetni, illetve üzletileg megéri-e ez neki. Arról már több felmérés született, hogy a lakosság nagy többsége igényli a vasárnap is nyitva lévő boltokat, üzleteket és plázákat” – mondta Ádám Imre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS