Mit szól a VOSZ a vasárnap déli 12 órás boltzár-javaslathoz?

2022. 07. 07., 14:23

Az üzletek déli 12 órás bezárását javasolja az egyik kereskedelmi szakszervezet a hét utolsó napjára az ágazat munkaerő-hiányának ellensúlyozására. A VOSZ elnökhelyettese szerint erről majd a piac dönt.

„Bolti eladó – Borsod-Abaúj-Zemplén” – ezzel a két kulcsszóval 195 hirdetést mutat az egyik nagy álláskereső portál. Vagyis kereslet van, de nagyon kevesen jelentkeznek ezekre az álláshirdetésekre – írja a boon.hu.

2022 első negyedévében megközelítőleg 90 ezerre nőtt a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon, és ezek csak a hivatalosan lejelentett KSH-adatok, a valós hiány ennél is magasabb lehet.

A vasárnap déli zárással a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a munkaerőhiányt szeretné kezelni, a KASZ szerint az így megspórolt óraszámmal valamelyest kiegyenlíthető lenne a szektorra jellemző munkaerőhiány.

„Nagyon leterheltek a dolgozók. Nagyon fontosnak tartom a javaslatot, hiszen a kereskedelemben munkaerőhiány van, ezáltal legalább a vasárnapot meg tudnánk felezni. Így a dolgozóknak több szabadidejük lenne, több időt tölthetnének például a családdal. A kisebb cégek és kisebb üzletek már többségében zárva tartanak vasárnap, mert sem a forgalom, sem a dolgozói létszám nem indokolja a nyitva tartást” – nyilatkozta Vida Sándor, a KASZ megyetitkára.

A VOSZ megyei elnöke, Ádám Imre szerint erről minden vállalkozásnak magának kellene döntenie. Már csak azért is, mert a vasárnapi nyitva- vagy zárvatartásnak nincsenek jogszabályi akadályai.

„Lehet és kell is erről tárgyalni, érdekeket egyeztetni a munkaadók és munkavállalók között, de ezt a kérdést elsősorban a piacnak kell szabályoznia” – hangsúlyozta Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének megyei elnöke, országos elnökhelyettes.

„A vállalkozásokat képviselve mi annak a hívei vagyunk, hogy ne korlátozzuk a szabadpiaci versenyt. Minden üzlet döntse el, hogy nyitva akar-e tartani, vagy sem, korlátozni akarja a nyitva tartását, vagy nem, meg tudja-e fizetni az alkalmazottjainak a vásárnapi munkavégzésért járó emelt összegű juttatást, vagy nem tudja megfizetni, illetve üzletileg megéri-e ez neki. Arról már több felmérés született, hogy a lakosság nagy többsége igényli a vasárnap is nyitva lévő boltokat, üzleteket és plázákat” – mondta Ádám Imre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS