Mire kell ügyelni a FEMTO típusú lézeres szemműtét után?

Mire kell ügyelni a FEMTO típusú lézeres szemműtét után?
2023. 09. 07., 05:00

A FEMTO típusú lézeres látásjavító kezelések hatalmas népszerűségnek örvendenek manapság, és nem is érdemtelenül, hisz rengeteg embernek adta már vissza az éles látását ez a gyors, hatékony és fájdalommentes szemműtét. Persze a tökéletes eredmény elérésének érdekében a FEMTO kezelések után is ügyelni kell pár dologra.

A FEMTO kezelés bár kíméletes, és rendkívül gyors tempóban regenerálódik utána a szem, és a Focus Medical szakorvosai mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb legyen a műtét után a látásélmény, de azért nekünk, pácienseknek is be kell tartani pár szabályt.

1. Egy kis pihenés

Ezt a szabályt biztosan nem nehéz betartani, hisz ki ne szeretne csak úgy pihenni egy kicsit a nap közepén? Azt javasolják a szemészek, hogy a FEMTO kezelés után feküdjünk 2-3 órát (ha tudunk, akkor háton), és tilos a szemdörzsölés, bár ezt talán mondani sem kell. Közben, persze, ne feledkezzünk meg az előírt szemcseppek használatáról! Pihenés közben enyhül a kezelést esetlegesen követő könnyezés és fényérzékenység, pár óra elteltével pedig kinyílik a világ. Ez ugyanis egy olyan műtét, amelynek az eredményére nem kell napokat várni. 2-3 óra múltán már sokkal jobban láthatunk közelre és távolra is.

2. Hanyagoljuk a vezetést az első kontrollig

Mielőtt bárki megijedne, hogy hetekig nem ülhet volán mögé, gyorsan szögezzük is le, hogy az első kontrollvizsgálat a kezelést követő napon van, oda viszont tényleg érdemes még tömegközlekedéssel vagy sofőrrel érkezni.

3. Szemcsepp

Utókezelésként a lézeres látásjavítás után gyulladáscsökkentő szemcseppet kell használni az orvos által meghatározott ideig. A szemszárazság elkerülése érdekében pedig műkönnyet is szoktak javasolni, de ezekről mindenkit külön tájékoztatnak a kezelés előtt, sőt utána is.

4. Részleges digitális detox

Néha nem árt egy kicsit távol lenni az okoseszközöktől és a kijelzőktől, szóval úgymond offline állapotba kapcsolni. Tökéletes alkalom erre a FEMTO kezelést követő első pár nap, amikor egyébként is érdemes kímélni a szemet, még akkor is, ha már csodálatosan élesen látunk, ugyanakkor tévézni nyugodtan lehet.

5. Természetes szépség

A tisztálkodás fontos, de lézeres szemműtét után 2-3 napig csak nagyon óvatosan szabad tisztítani a szem környékét. Megfelelő lehet például egy benedvesített, de nem szappanos vattakoronggal megtörölgetni a szem környékét, de nem magát a szemet vagy a szemhéjat. Ebből az instrukcióból könnyű levonni azt a következtetést is, hogy egy ideig sminkelni sem ajánlott. A nem megfelelően tisztított sminkeszközök ugyanis alapvetően is gyulladásokat okozhatnak, a sminklemosás pedig ellentmond a “ne dörzsöljük a szemünket” alapelvnek. Körülbelül egy hónapig érdemes tehát kerülni a sminkelést, de senki se aggódjon, hisz a természetes szépség a legszebb szépség, és az éles látásért megéri hanyagolni a sminket!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS