Milyen sűrűn érdemes cserélgetni a különféle jelszavakat?

Milyen sűrűn érdemes cserélgetni a különféle jelszavakat?
2023. 10. 05., 06:00

A nehezen kitalálható, bonyolult jelszavakkal alaposan meg lehet nehezíteni a kiberbűnözők életét. Sok cikkben azt írják, hogy nem elég, ha kellően komplex karaktersorokat találunk ki, hanem azt javasolják, hogy változtassuk is meg őket rendszeresen. Vajon erre tényleg szükség van, vagy csak feleslegesen bonyolítjuk vele az életünket?

Nem garancia a sikerre a jelszavak változtatása

Rengeteg felhasználó valamilyen könnyen megjegyezhető jelszót választ. Sokan a születési évszámukat, vagy más, hozzájuk köthető adatot rejtenek el a karaktersorban. Még akkor is így cselekszenek, amikor megváltoztatják a jelszavukat, világít rá az IT biztonsággal foglalkozó Sybell.

Ha az új jelszó kötődik az előzőhöz, esetleg logikusan következik belőle, akkor a minden hájjal megkent kiberbűnözők biztosan ki fogják találni, ha ismerik az előzőt. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatásai alapján már néhány ismert karakter is elegendő ahhoz, hogy rájöjjenek az új jelszóra a hackerek. Az egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan algoritmust, amely segítségével a korábban ismert jelszó alapján a fiókok közel ötödét fel lehetett törni.

Az erős jelszó fontosabb annál, mint hogy milyen gyakran cserélgetjük

Sokkal lényegesebb az, hogy meglehetősen komplex jelszót válasszunk, mint hogy havonta vagy félévente lecseréljük-e. Kényelmes lehet olyan egyszerű jelszavakat választani, amik valamilyen kifejezést és néhány számot tartalmaznak, ám egy ilyen karaktersort nagyon könnyű kitalálni, feltörni.

A jó jelszó hosszabb, mint nyolc karakter. Tartalmaznia kell kis- és nagybetűket, számokat, továbbá speciális karaktereket is, mint a különféle írásjelek vagy például a százalékjel. Akár jelszógenerátort is lehet használni egy kellően bonyolult karakterlánc előállításához.

Így szinte biztosan kizárhatjuk, hogy valaki találgatással rájöjjön a jelszavunkra. A brute force jellegű támadások is sokkal tovább tartanak, ha nem egy egyszerű karaktersorral próbáljuk megvédeni a különféle fiókjainkat, weboldalunkat.

Sokan igen nehéznek találják azt, hogy megjegyezzenek egy-egy bonyolultabb jelszót. Mivel érdemes a különböző felületekhez történő belépéshez különböző jelszavakat választani, így kell valamilyen megoldás a jelszavak tárolásához. Egy füzet helyett érdemes lehet inkább jelszókezelő applikációt használni.

Mindig résen kell lenni

Manapság a hackerek már nem csak találgatással vagy brute force támadásokkal próbálkoznak. Bevetik a legújabb technológiai megoldásokat, éppen ezért nem elegendő védekezés az, ha rendszeresen lecseréljük a jelszavainkat.

Fontos, hogy legyenek kellően erősek, emellett képben kell lenni a kiberbiztonsági trendekkel is. Hasznos olyan biztonsági megoldásokat használni, mint egy megbízható vírusirtó és egy tűzfal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS