Milyen LCD monitor panel típusok vannak? Kinek melyik a jó választás?

Milyen LCD monitor panel típusok vannak? Kinek melyik a jó választás?
2023. 10. 04., 06:00

Számítógép vásárlása során nagyon fontos az is, hogy milyen LCD monitor panel típus mellett döntünk. Nem mindegy, hogy mennyit költünk rá, milyen tulajdonsága lesz a kiszemelt darabnak. Fontos, hogy ismerjük a különböző technológiákat, legalább annyira, hogy el tudjuk dönteni, melyikre van szükségünk. Ebben segít ez a cikkünk.

Ezért fontos ismerni a különböző LCD monitor panel típusokat

Amikor asztali számítógépet vásárolunk, akkor szükségünk lesz egy monitorra is. Ez lehet új vagy akár használt is, de bármilyen mellett is döntünk, fontos ismernünk a paneltípusokat. Ha megnézzük a PC Aréna monitorjait, akkor láthatjuk, hogy többféle technológia közül választhatunk.

Azért kell ismernünk ezek tulajdonságait, mert elég eltérőek lehetnek, és nem mindegy, hogy mire fogjuk használni az eszközt. Más és más lehet fontos egy gamer vagy épp egy irodai dolgozó számára. És természetesen az ár sem mindegy, mivel nem szeretnénk a kelleténél többet fizetni, ha nincs is szükségünk egy drágább technológiára.

Mi kell egy átlagos felhasználónak? És egy gamernek?

Természetesen az, hogy olcsó legyen a monitor. De ennél azért komolyabb elvárásai is lehetnek, viszont ez befolyásolja természetesen az árat is.

Mindenesetre a TN panel technológiája tudja azt, amire a legtöbb számítógépes felhasználónak szüksége van. Ez ugyanis egy olcsóbb megoldás, ennek megfelelően nem is tud csúcsteljesítményt nyújtani, ha a színek megjelenítését tekintjük. Nem lesz tökéletes a színhűség, kevesebb színt is tud prezentálni számunkra, és a betekintési szög is kisebb lesz, mint például egy IPS esetén.

Azonban erőssége a TN technológiának, hogy villámgyors! Ez pedig például a gamerek számára nagyon fontos. Ha ugyanis nem kellően rövid a válaszidő, akkor ez a gyorsabb játékoknál elmosódást vagy szellemképet eredményezhet. Szerencsére a TN paneleknél tapasztalható 2-5 ms nagyon jól használhatóvá teszi ezeket a monitorokat ilyen szituációkban is.

Így tehát elmondható, hogy a fenti tulajdonságok alapján ugyanaz a típus tökéletes választás egy gamer és egy átlagos felhasználó számára is.

Mit használnak a profik?

Aki professzionális megjelenítést szeretne, annak valamivel mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. Persze vannak használt monitorok is a piacon, amik jó alternatívát jelenthetnek.

De alapvetően itt most az IPS technológiáról kell ejtenünk pár szót, mely sokkal jobb minőséget képvisel, mint a már tárgyalt TN. Még annak ellenére is, hogy a válaszideje nagyobb.

Az LCD panelek közül az IPS az, ami jelenleg a legjobb képet szolgáltatja. Ez megmutatkozik a színhűségben, képminőségben és a hatalmas látószögben is. Ez pedig tökéletessé teszi ezt a típust arra, hogy akár profi grafikai tervezésre is használható legyen. Grafikusok, tervezők, videósok és fotósok egyaránt előszeretettel választják ezeket a modelleket.

Mint látható, a különböző technológiák más-más előnyökkel rendelkeznek. Ennek megfelelően kell azt választanunk, ami a számunkra a legtöbbet tudja nyújtani.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS