Miért jó választás a BKK negyedéves bérlete?

Miért jó választás a BKK negyedéves bérlete?
2023. 10. 03., 05:00

A BKK a fővárosi tömegközlekedés igénybevételéhez számtalan jegy és bérlet konstrukciót dolgozott ki az utasai számára. Az, hogy kinek melyiket érdemes választania, elsősorban utazási szokásainak függvénye. Most egy olyan bérletre szeretnénk felhívni a figyelmedet, amivel sokat spórolhatsz, ha megfelelően használod.

Eltérő árazás

A BKK a negyedéves bérleteket magánszemélyeknek, cégeknek, tanulóknak és nyugdíjasoknak eltérő árakon kínálja. Jelenleg a felnőtt, teljes árú negyedéves bérlet 28 500 Ft, a céges bérlet ára 31 500 Ft, a diák pedig (a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulóknak egyaránt) 10 350 Ft. A nyugdíjasoknak az ilyen típusú bérletért 9 990 forintot kell fizetni. Az árakról bővebb információt a VoxPay oldalán a mobiljegy menüben, azon belül a jegytípusok, jegyárak menüpontban találsz.

Negyedév vagy 100 nap? Nem mindegy melyik!

Bár a BKK negyedéves bérletnek nevezte el, ha az érvényességi szabályokat átolvassuk, azt láthatjuk, hogy az ilyen bérletek a tetszőleges kezdőnappal válthatóak meg és attól számítva 100 napig érvényesek. Miért fontos ez? A negyedév 3 hónapból áll, ha ebben az időszakban 3 havi bérlet vásárlásával oldjuk meg utazásunkat, az 9 500 Ft havonta, tehát összesen 28 500 Ft. Ez az ár megegyezik a negyedéves bérlet árával is.

Mivel azonban, ahogy fentebb mondtuk, a negyedéves bérlet valójában 100 napig érvényes, ezért a legrosszabb esetben is 8 nappal tovább használhatjuk a negyedéves bérletünket, mint a 3 darab havi bérletet. Ennek oka, hogy akármelyik 3 hónapos időszakot is nézzük, a napok összes száma mindig kevesebb lesz, mint 100, mivel vannak 30 napos hónapok is, sőt a február csak 28 napból áll.

Még nagyobb a megtakarítás, ha 10 hónapot vizsgálunk. Ez különösen azok számára érdekes, akiknek a nyári szünet miatt 2 hónap eleve kiesik. A 3 darab negyedéves bérlet ugyanis összesen 85 500 forintba kerül, míg ezzel szemben 10 darab havi bérlet ára összesen 95 000 Ft. Így 9 500 Ft megtakarítást máris zsebre vághatunk a negyedéves bérletek megvásárlásával.

Következtetések

A fővárosi tömegközlekedés, amelyet néha jogosan sokat szidunk, európai színvonalon biztosítja számunkra, hogy a város bármely pontjáról, bármelyik másik pontra viszonylag gyorsan eljussunk. Ugyanakkor ismerve Budapest parkolási gondjait, sok esetben a BKK járatai jelentik az egyetlen közlekedési alternatívát. Nem mindegy azonban, hogy mennyit kell ezért a szolgáltatásért fizetnünk hónapról-hónapra.

Ha jól mérjük fel utazási szokásainkat és hajlandóak vagyunk némi időt és energiát fordítani arra, hogy megtaláljuk a számunkra ideális jegy vagy bérlet konstrukciót, akkor éves szinten jelentős költséget takaríthatunk meg. Ehhez tudatos vásárlóvá kell válnunk, amihez hozzátartozik az is, hogy jegyünket vagy bérletünket sorban állás és idegeskedés nélkül, akár az otthoni fotelünk kényelmében vásároljuk meg a VoxPay app segítségével.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS