Mi tesz sikeressé egy mérnököt?

Mi tesz sikeressé egy mérnököt?
2023. 06. 07., 05:45

A mérnök egy rendkívül népszerű szakma manapság, mivel pályakezdőként is igen magas átlagjövedelmet és nagyon gyors elhelyezkedést garantál. Egy 2021-es kutatás szerint a műszaki területen meghirdetett alapképzésben 1-2 éve végzettek havi bruttó jövedelme majdnem félmillió forint volt.

Ahhoz azonban, hogy ezt az állapotot elérhessük, elengedhetetlen a releváns tudás megszerzése, és a különböző kompetenciák birtoklása. Mert, ahogy Pattantyús Ábrahám Géza is írta, “csak az lehet jó mérnök, akinek a lelki és a szellemi képességei a következő arány szerint oszlanak meg: 50% erkölcsi erő, 25% általános műveltség és csak 25% szakmai tudás”.

Ebben az esetben az erkölcsi erő leginkább a lágy készségeket jelöli, amelyek nagymértékben befolyásolják a munka kimenetelét. Így ezek fejlesztése elengedhetetlen, ha sikeresen szeretnénk megpályázni egy, a FüzesabonyÁllás https://fuzesabonyallas.hu/allasok/mernok-muszaki-villamossagi aloldalán meghirdetett mérnöki pozíciót.

Ezek közé tartozik egyébként például a fejlett empátia, a segítőkészség, a csapatjátékos hozzáállás, a motiváció, a kreativitás, a felelősségvállalás, a problémamegoldó képesség és a szervezeti tudatosság. Most pedig nézzünk is meg néhányat közülük részletesebben!

Empátia és segítőkészség az újoncok felé

Mivel mi sem édesanyánk hasában tanultuk ki a szakma csínját-bínját, ezért mindenképpen törekednünk kell arra, hogy a kezdő vagy a kevesebb tudással rendelkező kollégákat lehetőség szerint mindenben segítsük.

Ennek a folyamatnak a során pedig fontos, hogy próbáljunk meg mindig higgadtak maradni, és empatikusak lenni velük. Az ugyanis csak tovább ront a helyzeten, ha ingerülten és feszülten magyarázunk nekik.

Csapatjátékos attitűd a projektek sikeres megvalósításához

Mérnökként általában olyan projektekben fogunk részt venni, ahol több csapat vagy részleg fog együtt dolgozni, így elengedhetetlen az, hogy csapatjátékosok legyünk. Abban az esetben ugyanis, ha nem a közös célokat tartjuk szem előtt, vagy feszültséget generálunk a csapaton belül, akkor az erőfeszítéseinket garantáltan nem fogja majd siker koronázni.

Problémamegoldó képesség

A mérnök egy kihívásokkal teli hivatás, amely miatt fontos, hogy ne riadjunk vissza a problémáktól, hanem fejlődési lehetőségként tekintsünk rájuk. Továbbá képesnek kell lennünk arra is, hogy ha szükséges, akkor a megfelelő személytől kérjünk segítséget. Nem kell ugyanis minden nehézséggel egyedül szembeszállnunk.

Végül pedig a legfontosabb a motiváció

Abban az esetben, ha szeretnénk sikeresek lenni ebben a szakmában, akkor szeretnünk kell azt, amit csinálunk, és szívvel-lélekkel kell végeznünk a munkánkat. Ennek értelmében pedig fontos, hogy ne csak a magas bérezés vezéreljen minket, hanem a belső motiváció is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS