Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeresen helyt tudjon állni programozóként?

Mi kell ahhoz, hogy valaki sikeresen helyt tudjon állni programozóként?
2023. 11. 08., 05:30

Az évek múltával a technológia megállíthatatlanul fejlődik, és az élet szinte minden területén megfigyelhető az automatizálódás. Ennek következtében bizonyos munkakörök veszélybe kerültek, mert könnyen lehet, hogy rövid időn belül az adott munkát gépek fogják elvégezni.

Egy biztos, a programozást nem egyhamar fogják átvenni a gépek. Éppen ezért az informatika és telekommunikáció terén dolgozók biztonságban érezhetik magukat. Ha ezen a területen szeretnénk elhelyezkedni, akkor biztosan megnyugtató az a tudat, hogy mennyire keresettek az informatikusok Budapesten.

A programozás sokak számára végtelenül unalmas szakmának tűnhet, míg mások egy érdekes, keresett alternatívát látnak benne. A jelentős anyagi megbecsülés, az állandó munkalehetőség és a munkát övező pozitív beszámolók miatt sokakat vonz ez a szakma. Viszont mielőtt lelkesen beleásnánk magunkat a programozás világába, nem árt alaposan átgondolni, hogy valóban alkalmasak vagyunk-e a pályára. Bizonyos készségek és képességek ugyanis elengedhetetlenek.

Angol nyelvtudás

A programozás és az angol nyelvtudás kéz a kézben járnak. Nem feltétlenül kell anyanyelvi szinten elsajátítani, azonban legalább alapszinten, de inkább magasabb szinten tudni kell beszélni a nyelvet. Ez már a tanulási folyamat során is elengedhetetlen.

Nem kizárt, sőt nagy esély van rá, hogy az általunk választott programozói nyelv alapja az angol. Így, ha megkopott a nyelvtudásunk, vagy egyáltalán nem beszélünk nyelveket, akkor ideje belekezdeni a tanulásba. Ezzel nemcsak a programozás terén juthatunk előnyhöz, hanem az élet bármely területén.

Folyamatos tanulás, önképzés

A programozás folyamatosan változó, fejlődő terület, melynek következtében elengedhetetlen, hogy állandóan képezzük magunkat, különben könnyen lemaradunk. Ha bővítjük a tudásunkat, azzal csak jól járhatunk. Minél több programozónyelvet ismerünk, és minél jobbak vagyunk a saját területünkön, annál nagyobb eséllyel tudunk elhelyezkedni, illetve alkalmazkodni a piac aktualitásaihoz.

Természetesen kezdetben egyetlen nyelvre kell koncentrálni, és minél nagyobb hangsúlyt helyezni annak megtanulására. Ma már akár online tanfolyamokon is el lehet sajátítani egy-egy programozói nyelvet, vagyis nem kell beiratkozni az egyetemre, ha efelé a szakma felé kacsintgatunk.

Egyéb hasznos készségek és képességek

A programozás terén különösen fontos, hogy képesek legyünk átlátni a folyamatokat, és komplex egészként kezelni egy-egy rendszert. Nem kell matekzseninek lennünk, habár tény, hogy nem árt, ha a számok világában otthonosan tudunk mozogni. Emellett az is nagyon fontos, hogy kitartók legyünk, hiszen ezen az úton számtalanszor találjuk magunkat szembe akadályokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS