Megújuló energia: egy szélturbina életciklusa

Megújuló energia: egy szélturbina életciklusa
2023. 09. 07., 06:30

A megújuló energia a jövő energiája, melynek előállításában hatalmas szerepe lehet az olyan megoldásoknak, mint a szélturbinák. Természetesen vannak ezenkívül is további területek, ahol már most is jelentős termelés folyik, gondoljunk csak a naperőművekre. Emellett is több területen (például hullámok hasznosítása) folynak kutatások, de ebben a cikkben a szélturbinákkal fogunk foglalkozni.

Ösztönzik az energiahatékonyság növelését

Számos vállalkozás döntött már úgy az utóbbi években, hogy energiahatékonysági beruházásba kezd. Ebbe ma már nem kell egyedül belevágnia egyetlen cégnek sem, mert olyan jelentős szakmai támogatást kaphatnak például az EnergyHub cégcsoporttól, melyet vétek lenne nem igénybe venni.

Vannak ugyanis különböző ösztönzők is, mint amilyen például az energiahatékonysági társasági adókedvezmény vagy az EKR. Ha szakemberekkel elvégeztetünk a cégnél egy energetikai auditot, akkor az rá fog világítani azokra a területekre, melyek fejleszthetőek. Olyan energiahatékony beruházásokkal, amik csökkentik a fogyasztást, és akár részben vagy egészben megújuló energiaforrásokra támaszkodnak.

Bár jelenleg a szélenergia hasznosítása még gyerekcipőben jár Magyarországon, érdemes rá figyelmet szentelni, mert idővel bizonyára lehetőség lesz ennek komolyabb hasznosítására.

A szélturbina termelése nem állandó

A megújuló energiák közül nagyon sok helyen hasznosítják már a szélből, de talán még több helyen a napból nyert energiát. Mindkettőnek van egy negatív oldala: a ciklikusság. Egyik esetén az éjszaka, másiknál pedig a szélcsend okozza a problémát, ami miatt nem lehet velük folyamatosan termelni.

Viszont épp azért, mert nem feltétlen fedik le ezek az időszakok egymást, kiválóan lehet kombinálni őket. Ha mindezt még kiegészítjük további, egyéb forrásokkal is, akkor egy olyan mátrixot kapunk, mely lefedi az energiaigényünket, nagyrészt megújulóból.

A szélturbinák életciklusa

Felmerülhet a kérdés, hogy valóban sokkal környezetkímélőbb megoldást jelentenek-e ezek a zöldnek aposztrofált technológiák? Ennek eldöntéséhez életciklus-elemzést kell végezni, mely során meg kell vizsgálni, hogy az életútja során egy szélturbina milyen hatást gyakorol a környezetére. Kezdve az alapanyagok bányászatától egészen a használat utáni hulladék feldolgozásáig, kezeléséig.

A szélenergia az egyik legköltséghatékonyabb villamosenergia-termelő, megújuló energetikai technológia. És ha megnézzük egy szárazföldi szélerőmű átlagos teljesítményét, ami 20 éves várható élettartammal bír, akkor máris látjuk az energianyereséget.

Az összesítés pedig azt mutatja, hogy egy szélturbina teljes életciklusa alatt körülbelül annyi befektetett energiára van szükség, mint amennyit egy év alatt megtermel. Ha ezt összevetjük az általa 20 év alatt leadott teljesítménnyel, akkor az jön ki, hogy az élettartama alatt leadott energia húszszorosa a felhasználtnak.

Ezek alapján bátran kijelenthetjük, hogy a szélenergia minden tekintetben versenyképes.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS