Magyar fejlesztés az egészség és a fenntarthatóság szolgálatában

2021. 10. 08., 12:15

Nyugati tendenciát követve Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít a bio, natúr, illetve az öko trend. Az emberek egyre tudatosabbak, jobban odafigyelnek az egészségükre és a környezetükre, ezért sokan élelmiszer, kozmetikum vagy akár tisztítószer esetén is előnyben részesítik azokat a termékeket, amelyek egészséges, természetes összetevőkkel rendelkeznek.

A kínálati oldal is jelentős mértékben fejlődött az elmúlt időszakban, azonban ennek színvonala még nem éri el a nyugat-európai szintet. Magyarországon ezen termékek értékesítésének nagy része kisebb egységekben, bio, illetve natúr boltokban történik, azonban egyre több nagyáruház is beemeli azokat a kínálatába.

„Az elmúlt időszakban, különösen a pandémia alatt, a B2C kereskedelem jelentősen növekedett az online térben. A B2B kereskedelem digitalizációja még nem tudott ilyen ütemben fejlődni, de a hatékonyság növelésének és a költségek optimalizálásának igénye ezen a területen is jelentkezik, amely innovatív megoldásokat és új üzleti modelleket hív életre” – ismertette Tordai István, az eNatura piacteret üzemeltető VendyPass Kft. tulajdonosa.

Hozzátette: a gyártók és forgalmazók hatékony együttműködését segítő megoldások lehetővé teszik, hogy a bio, öko és natúr termékek kedvezőbb áron jussanak el a fogyasztókhoz, ezzel is támogatva az egészségesebb életmódot és a fenntarthatóbb gazdálkodást.

Készletgazdálkodás a beszállító hatáskörében
Az eNatura B2B Piactér megalkotói a bio, natúr és öko termékek nagykereskedelmi piacát újragondolva, egy új üzleti modellt hoztak létre, amely számos lehetőséget és előnyt kínál a beszállítóknak is.

Az eNatura egy B2B Piactér, azaz kifejezetten viszonteladókat (bio boltokat, kiskereskedőket) és webshop üzemeltetőket szolgál ki.

„A hagyományos modellel ellentétben mi lehetőséget biztosítunk a beszállítók számára, hogy minden, a portfóliónkba illeszkedő terméküket belistázzák a piactérre. Szintén előnyös, új opció számukra, hogy a raktárkészletet és az eladásokat valós időben láthatják, ami alapján ők maguk dönthetik el, hogy mikor és mennyi termékkel szeretnék feltölteni a piacéren levő készletet” – avatott be Tordai István.

Szabadság az árképzésbenProblémát jelent a beszállítóknak, hogy a hagyományos modellben működő nagykereskedések általában nem veszik be a 2/3-os lejárati időnél rövidebb minőségmegőrzési idejű termékeket. Az eNatura Piactér erre a problémára is megoldást kínál, hiszen teljes életciklusuk alatt befogadja az árucikkeket.

„A termékek minőségmegőrzési idejét elérhetővé tesszük a vevők számára is, láthatják, hogy melyik lejárati idejű termékből vásárolhatnak. Emellett a beszállítóknak is lehetőségük van arra, hogy ha közeledik egy termék lejárati ideje, akkor akcióval növelni tudják az értékesítés esélyét” – hívta fel a figyelmet Tordai István.

Az eNatura Piacterén a beszállítási ár módosítását bármikor megteheti, amelynek hatására azonnal változik a piactér eladási ára is, így nem kell heteket várni egy árváltozás vagy akció érvényre jutására. A beszállítók igény szerint egyéb marketing akciókat is társíthatnak termékeik mellé.  

„Ez a termékkategória eleve magasabb árszínvonalat képvisel a piacon, ezért lényeges előrelépésnek tartjuk azt is, hogy a piactér működési költségeit, beleértve az automatizált, integrált kereskedelmi folyamatokat, az online kommunikációt, valamint a logisztikai tevékenységet is, igyekszünk a lehető legalacsonyabb költségszinten tartani, ezáltal a vevők felé kedvezőbb áron tudjuk kínálni a termékeket.”

További innovációk a digitális értékesítés irányábanA digitális értékesítés elterjedése az elmúlt időszakban a COVID hatására felerősödött, a webshopok száma megsokszorozódott, többek között a bio, natúr, öko kategóriákban is.

„Számukra ajánljuk hamarosan dropshipping szolgáltatásunkat is, amely több szempontból is kedvező lehetőségeket rejt magában” – vetítette előre az eNatura Piactér megálmodója és megvalósítója. Mint mondta, a rendszer alapja, hogy a webáruházak csatlakoznak a piactérhez, ahol a készletinformációkat és az árakat automatikusan szinkronizálni tudják saját webáruházukkal, azonban a termékeket nem szükséges előre megvásárolniuk, csupán akkor, amikor megrendelés érkezik rá egy vevőtől. A logisztikai kiszolgálás teljes menedzselését – csomagolás, szállítás – a piactér intézi.

Ezzel a megoldással a webshopok hatékonyabban, kedvezőbb árakkal tudnak a vásárlók rendelkezésére állni, akik akár a piactér teljes kínálatából válogathatnak.

„Az értékesítésen kívül a jövőben tervezünk egyéb más szolgáltatásokat is nyújtani, amelyekkel partnereink hatékonyabbá tehetik a működésüket. Küldetésünk, hogy ezeknek a termékeknek a magyarországi piacát bővítsük, és ezzel együtt az emberek egészségesebb, tudatosabb irányba való terelését is támogassuk” – zárta gondolatait Tordai István.

(Fotó: enatura.hu)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS