Talán ilyenkor kell a leginkább az egyes alkatrészeknek megfelelő kenést biztosítani. Ma már speciális kenőanyagok, zsírok is elérhetőek, amelyeket a legkomolyabb ipari körülmények között használnak a mindennapokban. Mégis mire képes egy ilyen speciális anyag, miért olyan jó választás a gépek számára?
Strapabírás több mint száz fokon is
A megfelelő kenőzsír kiválasztásában tud segíteni a Hungarolube is, mivel több elvárásnak is meg kell felelnie egy ilyen anyagnak. Persze gyakran felmerül a kérdés, hogy mégis miért van szükség ilyen kiegészítőre? Nélküle nem tudnak működni az ipari gépek? Utóbbira a válasz lehet igen, de az biztos, hogy nem érdemes megfelelő kenés nélkül beindítani a berendezést, mivel annak gyakran azonnali meghibásodás lesz a vége.
A kenőanyagoknak tulajdonképpen a súrlódás csökkentése a célja, ezzel megkíméli a mozgó és csúszó alkatrészek állapotát, hosszabb lesz az élettartamuk, mivel nem fognak elkopni rövid időn belül. Védőréteget is létrehoznak a gépek egyes elemein, ami az oxidációt és a korróziót is megakadályozza, továbbá a szennyeződések és a nedvesség is kevésbé tud majd bejutni a rendszerbe.
A hőelvezetés is fontos, hogy a túlmelegedést megelőzzük, valamint szabályozhatjuk a berendezések hőmérsékletét. Végül pedig a hangcsillapitásban is szerepet játszanak, hogy a működés közben keletkező zajt, rezonanciát csökkenteni lehessen, ezzel komfortosabb, kényelmesebb és hatékonyabb lehet a munka.
A magas hőmérséklet, a túlmelegedés ellen az egyik legjobb védelmet az Almasol 1250 nyújtja, amit kifejezetten ilyen körülményekre gyártottak. Több mint száz fok mellett is ugyanolyan kenést biztosít az alkatrészek számára, így komolyabb megterhelés mellett is számíthatunk rá.
Miből állnak a kenőanyagok?
Vegyük példának a kenőzsírokat. Általában 3 fő összetevő található bennük. Az első az alapolaj, ami a kenést szolgálja. Ehhez kellenek sűrítők, ami a vázszerkezetet fogja adni. Végül pedig szükség van adalékokra is, ami a plusz funkciókat (például ellenállás a magas hőmérsékletnek) teszi lehetővé. Európában 80%-ban ásványolaj bázisú olajból készített kenőzsírt használnak.
Ipari környezetben szintetikus alapolajok a jellemzőek, mivel a szélsőséges körülményeknek jobban ellenállnak.
A legnagyobb kérdés: melyiket válasszuk?
Kenőanyagokból több tucat, ha nem száz változat érhető el. Azért is fontos a széles termékpaletta, mert minden berendezésnek, gépnek, iparnak teljesen más igényei vannak, amelyeknek meg kell felelnie a kiegészítőnek.
Vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk, vizsgáljuk meg, hogy pontosan milyen eszközhöz akarunk kenőanyagot beszerezni. Nyugodtan kérjünk segítséget szakembertől, mert ez a kiegészítő nagymértékben meghatározza az egész gép működését. Ha rosszul választunk, azzal kárt tehetünk a berendezésben, vagy a kopás elleni védelmet csökkenthetjük minimálisra.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.