Így minimalizálhatják a veszteséget a külföldre is értékesítő webáruházak

2022. 05. 25., 12:36

Sok magyar online kereskedő él abból, hogy a keletről vásárolt termékeket árusítja tovább. A nagy disztribútoroknak köszönhetően pedig könnyedén értékesítenek külföldre is. Azonban a folyamatos árfolyamingadozásból adódóan egyre nagyobb a kitettség, hiszen akár 2-3 devizaváltás is megtörténik, mire realizálható a forgalom. Akad olyan, aki csak tavaly 30 millió forintot bukott az átváltások miatt. Ezért érdemes előre gondolkozni és rögzíteni az árfolyamot.

Az e-kereskedelem számtalan lehetőséget rejt magában, sokan ügyesen kihasználva a lehetőségeket több országba is értékesítenek egyszerre olyan nagy disztribútorokon keresztül, mint amilyen az EMAG is. Azonban vannak olyanok, akik csak akkor szembesülnek a különböző devizákban megvalósuló kereskedelemből adódó nehézségekkel, amikor negatívba fordul a mérleg.

„Sok partnerünk vesz készletet Kínából dollárban vagy Törökországból lírában, majd értékesíti tovább a termékeket külföldre is cseh koronában, lengyel zlotyiban vagy román lejben. Magyar vállalkozóként azonban forintban fizetik ki az alkalmazottak bérét, a rezsiköltségeket, a járulékokat és az adókat is. Az ilyen cégeknek nagy kitettséget jelent az árfolyam-ingadozás, hiszen pillanatok alatt fordulhat negatívba a nyereség. Egyik partnerünk saját bőrén tapasztalta ezt, csak tavaly 30 millió forint veszteséget termelt az átváltások kapcsán, mert nem foglalkozott a témakörrel” – mondta Henrik Gergely, a devizatranzakciókra szakosodott pénzügyi szolgáltató iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője.

Az olyan vállalatoknak, ahol több valután keresztül zajlik a beszerzés és az értékesítés is, érdemes a műveleti sorokat lépésről-lépésre végig venni és egy fedezeti stratégiát kialakítani, hogy minimalizálni tudják az árfolyamingadozásból adódó veszteséget. Természetesen minden cégnél más a prioritás, de aki rendelkezik stratégiával és leköti annak megfelelően a szükséges devizákat, a körülményektől függetlenül biztonságosan tud működni.

Magyarországon különös gondot érdemes fordítani az ÁFÁ-ra, hiszen azt a számlakiállítást követően egy hónappal később kell befizetni. Egy hónap alatt akár 2-3 százalékot is mozoghat az árfolyam, ami hozhat árfolyamnyereséget, de veszteséget is.

„Ezért azt szoktuk javasolni partnereinknek, hogy akár már a számlakiállítás napján rögzítsük az árfolyamot, hogy biztos elkerüljük az árfolyamveszteséget” tette hozzá Henrik Gergely.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS