Így minimalizálhatják a veszteséget a külföldre is értékesítő webáruházak

2022. 05. 25., 12:36

Sok magyar online kereskedő él abból, hogy a keletről vásárolt termékeket árusítja tovább. A nagy disztribútoroknak köszönhetően pedig könnyedén értékesítenek külföldre is. Azonban a folyamatos árfolyamingadozásból adódóan egyre nagyobb a kitettség, hiszen akár 2-3 devizaváltás is megtörténik, mire realizálható a forgalom. Akad olyan, aki csak tavaly 30 millió forintot bukott az átváltások miatt. Ezért érdemes előre gondolkozni és rögzíteni az árfolyamot.

Az e-kereskedelem számtalan lehetőséget rejt magában, sokan ügyesen kihasználva a lehetőségeket több országba is értékesítenek egyszerre olyan nagy disztribútorokon keresztül, mint amilyen az EMAG is. Azonban vannak olyanok, akik csak akkor szembesülnek a különböző devizákban megvalósuló kereskedelemből adódó nehézségekkel, amikor negatívba fordul a mérleg.

„Sok partnerünk vesz készletet Kínából dollárban vagy Törökországból lírában, majd értékesíti tovább a termékeket külföldre is cseh koronában, lengyel zlotyiban vagy román lejben. Magyar vállalkozóként azonban forintban fizetik ki az alkalmazottak bérét, a rezsiköltségeket, a járulékokat és az adókat is. Az ilyen cégeknek nagy kitettséget jelent az árfolyam-ingadozás, hiszen pillanatok alatt fordulhat negatívba a nyereség. Egyik partnerünk saját bőrén tapasztalta ezt, csak tavaly 30 millió forint veszteséget termelt az átváltások kapcsán, mert nem foglalkozott a témakörrel” – mondta Henrik Gergely, a devizatranzakciókra szakosodott pénzügyi szolgáltató iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője.

Az olyan vállalatoknak, ahol több valután keresztül zajlik a beszerzés és az értékesítés is, érdemes a műveleti sorokat lépésről-lépésre végig venni és egy fedezeti stratégiát kialakítani, hogy minimalizálni tudják az árfolyamingadozásból adódó veszteséget. Természetesen minden cégnél más a prioritás, de aki rendelkezik stratégiával és leköti annak megfelelően a szükséges devizákat, a körülményektől függetlenül biztonságosan tud működni.

Magyarországon különös gondot érdemes fordítani az ÁFÁ-ra, hiszen azt a számlakiállítást követően egy hónappal később kell befizetni. Egy hónap alatt akár 2-3 százalékot is mozoghat az árfolyam, ami hozhat árfolyamnyereséget, de veszteséget is.

„Ezért azt szoktuk javasolni partnereinknek, hogy akár már a számlakiállítás napján rögzítsük az árfolyamot, hogy biztos elkerüljük az árfolyamveszteséget” tette hozzá Henrik Gergely.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS