Hogyan segítenek az elemzések az üzleti döntésekben?

Hogyan segítenek az elemzések az üzleti döntésekben?
2023. 10. 05., 05:45

Egy cég életében számtalanszor jöhet olyan helyzet, hogy új partner kiválasztására van szükség. Azonban a helyes döntést gyakran nehezebb meghozni, mint azt elsőre gondolnánk. Az egésznek az alapja a megfelelő információk megléte, amit ma már hatékonyan beszerezhetünk, sőt összehasonlító elemzéseket is végezhetünk.

Elemzésekkel a döntés is egyszerűbb lesz

Hatalmas értéket képvisel az üzleti életben az információ, olyannyira, hogy ezt gyakran még pénzben is nehéz kifejezni. Ezért is előnyös a Credit Online elemzések szolgáltatásának használata, aminek köszönhetően bárhol, bármikor, pár kattintás alatt részletes összehasonlítást végezhetünk két cég között.

Egy ilyen összehasonlító elemzésnek rengeteg előnye van. Például berakhatjuk a „két oldalra” saját cégünket, valamint az egyik versenytársunkat. De ez lehet akár két tetszőleges vállalkozás is, vagy ha éppen új beszállítót, üzleti partnert keresünk, akkor így megvizsgálhatjuk a potenciális jelölteket. Pontosan láthatjuk, hogy melyik cég melyik területen teljesít jobban. A saját piaci helyzetünkről is kaphatunk egy részletesebb képet, hogy esetleg mi az, amiben valamelyik versenytárs előrébb jár.

Ha új piacra akarunk belépni, ezzel jobb helyzetbe pozícionálhatjuk magunkat már indulásnál. Tisztában leszünk azzal, hogy mégis melyik az a szereplő, aki kiemelkedik a mezőnyből, valamint láthatjuk, hogy a saját teljesítményünk „mire elég”, honnan indulunk. Releváns képet kapunk arról, hogy mégis melyik cégre kell odafigyelni a működés során, de akkor is jól jönnek az összehasonlító elemzések, ha éppen felvásárlást tervezünk. Ezzel könnyebben meghatározhatjuk az ideális célpontokat.

Mit tud nyújtani az összehasonlító elemzés?

Természetesen mindennek az alapja a rengeteg információ. Az összehasonlító elemzés nagyon részletes, mivel megtalálhatjuk benne majd az adott cég alapadatait, hitelkeretét, besorolását és ezenkívül még tizenkét darab pénzügyi mutatót is.

A paraméterek között szerepel az üzemi tevékenység eredménye, az értékesítés nettó árbevétele, az adózás előtti eredmény, az adózott eredmény, a jegyzett tőke, a saját tőke, a személyi jellegű ráfordítás, az anyagi jellegű ráfordítás, a likviditási ráta, a tőkeellátottság és az EBITDA.

Ezen információk segítségével már egyértelműen meg fogjuk határozni azt, hogy mégis melyik vállalat teljesít jobban, ki reagált jól a piaci változásokra és ki van emelkedő pályán.

A hiteles információ mindennek az alapja

Fontos, hogy olyan szolgáltatást, rendszert válasszunk, amelyben naprakész és egyben hiteles céginformációk találhatóak. Ezzel rengeteg időt spórolhatunk magunknak, mivel nem kell azzal törődni, hogy egyesével ellenőrizzük az egyes adatok hátterét, valódiságát. Sokkal több időt fordíthatunk magára az információk feldolgozására és a döntés meghozatalára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS