Hogyan őrizzük meg mentális egészségünket? Egyszerű és meglepő módszerek

Hogyan őrizzük meg mentális egészségünket? Egyszerű és meglepő módszerek
2023. 11. 06., 06:00

Ha az egészségmegőrzésről van szó, a többség a fizikai tényezőkre koncentrál: mindenféle diéta, edzés, szépségápolási rutinok, természetes összetételű kozmetikumok… Ezek persze mind fontosak, de a testi mellett nem szabad megfeledkezni a mentális egészségről sem, különösen a mai túlhajszolt világban, amikor is mindenki állandóan rohan, stresszes, feszült.

A hosszú és boldog élethez azonban elengedhetetlen a pszichés és mentális jóllét megteremtése és megtartása. Szerencsére rengeteg természetes stresszoldó módszer létezik a gyógynövényes készítmények alkalmazásától kezdve a különféle relaxációs technikákig, melyek egytől egyig hatásosak. Csupán arra kell rájönnünk, hogy nekünk melyik válik be a legjobban. Íme, néhány ötlet kiindulásképp:

Egyszerű, természetes módszerek stresszcsökkentésre és a mentális egészség megőrzésére

Az alábbi módszerekről már egész biztosan mindenki hallott, hiszen ezek a legelterjedtebbek, és sokan előszeretettel alkalmazzák őket akár nap mint nap. Ez nem véletlen, hiszen köztudottan hatásosak.

  • Sportolás: A testmozgás a nevével ellentétben nem csupán a testet, hanem a pszichét is „karbantartja.” Fizikai aktivitás hatására ugyanis a szervezetben endorfin szabadul fel, ami jó hatással van a hangulatra és csökkenti a stresszt. Bármilyen mozgásforma megfelel, amit örömmel űzünk és kicsit „felpörgeti” a testünket.
  • Társas kapcsolatok: Mivel az ember társas lény, ezért szüksége van arra, hogy kapcsolódjon másokkal. A magányos emberek gyakran esnek súlyos depresszióba, hisz nem kapnak érzelmi támogatást, amire nagy szükségük lenne.
  • Meditáció: A különféle meditációs, relaxációs módszerek a stresszcsökkentés mellett csillapítják a szorongást, javítják az alvásminőséget és a koncentrációt.
  • Étkezés: Bármily furcsának is tűnik, a mentális egészséghez még az étrendünk is hozzájárul. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek például jótékonyan hatnak a hangulatunkra.
  • Gyógynövények: A levendula, a kamilla és a ginzeng ismertek a nyugtató hatásukról.

Ezek voltak tehát az általánosabban ismert és alkalmazott módszerek, de érdekességképp nézzünk meg pár különlegesebbet is, amikről bővebben a Myrobalan weboldalán is olvashatunk.

A természet közelsége

Sokan tapasztalták már azt, hogy a természetben időzve nyugodtabbá válnak és könnyebb megfeledkezni a problémákról. Egy erdei túra, tengerparti séta vagy akár csak a közeli parkban való üldögélés is rengeteget javíthat a hangulatunkon.

A színek ereje

Tanulmányok kimutatták, hogy a különféle színeknek pszichológiai hatásai vannak, ezekre épül a színterápia. Az egyes árnyalatok befolyásolják a mentális és az érzelmi állapotot: a sárga például energizál, míg a zöld nyugtat.

A művészet gyógyító hatása

A művészetterápia még nem túl elterjedt, holott nagyon hatásos, hiszen a kreatív energiákat használja az érzelmek kifejezésére és a stressz csillapítására. Ez történhet vizuális úton (festés, rajzolás, szobrászkodás), zenén keresztül, vagy akár több módszert ötvözve is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS