Hogyan fogj hozzá a redőnygurtni cseréjéhez?

Hogyan fogj hozzá a redőnygurtni cseréjéhez?
2023. 09. 03., 05:00

Bár a mai redőnyök már a legmagasabb minőségű alkatrészekkel készülnek, de ennek ellenére bármikor előfordulhat az, hogy például a redőnygurtni, illetve a zsinór megadja magát. Ezeknek a cseréje azonban nem egy nagy ördöngösség, akár te magad is meg tudod oldani.

A mai cikkünkből pedig megtudhatod, hogy hogyan is néz ki ez a folyamat, és mire lesz hozzá szükséged.

Állapítsd meg, hogy mi okozhatja a galibát!

Egyes hibák ugyan nyilvánvalóak lehetnek, de bizonyos esetekben szükség lehet arra, hogy alaposabban is szemrevételezd a problémát. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy elszakadt vagy leugrott a redőnyzsinór/gurtni a tárcsáról, vagy maga a redőnyautomata hibásodott meg, és ezért nem húzza be a szalagot.

Mire lesz szükséged a redőnygurtni cseréjéhez?

A redőnygurtni cseréjéhez a legfontosabb kellék egyértelműen maga a gurtni, amit beszerezhetsz a Lakberbazár redőnyalkatrész kínálatából is. Egy általános ablak esetében körülbelül 4,5 méterre lesz szükség, az ajtókhoz vagy a két méternél magasabb ablakokhoz pedig legalább 5 méterre.

Emellett nem árt még, ha a rendelkezésedre áll egy létra, ami biztonságos és stabil, egy mérőszalag, egy vágószerszám és egy csavarhúzó is a redőnytok kinyitásához.

Redőnygurtni cseréje lépésről lépésre

Miután odakészítetted a szükséges kellékeket magad köré, először is engedd le a redőnyt, és rögzítsd a gurtnit az automatánál egy csipesszel vagy csomóval, hogy ne fusson bele az automatába, mikor elvágod! Amennyiben már eleve el van szakadva, illetve befutott, akkor egy új automatára is szükség lesz.

Majd nyisd ki a redőnyszekrényt, és ha még nem szakadt el, akkor vágd el a gurtnit! Majd ezzel próbáld meg behúzni az újat a szoba felé! Abban az esetben, ha ez nem opció, akkor használj egy kellően merev drótot a befűzésére!

Ezt követően akaszd le a fédereket a tengelyről, és fűzd ki a tárcsából a gurtni maradékát! Ha olyan a tárcsa, hogy ez nem valósítható meg, akkor ki kell venned a tokból a tengelyt, méghozzá úgy, hogy a dugó rögzítőszegecseit lefúrod.

Aztán fűzd bele a tárcsába az új gurtnit, és tekerd fel hatszor - magasabb redőnyök esetében kilenc tekerésre is szükség lehet! Végül akaszd vissza a fédereket a tengelybe, zárd vissza a redőnyszekrényt, fűzd be a gurtnit az automatába, és húzd fel a redőnyt!

Ha nem hozzáférhető helyen van a redőny

Ha az emeleten van a redőny, vagy más okból nem tudsz megfelelően hozzáférni, akkor a fentebb leírt folyamat némileg módosul.

Először is szereld le a redőnyt a helyéről, majd végezd el a gurtni cseréjét a redőnyben az előzőleg leírtak szerint! Ezt követően húzd fel a redőnyt a tokba, fűzd be a gurtnit a tokba, és szereld vissza a redőnyt! Végül pedig fűzd be a gurtnit az automatába!

Ezt a fajta szerelést azonban csak azoknak érdemes elvégeznie, akiknek valóban biztos keze van, mivel a külső tokos redőnyök javítása balesetveszélyes is lehet. Ebben az esetben tanácsos inkább szakembert hívni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS