Az építkezések vagy felújítási, átépítési munkálatok során előbb vagy utóbb szinte mindig sor kerül a burkolásra. Ez az a munkafolyamat, amikor a falra vagy a padlóra burkolatot teszünk. Egyrészt azért, hogy védjük őket, másrészt pedig azért, hogy esztétikus végeredményt érjünk el.
A burkolás elvégzéséhez nem feltétlenül kell szakembert hívnunk, azt mi magunk is meg tudjuk csinálni. Csak egy kis kézügyesség kell hozzá és persze nem árt, ha tisztában vagyunk a burkolás tudományának alapjaival.
Ezt a cikket azért készítettük, hogy elmondjuk, hogyan tudsz úgy burkolni, mint egy igazi profi. Szó lesz arról, hogy pontosan mivel kell kezdened a munkát, és hogyan kell leraknod a padló- és csempelapokat. Mindezek mellett pedig azt is elmondjuk, hogy milyen eszközökre lesz szükséged a munkához. Ha ezeket be is szeretnéd szerezni, akkor a Bíborfesték Üzletház burkoló szerszámok menüpontjában megteheted.
Milyen eszközökre van szükséged a burkoláshoz?
A burkoláshoz első körben a padló-, illetve csempelapokat érdemes beszerezned. Pontosan mérd le, hogy mekkora területet szeretnél befedni velük, és inkább több alapanyagot vegyél, mint kevesebbet. Így elkerülheted azt a kellemetlen helyzetet, hogy a munka kellős közepén elfogynak a lapok. Azokon kívül sarokprofilra, dekor csíkra és lábazati szegélyre is szükséged lesz.
A padló burkolása esetén kelleni fog mélyalapozó és aljzatkiegyenlítő massza is, hogy teljesen sima és egyenes legyen a talaj. Ha a falat burkoljuk, és találunk rajta egyenetlenségeket, akkor azokat is érdemes eltüntetni, például glettel. A ragasztáshoz speciális lap-, illetve csemperagasztó is kelleni fog, a fugázáshoz pedig fugahabarcsra is szükség lesz.
Ezeken kívül pedig a munkát a különböző burkoló eszközökkel tudjuk elvégezni. Ezek közül a legfontosabb a fogas spatula, a csempevágó, a csempe-csípőfogó, a kinyomópisztoly és a fugasimító. Nem árt, ha vízmérték, egyengető léc és mérőzsinór is van nálunk.
Hogyan kezdd el a munkát?
A lapok felragasztása előtt alaposan meg kell tisztítani a felületet. Nagyon fontos, hogy csak teljesen száraz, tiszta, zsír- és pormentes talajon, falon dolgozzunk. Az egyenetlenségeket, repedéseket el kell tüntetni, majd pedig le kell alapozni a felületet.
Hogyan rakd le a padlólapokat, csempéket?
A burkolást mindig középen kell kezdeni, majd onnan haladunk a szélek felé. A felületre először a ragasztót kell felvinni, amit szépen el kell simítani, hogy egyenletes legyen. Erre tesszük rá a lapokat úgy, hogy közben enyhén forgatjuk őket, és megtartjuk közöttük a kellő távolságot. Végül jöhet a fugázás, azaz a hézagok kitöltése és a felesleges habarcs letakarítása.
Láthatod, hogy a burkolás nem egy nagy ördöngösség, ha tisztában vagy azzal, hogy pontosan mi a munkafolyamat menete. Nagyon fontos, hogy kellő időt szánj az előkészületekre és mindig magas minőségű anyagokkal, eszközökkel dolgozz. Ha így teszel, akkor csodaszép végeredményt fogsz elérni.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.