Hasznos tanácsok önéletrajz készítéséhez

Hasznos tanácsok önéletrajz készítéséhez
2023. 11. 09., 05:30

Az álláskeresés egyik legfontosabb feladata az önéletrajz elkészítése. Erre időt kell szánni, és a lényegre kell koncentrálni. Az alábbiakban mutatunk néhány tanácsot, amelyek hasznosak lehetnek a CV írásakor.

Természetesen a legjobb állásajánlatok megkeresésére is időigényes, de ehhez segítséget nyújt a Lajosmizseállás egyik aloldala, a https://lajosmizseallas.hu/allasok/egyeb-munkalehetoseg. Érdemes itt szétnéznie mindenkinek, mivel bőséges a választék munkalehetőségekből. Most pedig következzenek a tanácsok!

Milyen személyes adatok kerüljenek az önéletrajzba?

A CV fejlécébe néhány személyes adatot mindenképpen érdemes feltüntetni. Ide tartozik például a név, a születési idő, a lakcím (csak a település neve) és az e-mail-cím. Ha fotó is kerül az önéletrajzba, az igazolványkép-szerű legyen, de képet egyébként nem kötelező használni.

Az érzékeny adatokat nem szükséges beleírni a dokumentumba, hiszen azokra a munkaadónak nincs szüksége. Ilyen például a pontos lakcím, a családi állapot és a gyermekek száma: ezek feleslegesek egy CV-ben.

Iskolai végzettség és munkatapasztalat

Az iskolai végzettségek felsorolását ajánlott fordított időrendben tenni, így lesz igazán átlátható. Hangsúlyozzuk a releváns végzettséget, hogy a cégvezető vagy a HR-es oklevélhez kötött munkakör esetében azonnal lássa, hogy megvan.

Az általános iskola megemlítésére csak akkor van szükség, ha nincs magasabb végzettség a 8 általánosnál. A diplomával rendelkezőknél a középiskola szerepeltetésére sincs szükség.

A korábbi munkahelyeket is fordított időrendben kell felsorolni. Továbbá célszerű néhány szóban megfogalmazni, hogy az adott munkahelyen milyen feladatok elvégzésében sikerült tapasztalatot szerezni.

Plusz ismeretek a CV-ben

Az idegennyelv-tudást mindenképpen szerepeltetni kell az önéletrajzban. Azonban őszintének kell lenni, nem szabad túlozni. Ha megkopott a tudás, nem szabad azt állítani, hogy felsőfokú: pontosan fogalmazzunk!

Ha olyan céghez történik a jelentkezés, ahol külföldi vezetők vannak, célszerű feltüntetni az anyanyelvet is.

Mindemellett minden plusz ismeretnek helyet kell kapnia a CV-ben, ide sorolható például a jogosítvány. Azért kell mindent leírni, ami releváns az adott álláslehetőség kapcsán, mert ez jó lehetőséget ad arra, hogy ki lehessen tűnni a többi jelölt közül. Továbbá a képességeket és készségeket is tanácsos felsorolni, természetesen csak azokat, amelyek számítanak az adott munkalehetőség esetében.

Az említettek mellett azokat a hobbikra is térjünk ki, amelyek bizonyítják például a jó kommunikációs képességet vagy éppen a kitartást.

Még egy jó tanács: figyeljünk a formátumra is, például ha egy marketingügynökséghez jelentkezünk, javasolt élni a formabontó megoldásokkal, azonban egy pénzintézethez inkább hagyományos formátumú CV-t érdemes benyújtani. Az önéletrajz célja, hogy lényegre törően felhívja a munkáltató figyelmét a jelentkezőre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS