Hasznos tanácsok önéletrajz készítéséhez

Hasznos tanácsok önéletrajz készítéséhez
2023. 11. 09., 05:30

Az álláskeresés egyik legfontosabb feladata az önéletrajz elkészítése. Erre időt kell szánni, és a lényegre kell koncentrálni. Az alábbiakban mutatunk néhány tanácsot, amelyek hasznosak lehetnek a CV írásakor.

Természetesen a legjobb állásajánlatok megkeresésére is időigényes, de ehhez segítséget nyújt a Lajosmizseállás egyik aloldala, a https://lajosmizseallas.hu/allasok/egyeb-munkalehetoseg. Érdemes itt szétnéznie mindenkinek, mivel bőséges a választék munkalehetőségekből. Most pedig következzenek a tanácsok!

Milyen személyes adatok kerüljenek az önéletrajzba?

A CV fejlécébe néhány személyes adatot mindenképpen érdemes feltüntetni. Ide tartozik például a név, a születési idő, a lakcím (csak a település neve) és az e-mail-cím. Ha fotó is kerül az önéletrajzba, az igazolványkép-szerű legyen, de képet egyébként nem kötelező használni.

Az érzékeny adatokat nem szükséges beleírni a dokumentumba, hiszen azokra a munkaadónak nincs szüksége. Ilyen például a pontos lakcím, a családi állapot és a gyermekek száma: ezek feleslegesek egy CV-ben.

Iskolai végzettség és munkatapasztalat

Az iskolai végzettségek felsorolását ajánlott fordított időrendben tenni, így lesz igazán átlátható. Hangsúlyozzuk a releváns végzettséget, hogy a cégvezető vagy a HR-es oklevélhez kötött munkakör esetében azonnal lássa, hogy megvan.

Az általános iskola megemlítésére csak akkor van szükség, ha nincs magasabb végzettség a 8 általánosnál. A diplomával rendelkezőknél a középiskola szerepeltetésére sincs szükség.

A korábbi munkahelyeket is fordított időrendben kell felsorolni. Továbbá célszerű néhány szóban megfogalmazni, hogy az adott munkahelyen milyen feladatok elvégzésében sikerült tapasztalatot szerezni.

Plusz ismeretek a CV-ben

Az idegennyelv-tudást mindenképpen szerepeltetni kell az önéletrajzban. Azonban őszintének kell lenni, nem szabad túlozni. Ha megkopott a tudás, nem szabad azt állítani, hogy felsőfokú: pontosan fogalmazzunk!

Ha olyan céghez történik a jelentkezés, ahol külföldi vezetők vannak, célszerű feltüntetni az anyanyelvet is.

Mindemellett minden plusz ismeretnek helyet kell kapnia a CV-ben, ide sorolható például a jogosítvány. Azért kell mindent leírni, ami releváns az adott álláslehetőség kapcsán, mert ez jó lehetőséget ad arra, hogy ki lehessen tűnni a többi jelölt közül. Továbbá a képességeket és készségeket is tanácsos felsorolni, természetesen csak azokat, amelyek számítanak az adott munkalehetőség esetében.

Az említettek mellett azokat a hobbikra is térjünk ki, amelyek bizonyítják például a jó kommunikációs képességet vagy éppen a kitartást.

Még egy jó tanács: figyeljünk a formátumra is, például ha egy marketingügynökséghez jelentkezünk, javasolt élni a formabontó megoldásokkal, azonban egy pénzintézethez inkább hagyományos formátumú CV-t érdemes benyújtani. Az önéletrajz célja, hogy lényegre törően felhívja a munkáltató figyelmét a jelentkezőre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-02 15:10:41
Ugyanazon elbírálás alá esik a bányászat, a kereskedelem, a fogadás, a befektetés, valamint az ellenértékként történő szerzés is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS