Hasznos tanácsok a tetőtér lakhatóvá tételéhez

Hasznos tanácsok a tetőtér lakhatóvá tételéhez
2023. 12. 05., 06:00

Nagyon sok épület esetében felmerül a tulajdonosokban az a gondolat, hogy érdemes lenne bővíteni a meglévő tereken. Persze ez sokféleképpen elképzelhető, s más megoldások jöhetnek szóba, amikor több helyiségre van szükségünk, de nem feltétlenül gond, ha azok nem túlságosan nagy méretűek.

S megint mások, ha konkrétan több négyzetmétert kell lakhatóvá tennünk. Az előbbinél például egy gipszkarton fal is elegendő lehet, az utóbbinál viszont nagy valószínűséggel felmerül a tetőtér beépítésének gondolata.

Ebben a cikkben összeszedjük a legfontosabb teendőinket, hogy amennyiben ezen az úton indulnánk el, már készen álljon a képzeletbeli lista a fejünkben, ami alapján megalkothatjuk a tervünket.

Megéri egyáltalán nekiállni?

A tetőterek többnyire nem arról híresek, hogy óriásiak, még akkor is sokat vesznek el a ferde falak, ha egyébként magas középtájon a belmagasság. De fotótapéta, poszterek és vászonképek alkalmazásával azonban nagyon sokat tehetünk annak érdekében, hogy ne egy sötét, minden komfortot nélkülöző tér legyen belőle, hanem modern, sőt, akár tágasnak is tűnő, szeretnivaló enteriőr.

A Fuchs Dekor Tapéta és Poszter Webáruház kínálatában számos opció vár bennünket, amelyekkel a tetőtér is igazi otthonos térré válik majd.

Hogy lehet egy kicsi zugból gyorsan nagy?

A tágas térérzet érdekében érdemes világos színeket használni, és az is jó ötlet, ha sok a tükröződő vagy fényes felület. Egy finoman rajzolt, halvány és fényes felülettel a legkomorabb helyiségből is vidámabbat, optikailag pedig nagyobbat csinálhatunk.

De ha szeretnénk, a fotóposzterekkel sokféle felületet, hangulatot is megteremthetünk, akár olyan képeket is választhatunk, amely elhozza szobánkba a természetet, a tenger végtelenségét vagy ablakot nyit egy nagyvárosra.

Használjuk bátran a fantáziánkat, ugyanakkor ne feledkezzünk meg az új szoba lakójáról sem! A stílus passzoljon az ő korosztályához, ízlésvilágához, személyiségéhez is.

A praktikum is fontos!

Akad jó pár olyan tennivalónk is, amely a komfortos használhatóságot tudja biztosítani. A padló kialakítása előtt dönthetünk arról, hogy legyen-e padlófűtés például, ez pedig meghatározhatja azt is, hogy milyen kialakításban kell gondolkodnunk, illetve milyen anyagokat érdemes használnunk a megvalósítás során.

Ha már szóba került a fűtés, muszáj beszélnünk a szakszerűen kialakított szigetelés jelentőségéről is. Enélkül gyakorlatilag bármely évszakban élhetetlenné válhat a tetőtér, ami nyilvánvalóan ellentétes lenne a céljainkkal. A nyári forróság, valamint a tél hidege ellen is védekezhetünk a hőszigetelés kivitelezésével.

A nyílászáró kérdése ide is szorosan kapcsolódik, de a térérzékelés során is komoly jelentőséget nyer. Megfelelő számú, és ami legalább ennyire fontos: minőségű ablak nélkül nem lehet kellemessé tenni a tetőteret. Ha mindezeket átgondoltuk, még vegyük számba a berendezhetőség korlátait is a végleges döntés meghozatala előtt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS